Bio vetőmagok saját kertemből

Falun élni nagyon jó! És ez így is lesz, ameddig a városi ezt meg nem tudja! ... Ne harcolj a sötétség ellen. Gyújtsál gyertyát. Sokan fognak követni.

Exotikus növények

Fajták jellemzői, leírás, tulajdonságok

 

1. Dohány

2. Jackfruit

3. Kigyógyümölcs

4. Kávécserje

5. Komló

6. Lengkeng

7. Mangosteen

8. Papaya

9. Perui földi cseresznye (ananszcseresznye)

Ide soroltam a dohányt, kávét és a komlót. Ha valaki ad az élvezeteknek, legalább olcsón elő tudja állítani saját számára a tiszta, vegyszermentes, kávét, dohányt és sört. Megtalálod nálam az Unikum alapanyagát is (amerikai karmazsinbogyó + edés gumós kömény). Mindehhez megadom a későbbiekben a recepteket, utmutatókat és leírásokat.

1. Dohány

dohany_3.jpg

 A növény 1 - 1,5 m magas, rövid mirigyszőröktől ragadós. Levelei lándzsásak, hosszan kihegyezettek. Virágzata terebélyes, a csésze hengeres, háromszögűen lándzsás, kihegyezett fogakkal. Termése tojás alakú bogyótermés, ami rejti az apró magokat. Mérge a nikotin. Februárban kell vetni, tulajdonképpen csak rászórni a föld tetejére, mivel a fény indítja be a csirázást. Május 15 után kell a palántákat kiültetni. Tőtávolság 80 cm, sor távolság 80 - 100 cm.

dohany_5.jpg

Ha elérte az 1 méter magasságot, az alsó leveleket érdemes leszedni, mert ezek összegyűjtik a port és az eső által felvert földet. Ettől egy ragacsos, nehéz levél alakul ki, amit amúgy sem lehet hasznosítani. Ha szép nagy leveleket óhajtunk, akkor az oldalhajtásokat lecsípjük, majd később a virágokat is. Így a növény a levelek nevelésére fordítja energiáját. Nagyobb dézsában, erkélyen is lehet termeszteni. A bio kertben rovarirtóként is lehet használni.

dohany_6.jpg

 Hazánkban a tenyészideje a magvetéstől a megérésig 130 - 195 nap. A kiültetéstől a törésig 90 - 135 nap. Csirázás időtartama 5 - 15 nap. Optimális hőmérséklet 25C (kedvezőbb a 20-30C közötti váltakozó hőmérséklet). Gyakran kiegészítő fűtést igényel. Az első 12-15 nap kritikusabb amikor megjelenik az első két levélpár. A következő időszak (25-30 nap) az amikor a palánta megerősödik és hozza a harmadik pár leveleket. Ez idő alatt a palánta fejlődése erőteljes. Kiültetésre akkor kerül sor amikor a palánta legalább 5-7 levéllel rendelkezik.
Csirázás: Virágföldet (komposztot) megrostálunk és földkockás tálcába helyezzük (jégkocka formázó tálca alkalmas ere a célra). Magházföld összetétele: 50% tőzeg + 25% istállótrágya + 25% folyami homok. Lehetőleg egyenként helyezzük el a magokat, ami kihívást jelent mivel a magok igen aprók. Betakarhatjuk egy nagyon vékony földréteggel (1 mm). A földet nedvesen tartjuk és világos helyre tesszük (ablakpárkányra). Amikor eléri az 1-2 cm magasságot, földkockával együtt átültetjük pohárkába (kiskanál segitségével) és ebben neveljük kiültetésig.
Talajigény:
Laza, jól szellőződő, mély termőrétegű talaj. Ph 5,5 - 7,2. Fertőtlenítést nem igényel.
Növényápolás: Tetejezés (bugázás). Virágzat eltávolítása (bimbós állapotban) javítja a minőséget és termésmennyiséget 20-26%-al. Hónaljazás (kacsózás) - oldal hajtás eltávolítása kis csonkokat hagyva. Esős időszak esetén meg kell hagyni.
Szárits: Hagyományos szárítás - oldalfűzés (lehetőleg ne érjenek szorosan egymáshoz), elhelyezés - szellős, száraz, félárnyékos helyen, szárítás ideje  45 - 60 nap.

dohany_2.jpgAugusztusban a leveleket le lehet szüretelni, egyenként felfűzni, és megszárítani. Ezt követően apróra lehet vágni, pipában vagy sodorva elfüstölni. Ez legalább nem tartalmaz vegyszereket, nincs színezve, édesítve, illatosítva. Én nem dohányzok, de emlékszem dédapámra, hogy a pitvaron szárította a dohányleveleket, majd télen pipába füstölte el, füst aminek az illata egyáltalán nem volt kellemetlen. Az öreg nem volt sosem beteg, nem hiányzott egy foga sem, nem viselt szemüveget és 84 évet élt.

 

2. Jackfruit - jákafa

jackfruit4.jpg

A jákafa az eperfa félék családjába tartozó kenyérfa, amely Dél és Kelet-Ázsiában őshonos. Szereti a nedves, laza talajt és nem bírja a szárazságot. Magassága elérheti a 27 métert. A törzs, az ágak és a levelek tartalmaznak nyúlós latex anyagot. A jákafára jellemző, hogy belül nagyon ragacsos, tejfehér, rágógumiszerű anyag van. Ellenállnak a kisebb fagyoknak úgy a csemeték, mint a gyümölcsök. A jákafa gyümölcse a legnagyobb, fán termő gyümölcs a Föld nevű bolygón. Tömege elérheti a 75 kg-ot, hossza a 0,9 - 1 m, átmérője az 0,50 m. A héja olyan mint egy vastag bőr, melynek színe zöldes sárga, a felületét apró tüskés gumók borítják. Húsa sárga, íze banán - barack - dinnye keveréke.

