Bio vetőmagok saját kertemből

Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen".

KOMPOSZTÁLÓ KAS

Hulladékcsökkentés, komposztálás, kertészkedés, ültetés, csíráztatás egy helyben.

komposzt_kas_7.jpg

A komposztáló kas ötlete Gyulai Iván ökológustól származik. Kasfonással készülő praktikus építmény egyaránt alkalmas a konyhai, és a kerti zöld javak komposztálására, magas ágyás készítésére, illetve meleg ágyásként is tökéletesen funkcionál!
Alkalmazása elsősorban olyan kertekben javasolt, ahol kevés a hely, vagy nem jó minőségű a föld.
A belső, 1 méter magas kör maga a komposztáló, a külső 40 centiméter magas kör pedig a veteményes.
A komposztálóból, a gravitáció hatására, szétáramlanak a tápanyagok, folyamatosan táplálva a külső veteményes részt. Ha jó alapanyagokat komposztálunk, zöldségeink és fűszernövényeink gyors fejlődéssel és bő terméssel fognak megjutalmazni.
Hozzávalók
- Fűzfaágak (ezek lesznek az oszlopok): 8 darab, kb. 1,2 méter hosszú ág, illetve 20 db kb. 0,5 méter hosszú ág; átmérője 4 cm.
- Fűzfavesszők (vagy más, kasfonásra alkalmas vessző): jó hosszú (min. 1,5-2 méter), hajlékony
vesszőket szedjünk, ha kévékbe kötjük, legyen belőle kb. 6 kéve.
- Komposztnak való zöld javak a kertből és a konyhából
- Termőföld, vagy már kész komposzt
Helyválasztás
Fontos, hova építjük fel komposztáló kasunkat, hogy praktikusan, egyszerűen tudjuk használni. Mivel
ebbe hordjuk a konyhai nyesedéket és innen fogjuk majd szüretelni a reggelihez a salátát és a
paradicsomot, ezért érdemes közel a bejárathoz elhelyezni.
Napos helyre tegyük, s ügyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon szélnek kitett.
Összeállítás
1) Szerszámok: balta, metszőolló, ágvágó, kalapács, zsinór, mérőszalag.
2) Mérjük fel a terepet. Számoljunk azzal, hogy a komposztáló kas átmérője 1,70-2,00 méter. Fontos, hogy kényelmesen körbe tudjuk járni. Ha nagyon kevés a hely, építhetünk komposzthajót, ahol elég ha egy oldalról megközelíthető a kas.
3) Kezdjük a belső kör kivitelezésével. Hegyezzük ki a 8 db kb. 1,2 méter hosszú fűzfaágat. Szúrjuk le kör alakban, egymástól egyenlő távolságra. A kör átmérője legyen 60-80 cm. Ezt érdemes úgy felmérni, hogy mennyi komposztunk keletkezik. Nagy mennyiségű komposzthoz, nagyobb átmérő szükséges. Ha kész a belső kör és egyenlő magasságúak a bevert cölöpök, kezdhetjük a kasfonást.


komposzt_kas_2..jpg


4) Fogjunk egy hosszú, fűzfavesszőt és a vastagabb végét helyezzük az egyik bevert cölöp belső felére. A mellette lévő cölöpöt már kívülről kerüljük a vesszővel, majd a rákövetkezőt megint belülről. Egész egyszerűen felváltva fonjuk a vesszőt, egyszer kint – egyszer bent, ahogy a képen is látni. A vesszőt fonhatjuk ferdén, nem kell már a legelején lenyomnunk a földig. De amikor az egész vesszőt sikerült befonni, finoman egyengessük le földig a fonatunkat.


komposzt_kas_3.jpg


5) Jöhet a következő vessző. Ezt a fonási iránynak megfelelően, egy cölöppel arrébb helyezzük vastagabb felénél fogva a cölöp belső feléhez. Egyszer kint – egyszer bent, befonjuk végig a 2. vesszőt is. A fonás lényege, hogy az oszlopokat felváltva fonjuk kívülről-belülről, így lesz masszív a kas fala. Ezzel a technikával befonjuk az egész belső kört, végig 1 méteres magasságig. A fonat sűrűségét mi határozzuk meg azzal, hogy mennyire nyomjuk le a már befont vesszőket. Célszerű sűrűre, tömörre fonni.

komposzt_kas_4.jpg

6) Ha kész a belső kör, verjük le a külső kör cölöpjeit. Mérjünk ki egyenlő távolságot a belső fonat szélétől. Ez határozza meg a veteményes szélességét, úgyhogy itt gondoljuk át, mekkora ágyást szeretnénk. Ha 50-60 cm szélesre készítjük, még kényelmesen hozzá tudunk férni majd a belső körhöz is, illetve lesz elég helye a palántáknak is.
7) A fotón szereplő kasnál 60 cm-t mértünk ki a belső kör szélétől, s levertük egyenlő távolságra a kisebb cölöpöket. A külső ágyás minimum 30 cm magas legyen, a mellékelt fotón 40 cm magasat készítettünk.
8) A külső kasfonatot készítsük el a belsőhöz hasonlóan.

