Bio vetőmagok saját kertemből

Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen".

Borsó

Fajták jellemzői, leírás, tulajdonságok 

 

1. Borsó – csicseriborsó (desi)

2. Borsó - csicseriborsó hosszú hüvelyű

3. Borsó - csicseriborsó nemesitett (kabuli)

4. Borsó – alacsony nagy hüvelyű

5. Borsó – reggeli cukorborsó (ehető füvelyel)

6. Borsó - lugas borsó (telefonpózna)

7. Borsó - közepes bőtermő

8. Borsó - őszi borsó (áttelelő takarmány borsó)

9. Borsó - közepes, nagy hüvelyű

10. Borsó - magas, nagy hüvelyű és szemű

 

 

Általánosságok
Az évek során kiderült számomra, hogy a minden borsó télálló. El lehet vetni ősszel, így kora tavasszal, amikor meg vannak a hőmérsékleti feltételek, a magok csirázásnak indulnak. Az elvetett magok egy időben keltek ki, attól függetlenül, hogy korai, középkorai vagy késői jelölést viseltek. Amiben különböztek az a növények magassága, hüvelyek és szemek mérete volt. Ezt követően ezek kritériumok alapján kategorizáltam a borsókat: alacsony, közepes, magas. Ezeken kívül van még a csiceri, lugas és reggeli cukor (ehető hüvelyű) borsó.
Ha van egy kedvenc borsónk és azt szeretnénk, hogy folyamatosan legyen friss termésünk, akkor 1 hét eltéréssel vetjük el a magokat márciustól májusig.

1. Borsó – csicseriborsó

A csicseriborsó (Őrségben csicser, székelyeknél csücsör vagy csucsor-borsó, Tolnában csicsendlibab vagy csicserli-bab, csücskös alakú hüvelyére utalva ), már nagyjából 8000 éve ismert és termesztett növény. Két típusa ismert, kabuli és desi. Az előbbi nagy-magú, igényesebb, termesztése kockázatosabb, mint az apró-magvú, döntően Indiában termő másik típusé.

csicseriborso_1.jpg

Világviszonylatban a csicseriborsót a legnagyobb területen Indiában, Pakisztánban, Iránban, Törökországban, Ausztráliában valamint egyes afrikai országokban termesztik, mint fontos tömegélelmezési cikket.
Magyarországon csak szórványosan lelhető fel a rosszabb talajadottságokkal rendelkező, kisebb gazdaságokban, a borsó és lóbabtermesztés mellett. A csicseriborsó az egyik legelfogadottabb hüvelyes növény a biotermékek piacán fehérjetartalma miatt. Jobb az emészthetősége és a biológiai értéke, mint a babé vagy a lencséé.
Egyéves, lágyszárú növény, magassága 0,2 - 1,0 méter, gyökérzete mélyre hatoló. A növény egyenesen felálló, elágazó szárú, mirigyszőrökkel sűrűn fedett lomblevelei váltott állásúak, páratlanul szárnyaltak, összetettek, levélkéi tojásdad alakúak és fűrészesek, nagyjából 5–10 mm hosszúak.

csicseriborso_2.jpg
Virága apró, egyesével álló, pillangós, színe lila, violaszínű illetve fehér, mérete 10–12 mm. A sárga színű virágú csicseri huvelye hosszú. Megtermékenyítése június-júliusban, többnyire önmegporzással történik. Termése nagyjából három centiméter hosszú, csüngő, ovális, kicsi és felfújt hüvely, mely 1-3 gömbölyű, ráncos, kis csőrben végződő magot tartalmaz. Ezek színe a bézs, barna és fekete színek között változhat.  Vetési ideje: április, a vetéstől számítva 7-10 nap múlva kel. Tenyészideje 80-120 nap. A késői fagyokra nem érzékeny. Magja nem pereg és nem zsizsikesedik.Gyomokra főként a kelés és kezdeti fejlődés időszakában érzékeny, később gyomelnyomó
Éretlen magjait főzeléknek, levesnek, éretten főzeléknek, köretnek (saláta, püré) fogyasztják. Pörkölt csemegeként is igen kedvelt, mivel íze a dióéhoz hasonló. Ugyancsak pörkölve, ízletes kávé pótló. Magját hazánkban régebben a babhoz hasonlóan fogyasztották, pörkölve kávépótlónak használták.
A csicseriborsó lisztje adalékként, helyettesítőként is hasznosítható. Így péksüteményekben is felhasználható, általa a kenyér ízletesebb, tovább eltartható. Diabetikus és gyógyászati hatása figyelmet érdemel.

 

 

2. Borsó - csicseriborsó hosszú hüvelyű

Virága apró, egyesével álló, pillangós, színe sárga. A huvelye hosszú, 50-60 mm, 10-12 szem maggal.

 

 

 

3. Borsó – csicseriborsó nemesitett (kabuli)

 

4. Borsó – alacsony, nagy hüvelyű

 

5. Borsó – reggeli cukorborsó (ehető füvelyel)

 

6. Borsó - lugas borsó (telefonpózna)

 

7. Borsó - közepes bőtermő

 

8. Borsó - őszi borsó (áttelelő)

 

 

9. Borsó - közepes, nagy hüvelyű

 

10. Borsó - magas, nagy hüvelyű és szemű

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 250
Tegnapi: 203
Heti: 2 452
Havi: 6 441
Össz.: 1 568 138
Oldal: Borsó
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2018 - biovetomag.hupont.hu