jakafa_1.jpg

A magokat lehet fogyasztani főve vagy sülve, és azt mondják, hogy finom mint a gesztenye. 
Szaporítani lehet vetőmagról, melynek csírázási ideje 1-8 hét, vagy vízben gyökereztetett levélről. A gyökér hosszú mint egy jégcsap és nagyon sérülékeny.

jakafamag.jpg

Magyarországon még nem honosított növény. Európában megél, de sokkal kisebb méretűre fejlődik.


jakafa_3.jpg

 

3. Kigyógyümölcs

kigyogyumolcs_1.jpg

A kígyógyümölcs, más néven kígyószilva, a szalakkapálma  termése. Nevét a kígyópikkelyekhez hasonló barnás héjának köszönheti.

kigyogyumolcs_2.jpg

A héja alatt, 3 fehér gerezdet találunk, egy nagyobbat és 2 kisebbet. Mindegyik egy magot tartalmaz. A gyümölcs savanykás, kicsit hasonlít az ananász ízére, állaga az almához hasonló. Frissen kell elfogyasztani, mert húsa gyorsan kiszárad.

kigyogyumolcs_3.jpg

 

4. Kávécserje

5. Komló

6. Lengkeng - Longan

 

 

 

longan_2.jpg

Dimocarpus longan, közismert nevén longan (sárkányszem), egy trópusi fa ami őshonos Dél-és Délkelet-Ázsiában, Indonéziában és Malajziában. Termel ehető gyümölcsöt.
Megnőhet országában 6-7 méter magasra, nálunk nincs honosítva, honosítása kihívás lehet bárki számára. A növény nagyon érzékeny a fagyra. Igényel homokos talajt és meleget. A hőmérséklet, általában nem mehet 4 Celsius fok alá és 40 fok fölé.
A longan szerepel a veszélyeztetett növények között és fent van a Vörös Listán.

longan_3.jpg

A longan gyümölcsét meg kell hámozni. A belseje egy átlátszó, zselatin szerű hús amiben lehet látni a sötét színű magot. Ezért nevezik "sárkány szemnek".


longan_1.jpg

A mag kicsi, kerek és kemény, amit véd egy zománc-szerű, lakkozott sötétbarna (fekete) réteg.
A gyümölcs édes, lédús és zamatos. Nyersen fogyasztják, és szárítva tartósítják.
A szárított longan színe sötétbarna, szinte fekete. Gyakran használják édes desszertekhez és levesekhez. Mint gyógynövény, úgy gondolják, hogy biztosítja a belső "meleget".

 

7. Mangosteen

8. Papaya

papaya_2.jpg

Papaya vagy dinnyefa Amerikában és Mexikóban őshonos.
Virága fehér, termése körte alakú, narancssárga, puha, édes. Úttóérő gyümölcs, szobahőmérsékleten beérik. Súlya 0,5 - 1 kg.
Tápanyagban gazdag talajt, bőséges locsolást kíván. Fény és hőigénye nagy, a direkt napfényt kedveli. Magról vetve gyorsan nő, 2 évesen már termő. Ültetés előtt a magot egy éjszakára áztassa vízbe, majd 0,5-1cm mélyen vesse, jó vízelvezetésű, gazdag talajba. Napos,meleg helyen kell csíráztatni. Átültetéskor a gyökerére nagyon kell vigyázni, mert a gyökér bolygatását nem viseli el.

papaya_3.jpg

A 10 m magas fa tetején a levelek egy csokorban helyezkednek el. Az apró, zöldes színű virágok önállóan vagy csoportokban, a törzs felső részén találhatók. Sok helyen kedvelt gyümölcs. Salátákhoz, süteményekhez, ivólevekhez is felhasználják. A papajagyümölcs bizonyos emésztési zavarok kezelésében is ajánlott. Kivonatát a bél különféle élősködői ellen, valamint ér és bőrproblémák esetén alkalmazzák. A papaja hatóanyaga élősködőellenes szer, amelynek nyugtató hatása van az emésztőrendszerre. Ödémagátló és sebgyógyulást serkentő tulajdonság is jellemzi.

 

9. Perui földi cseresznye (ananszcseresznye)

perui_foldicseresznye_1.jpg

Más néven ananászcseresznye, fokföldi egres. A burgonyafélék családjába tartozik, de a paradicsommal megegyező a termesztése, sőt formára, színre, magra hasólínt rá.

perui_foldicseresznye_3.jpg


Szereti a homokos, tápanyagokban gazdag talajt és a hűvös, fagymentes időjárást. Termése hasonlít a lampion virághoz, vagy zsidócseresznyéhez amivel ne tévesszük össze. Augusztustól folyamatosan lehet szüretelni a termését ami elérheti a 300 db szemet. Cserépben átlehet teleltetni és tavasszal kiültetni a fagyos szentek után. Különben egynyári növény.
Megnőhet akár 2 méter magasra. Szimmetrikus alakját a terebélyes ágak adják. A levelek 10-15 cm hosszúak és inkább szélesnek mondhatóak. A gyümölcs sárga vagy világosbarna, 1,5 - 2 cm bogyó formájú, amit egy vékony lampion alakú csésze vesz körül. Íze zamatos, édes-savanykás ami egyben a szamócára és ananászra emlékeztet.
Készíthető belőle lekvár, gyümölcssaláta, befőtt, jégkrém de fogyasztható cukorba, mézbe vagy csokiba mártva mint desszert.
Érés előtt mérgező!

Hamarosan folytatom!

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 159
Tegnapi: 507
Heti: 159
Havi: 7 766
Össz.: 1 319 087
Oldal: Exotikus növények
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2017 - biovetomag.hupont.hu