Bio vetőmagok saját kertemből

Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen".

Paradicsom

Fajták jellemzői, leírás, tulajdonságok

 

1. Hagyományos paradicsom

2. Szendvics, apró fürtös paradicsom

3. Koktél fürtös paradicsom

4. Paradicsomfa

5. Ámish paradicsom

6. Ökörszív paradicsom

7. Körte alakú paradicsom - piros

8. Befőző paradicsom

9. Góliát paradicsom

10. Rózsaszínű (pink) paradicsom

11. Paprika alakú paradicsom

12. Körte alakú paradicsom - sárga

13. Paradicsom - citromsárga, nagy, lugas

14. Alacsony (törpe) fürtös paradicsom

15. Hagyományos fürtös paradicsom

16. Balkon - piros cserepes paradicsom

17. Balkon - sárga cserepes paradicsom

18. Csíkos lugas paradicsom (tigris)

19. Paprika alakú töltenivaló (TV) paradicsom

20. Szilva alaku lugas paradicsom

21. Paprika alakú paradicsomfa

22. Körte alakú, alacsony, bőtermő, tölteni való (TV) paradicsom

23. Ámish koktél fürtös (nagyon édes)

24. Ámish koktél lugas

25. Befőző fekete

26. Befőző pink (lila)

27. Koktél csíkos, fürtős (Japán)

28. Koktél paprika alakú csíkos, fürtös

29. Fekete fürtös 4-5 cm, lugas (Japán)

30. Fekete fürtös 5-6 cm, lugas (Peru)

31. hagyományos 4-5 cm

32. Silva alakú koktél lugas

33. Körte alakú, fürtös, lugas

34. Lugas fürtős

35. Manó sapka (koktél)

36. Pink (Erdély)

 

 

1. Hagyományos paradicsom

hagyomanyos_1.jpg

Ősmagyar fajta. Gömbölyű 4 - 5 cm átmérő, bő termésű, ellenáll a betegségeknek. Finom édes, alkalmas salátáknak és befőzésre egyaránt. Húsos, lédús a magok mennyisége normális. A héja erős. A növény eléri a 1,5 méter magasságot. 

hagyomanyos_2.jpg

 

 

 

2. Szendvics, apró fürtös paradicsom

koktelparadicsom.jpg

Nagyon ízletes. Gyümölcsök mérete 1 - 1,5 cm, bő termésű, látványos. Alkalmas saláták, előételek díszítésére. A gyerekek kedvence. Héja erős, amikor ráharapunk szétpattan a szánkban. Sok magja van. A növény eléri az 0,8 - 1 méter magasságot, ezért alkalmas arra, hogy lakásban vagy erkélyeken neveljük.   

 

 

3. Koktél fürtös paradicsom

koktel_furtos.jpg

Bő termésű, gyümölcsök mérete 3 - 4 cm. Rendkívűl finom fajta. Husós, lédús, normális mennyiségű maggal. Alkalmas minden célra. A tő eléri az 1,2 - 1,5 méter magasságot.

 

 

4. Paradicsomfa

pradicsomfa_1.jpg

Ilusztráció

A paradicsomok királya. Megnő akár 3 méter magasra. Termést hoz a fagyok beálltáig. Nagyon finom , édes fajta. Egy ilyen tő paradicsom ellátja terméssel az egész családot. Én 40x40x3500 mm-es zártszelvény oszlophoz kötözöm, ami le van verve 50 cm mélységre. Improvizáció nem bírja meg a növény súlyát, főleg ha jön egy vihar. A kötözést úgy kel megoldani, hogy a termés súlya alatt ne tudjon a kötés lecsúszni a növénnyel együtt az oszlop mentén. Pontosabban a kötöző szálat először az oszlophoz kötjük és csak ezt követően kötözzük a növényt.

 

 

5. Ámish paradicsom

amish_1.jpg

A kertem legfinomabb paradicsomja. Édes, selymes húsú, enyhén kásás, lédús. Érett állapotban narancssárga. Eléri a 0,5 kg-ot darabonként. Kevés benne a mag. A növény megnőhet 1 - 1,2 méter magasra. Pennsylvániából származik ez a fajta, amit valóban az amishok hoztak létre.

amish_2.jpg

 

 

 

6. Ökörszív paradicsom

okorsziv_1.jpg

Őshonos magyar fajta. A gyümölcs, aminek szív alakja van, elérheti akár az 1 kg-ot. Édes, lédús egyben húsos, sok apró magházzal, kevés apró magokkal. Alkalmas főleg befőzésre. A növény magassága 1 - 1,5  méter.

 

 

7. Körte alakú paradicsom - piros

kortealku_piros_1.jpg

Dekoratív, édes, bő termésű. A szemek 3-5 cm méretűre fejlődnek. A héja erős, vastag, ezért sokáig frissen marad. Alkalmas salátákba, befőzésre. A növény megnőhet 1,5-1,7 méter magasra. Erős karót igényel a sok gyümölcs miatt.

 

8. Befőző paradicsom

befozo_1.jpg

Hasonlít az ökörszív paradicsomra, csak a formája eltérő. A héja vékony és valamivel több benne a mag. Az alakja bordázott, hurkaszerű kinövésekkel. Bő termésű, édes, húsos, lédús. Alkalmas ételekbe, befőzésre. A növény eléri az 1,5 - 1,7 cm magasságot. 

 

 

9. Góliát paradicsom

goliat_1.jpg

Ezt a fajta paradicsomot a bolgár kertészek hozták létre. A termése nagy, szép, gömbölyű, tömege megközelíti az 1 kg-ot. Lédús, húsos, enyhén kásás. A héja erős, ezért sokáig tárolható. A növény középmagasságú, 1 - 1,3 m.

 

10. Rózsaszínű (pink) paradicsom

Ugyan olyan mint a befőző paradicsom, azzal a különbséggel, hogy a gyümölcsök valamivel kisebbek és a színük átmegy enyhén lilába (rózsaszínübe?!). A növény mérete 1 - 1,3 méter.

 

 

11. Paprika alakú paradicsom

paprikaalku_2.jpg

Különlegességnek számít a paradicsomok között a gyümölcsök hosszúkás formája miatt. A szemek átmérője 3 - 5 cm, hossza 6 - 8 cm. Héja erős, húsos jellegű, sok maggal. Alkalmas salátákba, ételekbe, befőzésre. A növény magassága 1 - 1,5 m.

 

 

12. Körte alakú paradicsom - sárga

kerte_alaku_1.jpg

Dekoratív, édes, bő termésű. A szemek 3-5 cm méretűre fejlődnek. A héja erős, vastag, ezért sokáig frissen marad. Alkalmas salátákba, befőzésre. A növény megnőhet 1,5-1,7 méter magasra. Erős karót igényel a sok gyümölcs miatt.

 

 

13. Paradicsom - citromsárga

pari_citromsarga.jpg

 

 

 

14. Alacsony (törpe) fürtős paradicsom

042.jpg

Ős, kárpátmedencei fajta. Alacsony növésű 50-60 cm, ezért nem igényel támasztékot. Ellenáll a betegségeknek és kártevőknek. A termés nagy, 5-6 cm átmérővel, szép formás, egészséges, tömött fürtben fejlődik. Alkalmas terasz, balkon termesztésre. Héja erős, maghozama normális, mag mérete közepes. Salátákba, befőzésre egyaránt használható.

 

 

15. Hagyományos fürtös paradicsom

 pari_hagyom_furtos_3.jpg

Alacsony növésű, ős honos, fürtös, rezisztens paradicsom fajta. A termés testes, 4-5 cm átmérőjű, jól tárolható. A növény magassága 70-80 cm. folyton termő.   

 

16. Balkon - piros cserepes

17. Balkon - sárga cserepes

18. Csíkos lugas paradicsom (tigris)

csikos_tigris_pari.jpg

Ízletes paradicsom, amit lehet fogyasztani frissen, lecsóban, paradicsomlé vagy sűrített házi ketchup formájában.  Termése 4-6 cm. A növény kötözést igényel és lugast, mivel megnő 2-2,5 m magasra. 

 

19. Paprikaalaku töltenivaló (TV) paradicsom

tv_pari_1.jpg

tv_pari_3.jpg

Paradicsom különlegesség. TV paprikaalku, vastag húsú, savanykás, belseje üreges, kevés maggal. Ez a fajta paradicsom kimondottan salátának vagy töltött paradicsom készítéséére alkalmas. A gyümölcs mérete 7-8 cm X 5-6 cm. A héja erős így sokáig tárolható. A növény magassága 100-120 cm.   

 

 

20. Szilva alaku lugas paradicsom

szilva_alaku_lugas.jpg

Az egyik legfinomabb paradicsom fajta. Piros, hosszúkás, szilva alakú, koktél fürtös paradicsom. Termése 3-4 cm hosszú, átmérője 1,5 - 2 cm. Bő és folyton termő növény, ami tetejezés nélkül megnő 2,5 - 3 m. magasra. Kötözést, nyírást és irányítást igényel.

Van sárga színű változatban is, ami valamivel édesebb mint a piros.

 

 

21. Paprika alakú paradicsomfa

 

22. Körte alakú, alacsony, bőtermő, tölteni való (TV) paradicsom

 alacsony_botermo_1.jpg

Paradicsom különlegesség. A héja erős, testes, húsos, belseje üreges, kevés maggal. A termés mérete 7-8 cm, átmérője 3,5-4 cm. A növény magassága 70-80 cm. A termés felső részét le kel vágni és a húsát felhasználni a töltelékbe vagy salátába. A paradicsom alsó üreges része kerül töltésre. Íze savanykás, főleg salátáknak és töltött paradicsomnak ajánlom.

 

 

 

 23. Ámish koktél fürtös -

 (nagyon édes)  

koktel_amisch_2.jpg

 

 

Hamarosan folytatom a fajták leírásást!

 

Palántázás

Már január végén, február elején csiráztassuk a magokat. Áztassuk be langyos vízbe 8 órán át, majd vatta vagy konyhapapír közt tartsuk, még kicsirázik. Kettesével ültessük pohárba vagy cserépbe. Ha elérte a 10-15 centit, a palántát tegyük földestől egy PET palack aljára, szórjunk rá 4-5 cm földet, és locsoljuk meg. Használjunk strukturált (ionizált) esővizet.
A palack alján csináljunk 3 lyukat a gyökérrothadás megelőzése érdekében. Ha a növény megint nő, egy nódusznál törjük le a levelet, és újra tegyünk földet rá. Ezt a műveletet időnként megismételjük. Ezzel az eljárással, gyökérrel együtt 40-50 centis, életerős, szép palántáink lesznek. Földkeverék az ültetéshez: 1/4 komposzt, 1/3-ad homok, a többi rostált virágföld és kerti föld keveréke. Ha kidugta a fejét, a levelek ne érintkezzenek se csepegő, se direkt vízzel, mert berothadnak. A földjét locsoljuk be gazdagon, tegyük rá a magokat, takarjuk be szitált föld-homok 6:1 arányú keverékével 5-6 mm vastagon. A föld legyen talp-meleg, laza, nyirkos, de ne vizes.

Kiültetés

Nem kell megvárni a kiültetéssel a fagyosszenteket (május 12-15). Már április második felében ki lehet ültetni a palántákat, ha jó idő van legalább egy hétig. Megszokják a helyüket, megerősödnek és ha kisebb fagy éri őket, tőből kihajtanak újra. Két héttel fagyosszentek előtt már nem szabad palántákat kiültetni. Mire a többit kilehet ültetni, ezek már kisebb bokrok, és úgy nőnek, mintha húznák ki őket a földből. Biztonság kedvéért, csak a fele palántát ültessük ki korábban. Fagyosszentek előtt fel kell kupacozni a töveket (feltölteni földdel). Ez megvédi a tőt fagyás és viharos szél ellen. Később a földet vissza lehet teríteni. Ha mégis a palánta elfagy, eltörik, leveleit eldobja, tő fölött lecsípjük. Egy hét alatt 20-30 centis lesz az új hajtás. Mire a frissen kiültetett poharas palánták megszokják helyüket, a korábbiak kétszer akkorák lesznek.Tévhit, hogy nem szabad elnyurgult, palántát venni. Nem a színe számít, hanem a palánta hossza, a nóduszok száma és hossza. Csak egy pár levelet kell kinn hagyni, a tövet el kell fektetni, úgy beültetni. A paradicsomot nem ültetőgödörbe kell rakni, hanem ültető árokba! Igazi kertész nem is magról palántál, hanem a bevált tőről, szeptember végén, a fagyok előtt letör pár hajtást, azt gyökerezteti le pohárban, és hűvös, félig megvilágított helyiségbe teszi. Ez az egyetlen módszer, amivel megőrizhető, a következő évre is átvihető az összes jó tulajdonsága. Ha tavaszra, ültetés idejére, 1,5 - 2 m-es elnyurgult palántánk van, akkor az boldogságot jelent. Április közepén ásunk egy 15-20 centi mély árkot, a felesleges leveleket kézzel letördeljük, mert a törés helyén alvórügyek aktiválódnak, és az árokba fektetjük. Félig beföldeljük, beiszapoljuk beérett csalánázalékos vízzel és ráterítjük a többi földet, enyhén tömörítjük és megöntözzük. Használjunk strukturált (ionizált) esővizet. Minden nódusznál elkezdenek a gyökerek kifejlődni, így 5-10 bokornyi paradicsomnak megfelelő gyökérzet látja el tápanyaggal az egyetlen bokrot.

Hatékony eljárás

Egy vödörbe teszünk földet és rá strukturált (ionizált) esővizet. Teszünk bele sóskát megzúzva, zsurlót és csalánt. A palánták gyökerét ebbe áztatjuk egy ideig, beültetés előtt. Ezzel 90%-os palántamegmaradást érünk el. Ezt nem csak paradicsomnál, hanem minden palántánál alkalmazhatjuk. Soha nem kell többé  locsolni, ha mindig van zöldmulcs alá terítve. Kimondani is sok, mennyi termést képes hozni. A komposztot, az alkalmankénti csalántrágyát meghálálja, de az állati vagy műtrágyákat, nem. Az öntözést, minimum kéthetes ázalékból kevert, 1:25 arányú vízzel végezzük, zöldmulcsra nem a letakarított földre. Az ázalékba kerülhet: csalán, gyermekláncfű, káposztalevél, zsálya, levendula, kifőzött teafüvek, gyógynövények bármi lehet benne. Ne kerüljön bele: ürmön, petrezselymen, pasztinák, lestyán. A természetes módon termelt paradicsom íze, illata egyszerűen fantasztikus.

Tanács

Ha már virágzik kiültetéskor, a virágokat lecsípjük. Nem kell sajnálni, mert így az erejét a begyökeresedésre fogja fordítani, nem a termés kiérlelésére. Ha korán akarunk paradicsomot, és később sokat, negyedén hagyjuk meg a virágot, a többiről csípjük le. Később szembetűnő lesz a különbség a bokrok között. Minden tőn ne hagyunk több mint 2-3 ágat. A többit metsszük le. Amikor megjelennek az első zöld paradicsomok, hetente szedjük le a leveleket a töröl, hagyva csak néhányat a tetején. A növényt kénszerijük dolgozni a virágokon és a termésen. Ezt az eljárást alkalmazzuk a paprikánál és a padlizsánnál egyaránt.
Amennyiben a leveleken megjelennek sárga vagy barna foltok, azonnal vékony, 1 cm hosszú réz drótokat szúrjunk a növény fő tőjébe. A réz és a tőben lévő folyadék reakcióba lépnek, és rézgálic jön létre ami belülről hat folyamatosan a növényre, megakadályozva a gombásodást. A növény, egész nyáron egészséges marad.
Ha korlátozni akarjuk a bokor magasságát csipjük le minden ág tetejét. Ezt a műveletet ,,tetejezésnek" nevezik. 

A természetes növényvédelem szabályai szerint, hagymát, fokhagymát, büdöskét, körömvirágot, társítsunk a paradicsomhoz. A fehér legyek ellen a nikandra ültetése rendkívül hatékony. Egy 20 m-es kordonhoz 6-7 tő elegendő. Használhatjuk a paprikához, és a krumplihoz.

Nem társítjuk a paradicsomot a következőkkel: káposzta, karalábé, kukorica, édeskömény, borsó, kapor, burgonya, cékla, kelkáposzta, rozmaring

Figyelem! Soha ne dobjuk a komposztra a kihúzott paradicsom szárát, levelét. A paradicsom, termésén kívül, minden része mérgező! Szárítsuk ki, és égessük el. A hamujával a rózsákat lehet táplálni.

Paradicsombefőzés - paradicsomlé

Hozzávalók:
- 2 kg paradicsom
- 10 dkg zeller
- 1 cs petrezselyemzöld
- só

Elkészítés: Az egészséges paradicsomot megmossuk, fehér csumájától és földrészeitől megtisztítva 10-15 percig főzzük. Főzés után lehúzzuk a héját, feldaraboljuk, tiszta lábasba tesszük, felfőzzük. Belekockázzuk a zellert, beletesszük a petrezselymet, és addig főzzük, míg a zeller szétnyomhatóvá válik. Átturmixoljuk a petrezselyem eltávolítása után, és ha kell, sóval ízesítjük. Az üvegeket kimossuk, a sütőbe tesszük szájjal lefelé, kiszárítjuk. Melegen kiszedjük, belemerjük a paradicsomlevet, kanállal szétkenünk rajta egy kevés szalicilt, lezárjuk celofánnal, és száraz dunsztba téve lassan kihűtjük. 2-3 nap múlva a kamrába tesszük. Az így eltett paradicsom elkészül rövid idő alatt. Használhatjuk ivóléként, vagy ételekben sűrítmény helyet. Ízesíteni lehet szerecsendióval, csípős paprikával, borssal.

 

Erdélyi paradicsomsaláta

Megmosunk és karikákra vágunk 1/2 kiló kemény paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés borecettel. Egy óráig hideg helyen állni hagyjuk, majd a levét leöntjük róla. Simára keverünk két pohár kefirt két nagy csokor apróra vágott kaporral, csipet sóval, egy kiskanál olajjak pár csepp citromlével meg mokkáskanálnyi cukorral vagy egy szem szacharinnal, és a paradicsomra öntjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 214
Tegnapi: 203
Heti: 2 416
Havi: 6 405
Össz.: 1 568 102
Oldal: Paradicsom
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2018 - biovetomag.hupont.hu