komposzt_kas_6.jpg


9) Ha készen vagyunk a fonással, töltsük fel a belső komposztálót már meglévő konyhai nyesedékkel, vagy félkész komposzttal. Ha nincs, hagyjuk üresen.
10) Ezután töltsük fel a külső kört. Ehhez igény szerint használjunk kész komposztot, termőföldet. Ha gyengébb minőségű földünk van, érdemes a tetejét termékenyebbé tenni kevés virágfölddel, vagy szarvasmarha trágyával.

komposzt_kas_7.jpg

11) A levert fűzfakarók kihajthatnak, így a folyamatosan növő hajtásokat vagy vissza kell vagdosni, vagy pedig élő kasfonást lehet belőle készíteni, ha oldalra irányítjuk a hajtásokat, folyamatosan megerősítjük ezzel a komposztálót.
El is készült a komposztáló kasunk, jöhet az ültetés.
Ennek kétféle módja is van, igény szerint:
1) A komposztáló kas, mint veteményes


komposzt_kas_8.jpgkomposzt_kas_9.jpg


Veteményesként nagyon jó olyan növények számára, amelyek szeretnek csüngeni, és nem jó, ha a termésük a földre ér. Eper, paradicsom nagyon jól érzi magát benne. Már meglévő palántákat ültethetünk bele, tetszés szerint. Ajánljuk továbbá a cukkinit, paprikát, salátát, karalábét, hagyma, fokhagyma, stb.
Fűszernövényeket is ültethetünk bele, de mivel ezek kevésbé igénylik a gazdag tápanyag-ellátottságot, érdemes a kas mellé ültetni őket: levendula, zsálya, citromfű, körömvirág, menta… Ők segítenek majd a kártevőket is távol tartani!
2) A komposztáló kas, mint meleg ágyás.

komposzt_kas_11.jpg

Tavasszal melegágyként is használhatjuk, ilyenkor néhány hosszú vesszőből formáljunk boltívet, melyet fóliával takarunk. Ilyen esetben más a külső kör töltése, alulra és a belső körbe friss komposztálandó anyagot, trágyát rakjunk, hogy melegítsen. Minden magra ajánlott ez a meleg ágyás, csak figyelni kell az alkalmankénti szellőztetésre és a megfelelő páratartalomra.
Alternatív megoldások

komposzt_kas_12.jpg

Íme egy másik változat, mely a hagyományos kasfonat helyett „ipari” anyagokat használ. A komposztmesterek által kialakított „komposzthajó” egy igazi hibrid, "ipari" változat.

A komposztáló kas, az alábbi hulladékok komposztálásához alkalmazható:
• Vágott fű, gyep
• Lomb, gallyhulladék
• Sövények, bokrok nyírásából származó hulladékok
• Konyhai biohulladékok (ételmaradékok, növényi és tojás héjak)
• Fahamu és papírhulladékok
• Háziállatok tartásából származó hulladékok (baromfi és egyéb alom)

Figyelem!
• A komposztládába vegyes háztartási hulladék nem rakható!
• Háziállatok tartásából származó alom csak zöldhulladékokkal együtt
komposztálható!
• A vegyi anyagok ronthatják, sőt le is állíthatják a komposztálódás folyamatát.

KOMPOSZT KÉSZÍTÉSE
• A komposztáló kas aljára lehetség szerint helyezzünk valamilyen jól átszellz hulladékot, pl. sövénynyesedéket.
• Zöldhulladék komposztálása esetén folyamatosan töltsük fel hulladékkal, ügyelve arra, hogy nagyobb fás rész a halomba ne kerüljön. A nagyobb (ujjnyi vastag) fás részek kárt nem okoznak, de nehezen
komposztálódnak. Egyes általában savas, vagy gyantás növényi részek, pl. tűlevél, diófalevél nehezebben komposztálódnak, így ezeket kisebb arányban keverjük a hulladékhoz.
• Állati almot és konyhai biohulladékot mindig csak a zöldhulladékhoz keverve komposztáljuk. Javasolt, hogy a zöldhulladék és a hozzákevert egyéb biohulladék aránya 2:1 alatt ne legyen.
• A komposztot mindig tartsuk enyhén nedvesen. A komposztálandó anyag, illetve a kész komposzt akkor helyes nedvesség tartalmú, ha marokkal összenyomva „összeáll”, de levet nem enged és nem sárszerű.
• A komposztálás folyamatát gyorsíthatjuk, ha rétegenként földet szórunk a komposztálandó anyagra. A SUNNYGLOBE COMPOST Bio—Enzim por jelentsen gyorsítja a komposztálódás folyamatát.
• A komposztáló kast fél év, egy év után bontsuk meg a keletkezett komposztot lapátoljuk ki, felhasználás eltt esetleg rostáljuk meg.
• Rakjuk össze ismét a komposztáló kast, és az előzőkben nem teljesen komposztálódott anyagot helyezzük vissza a komposztáló kasba. Ez a „visszatöltés” kedvezen hat a komposztálási folyamatra, mivel a részben komposztálódott anyag már nagymennyiségben tartalmazza a szükséges mikroorganizmusokat.

Forrás: "Összeállította: Hankó Gergely ÖKO-Pack Nonprofit Kft."

 

Saját komposztáló kas.

komposztalo_kas_1.jpg

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 29
Tegnapi: 250
Heti: 1 541
Havi: 3 885
Össz.: 2 644 582

Látogatottság növelés
Oldal: Komposztáló kas
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2024 - biovetomag.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »