Borsó
ELADÓ MAGOK 2024
ÁTMENETILEG SZEMÉLYES ÁTVÉTEL NEM LEHETSÉGES
ÁTÉPÍTÉSEK MIATT!
Vegyszermentes, hagyományos technológiával termesztett növények magjai, melyek évről évre vethetők. A magokat első évben ajánlom fel szaporítani.
Magok tárolása: a tasakokat tegye egy befőttesüvegbe. Tegyen mellé pár babérlevelet és egy darab vászonba néhány szem rizst, (páraelszívó), majd zárja le és tegye sötét, hűvös helyre. Igy évekig biztonságosan lehet tárolni őket. A következő magvakat érdemes hűtőbe tárolni: bab, borsó, kukorica, napraforgó, gabonák.
Tasak árak - egységesen 750 Ft/tasak (1200 Ft helyett)
Minimális rendelés - 4 tasak (3 000 Ft)
Rendelés esetében, elégséges megadni csak a három számjegyű kódot.
Zöld színnel jelölt magok még vannak készleten.
Sárga színnel jelölt magok már fogytán vannak.
Üres sáv: magok már nincsenek, vagy még nincsenek készleten
Piros színnel jelölt, szaporítás és nemesítés vetésből megmaradt magok
P - ajánlott a palántázás, magasabb hozam érdekében
Kód | MEGNEVEZÉS | db/tasak | P |
032 | Borsó - csicsri (kabuli) ősmag | 50 | |
033 | Borsó - sárgaborsó ősmag | 50 | |
034 | Borsó - közepes nagy hüvelyű ősmag | 50 | |
035 | Borsó - magas nagy hüvelyű és szemű ősmag | 50 | |
Önporzó
Fajták jellemzői, leírás, tulajdonságok
1. Borsó – csicseriborsó (desi)
2. Borsó - csicseriborsó hosszú hüvelyű
3. Borsó - csicseriborsó nemesitett (kabuli)
4. Borsó – alacsony nagy hüvelyű
5. Borsó – reggeli cukorborsó (ehető füvelyel) GMO gyanus - eltávolitva
6. Borsó - lugas borsó (telefonpózna) GMO gyanus - eltávolitva
7. Borsó - közepes bőtermő
8. Borsó - őszi borsó (áttelelő takarmány borsó)
9. Borsó - közepes, nagy hüvelyű
10. Borsó - magas, nagy hüvelyű és szemű
Általánosságok
Az évek során kiderült számomra, hogy a minden borsó télálló. El lehet vetni ősszel, így kora tavasszal, amikor meg vannak a hőmérsékleti feltételek, a magok csirázásnak indulnak. Az elvetett magok egy időben keltek ki, attól függetlenül, hogy korai, középkorai vagy késői jelölést viseltek. Amiben különböztek az a növények magassága, hüvelyek és szemek mérete volt. Ezt követően ezek kritériumok alapján kategorizáltam a borsókat: alacsony, közepes, magas. Ezeken kívül van még a csiceri, lugas és reggeli cukor (ehető hüvelyű) borsó.
Ha van egy kedvenc borsónk és azt szeretnénk, hogy folyamatosan legyen friss termésünk, akkor 1 hét eltéréssel vetjük el a magokat márciustól májusig.
1. Borsó – csicseriborsó
A csicseriborsó (Őrségben csicser, székelyeknél csücsör vagy csucsor-borsó, Tolnában csicsendlibab vagy csicserli-bab, csücskös alakú hüvelyére utalva ), már nagyjából 8000 éve ismert és termesztett növény. Két típusa ismert, kabuli és desi. Az előbbi nagy-magú, igényesebb, termesztése kockázatosabb, mint az apró-magvú, döntően Indiában termő másik típusé.
Világviszonylatban a csicseriborsót a legnagyobb területen Indiában, Pakisztánban, Iránban, Törökországban, Ausztráliában valamint egyes afrikai országokban termesztik, mint fontos tömegélelmezési cikket.
Magyarországon csak szórványosan lelhető fel a rosszabb talajadottságokkal rendelkező, kisebb gazdaságokban, a borsó és lóbabtermesztés mellett. A csicseriborsó az egyik legelfogadottabb hüvelyes növény a biotermékek piacán fehérjetartalma miatt. Jobb az emészthetősége és a biológiai értéke, mint a babé vagy a lencséé.
Egyéves, lágyszárú növény, magassága 0,2 - 1,0 méter, gyökérzete mélyre hatoló. A növény egyenesen felálló, elágazó szárú, mirigyszőrökkel sűrűn fedett lomblevelei váltott állásúak, páratlanul szárnyaltak, összetettek, levélkéi tojásdad alakúak és fűrészesek, nagyjából 5–10 mm hosszúak.
Virága apró, egyesével álló, pillangós, színe lila, violaszínű illetve fehér, mérete 10–12 mm. A sárga színű virágú csicseri huvelye hosszú. Megtermékenyítése június-júliusban, többnyire önmegporzással történik. Termése nagyjából három centiméter hosszú, csüngő, ovális, kicsi és felfújt hüvely, mely 1-3 gömbölyű, ráncos, kis csőrben végződő magot tartalmaz. Ezek színe a bézs, barna és fekete színek között változhat. Vetési ideje: április, a vetéstől számítva 7-10 nap múlva kel. Tenyészideje 80-120 nap. A késői fagyokra nem érzékeny. Magja nem pereg és nem zsizsikesedik.Gyomokra főként a kelés és kezdeti fejlődés időszakában érzékeny, később gyomelnyomó
Éretlen magjait főzeléknek, levesnek, éretten főzeléknek, köretnek (saláta, püré) fogyasztják. Pörkölt csemegeként is igen kedvelt, mivel íze a dióéhoz hasonló. Ugyancsak pörkölve, ízletes kávé pótló. Magját hazánkban régebben a babhoz hasonlóan fogyasztották, pörkölve kávépótlónak használták.
A csicseriborsó lisztje adalékként, helyettesítőként is hasznosítható. Így péksüteményekben is felhasználható, általa a kenyér ízletesebb, tovább eltartható. Diabetikus és gyógyászati hatása figyelmet érdemel.
2. Borsó - csicseriborsó hosszú hüvelyű
Virága apró, egyesével álló, pillangós, színe sárga. A huvelye hosszú, 50-60 mm, 10-12 szem maggal.
3. Borsó – csicseriborsó nemesitett (kabuli)
4. Borsó – alacsony, nagy hüvelyű
5. Borsó – reggeli cukorborsó (ehető füvelyel)
6. Borsó - lugas borsó (telefonpózna)
7. Borsó - közepes bőtermő
8. Borsó - őszi borsó (áttelelő)
9. Borsó - közepes, nagy hüvelyű
10. Borsó - magas, nagy hüvelyű és szemű