Paradicsom - őnporzó
ELADÓ MAGOK 2024
ÁTMENETILEG SZEMÉLYES ÁTVÉTEL NEM LEHETSÉGES
ÁTÉPÍTÉSEK MIATT!
Vegyszermentes, hagyományos technológiával termesztett növények magjai, melyek évről évre vethetők. A magokat első évben ajánlom fel szaporítani.
Magok tárolása: a tasakokat tegye egy befőttesüvegbe. Tegyen mellé pár babérlevelet és egy darab vászonba néhány szem rizst, (páraelszívó), majd zárja le és tegye sötét, hűvös helyre. Igy évekig biztonságosan lehet tárolni őket. A következő magvakat érdemes hűtőbe tárolni: bab, borsó, kukorica, napraforgó, gabonák.
Tasak árak - egységesen 750 Ft/tasak (1200 Ft helyett)
Minimális rendelés - 4 tasak (3 000 Ft)
Rendelés esetében, elégséges megadni csak a három számjegyű kódot.
Zöld színnel jelölt magok még vannak készleten.
Sárga színnel jelölt magok már fogytán vannak.
Üres sáv: magok már nincsenek, vagy még nincsenek készleten
Piros színnel jelölt, szaporítás és nemesítés vetésből megmaradt magok
P - ajánlott a palántázás, magasabb hozam érdekében
Kód |
MEGNEVEZÉS |
db/tasak | P |
208 | |||
209 | Paradicsom - alacsony, körte alakú, TV (tölteni való) | 20 | X |
210 | Paradicsom - Ámish narancssárga ősmag | 20 | X |
211 | Paradicsom – Ámish koktél lugas (édes) | 30 | X |
212 | Paradicsom – Ámish koktél sárga | 30 | X |
213 | Paradicsom - balkon piros | 30 | X |
214 | Paradicsom – befőző hagyományos (lugas) ősmag |
20 | X |
215 | Paradicsom - befőző fekete | 20 | X |
216 | Paradicsom – befőző pink (lugas) ősmag | 20 | X |
217 | Paradicsom – csíkos lugas 4-5 cm (tigris) | 20 | X |
218 | Paradicsom – csíkos, vegyes, fürtös (Japán) | 30 | X |
219 | Paradicsom – fekete fürtös lugas 4-5 cm (Japán) | 20 | X |
220 | Paradicsom – fekete, fürtös, lugas 4-6 cm(Peru) ősmag | 20 | X |
221 | Paradicsom - Góliát hagyiományos ősmag | 20 | X |
222 | Paradicsom - szilvaalakú, fürtös, édes, 6/3 cm. lugas P. II,III. sfv.- IV,V. (ősmag) | 30 | X |
223 | Paradicsom – hagyományos 4-5 cm, fürtös, 1,2-1,5m. húsos, jól tárolható P-II, III, sfv - IV, V. ősmag | 30 | X |
224 | Paradicsom – koktél csíkos (Japán) | 30 | X |
225 | Paradicsom – koktél fürtös (lugas) ősmag | 30 | X |
226 | Paradicsom – koktél szilva (lugas) ősmag | 30 | X |
227 | Paradicsom – körte alakú, alacsony, bőtermő TV | 20 | X |
228 | Paradicsom – körte alakú, fürtös, lugas | 20 | X |
229 | Paradicsom - befőző lugas ősmag | 20 | X |
230 | Paradicsom – körte alakú sárga (koktél) ősmag | 30 | X |
231 | Paradicsom – lugas fürtös ősmag | 30 | X |
232 | Paradicsom – manó sapka | 30 | X |
233 | Paradicsom – nagy citromsárga (lugas) ősmag | 30 | X |
234 | Paradicsom – narancssárga, paprika alakú, fürtös | 20 | X |
235 | Paradicsom – ökörszív ősmag | 20 | X |
236 | Paradicsom – ökörszív pink ősmag | 20 | X |
237 | Paradicsom – paprika alakú | 30 | X |
238 | Paradicsom – paprika alakú csíkos koktél (japán) | 30 | X |
239 | Paradicsom – paprika alakú paradicsomfa (San Marzano) ősmag | 20 | X |
240 | Paradicsom – paprika alakú TV (töltenivaló) | 30 | X |
241 | Paradicsom – paradicsomfa ősmag | 20 | X |
242 | |||
243 | Paradicsom – szilva alakú,sárga, koktél fürtös, lugas | 20 | X |
244 | Paradicsom – szendvics fürtös, lugas, < 1 cm. ősmag | 30 | X |
245 | Paradicsom - fürtös, lugas, édes, 4cm. sfv. III. IV. ősmag |
30 | X |
207 | Paradicsom - fürtös, lugas, savas, vastag húsú, 6-7cm, alkalmas fris fogyasztásra és befőzésra ősmag | 30 | X |
Fajták jellemzői, leírás, tulajdonságok
1. Hagyományos paradicsom
2. Szendvics, apró fürtös paradicsom
3. Koktél fürtös paradicsom
4. Paradicsomfa
5. Ámish paradicsom
6. Ökörszív paradicsom
7. Körte alakú paradicsom - piros
8. Befőző paradicsom
9. Góliát paradicsom
10. Rózsaszínű (pink) paradicsom
11. Paprika alakú paradicsom
12. Körte alakú paradicsom - sárga
13. Paradicsom - citromsárga, nagy, lugas
14. Alacsony (törpe) fürtös paradicsom
15. Hagyományos fürtös paradicsom
16. Balkon - piros cserepes paradicsom
17. Balkon - sárga cserepes paradicsom
18. Csíkos lugas paradicsom (tigris)
19. Paprika alakú töltenivaló (TV) paradicsom
20. Szilva alaku lugas paradicsom
21. Paprika alakú paradicsomfa(San Marzano)
22. Körte alakú, alacsony, bőtermő, tölteni való (TV) paradicsom
23. Ámish koktél fürtös (nagyon édes)
24. Ámish koktél lugas
25. Befőző fekete
26. Befőző pink (lila)
27. Koktél csíkos, fürtős (Japán)
28. Koktél paprika alakú csíkos, fürtös
29. Fekete fürtös 4-5 cm, lugas (Japán)
30. Fekete fürtös 5-6 cm, lugas (Peru)
31. hagyományos 4-5 cm
32. Silva alakú koktél lugas
33. Körte alakú, fürtös, lugas
34. Lugas fürtős
35. Manó sapka (koktél)
36. Pink (Erdély)
37. Mexikoi fürtös koktélparadicsom
38. Törpe Tom - fürtös, balkon koktélparadicsom
39. Hagyományos - fürtös, lugas, savas, 6-7cm.
1. Hagyományos paradicsom
Ősmagyar fajta. Gömbölyű 4 - 5 cm átmérő, bő termésű, ellenáll a betegségeknek. Finom édes, alkalmas salátáknak és befőzésre egyaránt. Húsos, lédús a magok mennyisége normális. A héja erős. A növény eléri a 1,5 méter magasságot.
2. Szendvics, apró fürtös paradicsom
Nagyon ízletes. Gyümölcsök mérete 1 - 1,5 cm, bő termésű, látványos. Alkalmas saláták, előételek díszítésére. A gyerekek kedvence. Héja erős, amikor ráharapunk szétpattan a szánkban. Sok magja van. A növény eléri az 0,8 - 1 méter magasságot, ezért alkalmas arra, hogy lakásban vagy erkélyeken neveljük.
3. Koktél fürtös paradicsom
Bő termésű, gyümölcsök mérete 3 - 4 cm. Rendkívűl finom fajta. Husós, lédús, normális mennyiségű maggal. Alkalmas minden célra. A tő eléri az 1,2 - 1,5 méter magasságot.
4. Paradicsomfa
Ilusztráció
5. Ámish paradicsom
A kertem legfinomabb paradicsomja. Édes, selymes húsú, enyhén kásás, lédús. Érett állapotban narancssárga. Eléri a 0,5 kg-ot darabonként. Kevés benne a mag. A növény megnőhet 1 - 1,2 méter magasra. Pennsylvániából származik ez a fajta, amit valóban az amishok hoztak létre.
6. Ökörszív paradicsom
Őshonos magyar fajta. A gyümölcs, aminek szív alakja van, elérheti akár az 1 kg-ot. Édes, lédús egyben húsos, sok apró magházzal, kevés apró magokkal. Alkalmas főleg befőzésre. A növény magassága 1 - 1,5 méter.
7. Körte alakú paradicsom - piros
Dekoratív, édes, bő termésű. A szemek 3-5 cm méretűre fejlődnek. A héja erős, vastag, ezért sokáig frissen marad. Alkalmas salátákba, befőzésre. A növény megnőhet 1,5-1,7 méter magasra. Erős karót igényel a sok gyümölcs miatt.
8. Befőző paradicsom
Hasonlít az ökörszív paradicsomra, csak a formája eltérő. A héja vékony és valamivel több benne a mag. Az alakja bordázott, hurkaszerű kinövésekkel. Bő termésű, édes, húsos, lédús. Alkalmas ételekbe, befőzésre. A növény eléri az 1,5 - 1,7 cm magasságot.
9. Góliát paradicsom
Ezt a fajta paradicsomot a bolgár kertészek hozták létre. A termése nagy, szép, gömbölyű, tömege megközelíti az 1 kg-ot. Lédús, húsos, enyhén kásás. A héja erős, ezért sokáig tárolható. A növény középmagasságú, 1 - 1,3 m.
10. Rózsaszínű (pink) paradicsom
Ugyan olyan mint a befőző paradicsom, azzal a különbséggel, hogy a gyümölcsök valamivel kisebbek és a színük átmegy enyhén lilába (rózsaszínübe?!). A növény mérete 1 - 1,3 méter.
11. Paprika alakú paradicsom
Különlegességnek számít a paradicsomok között a gyümölcsök hosszúkás formája miatt. A szemek átmérője 3 - 5 cm, hossza 6 - 8 cm. Héja erős, húsos jellegű, sok maggal. Alkalmas salátákba, ételekbe, befőzésre. A növény magassága 1,0 - 1,5 m.
12. Körte alakú paradicsom - sárga
Dekoratív, édes, bő termésű. A szemek 3-5 cm méretűre fejlődnek. A héja erős, vastag, ezért sokáig frissen marad. Alkalmas salátákba, befőzésre. A növény megnőhet 1,5-1,7 méter magasra. Erős karót igényel a sok gyümölcs miatt.
13. Paradicsom - citromsárga
14. Alacsony (törpe) fürtős paradicsom
Őshonos, kárpátmedencei fajta. Alacsony növésű 50-70 cm, ezért nem igényel erős támasztékot. Ellenáll a betegségeknek és kártevőknek. A termés közepes, 4-6 cm átmérővel, szép formás, egészséges, tömött fürtben fejlődik. Egyszerre érik be a termése. Hosszú ideig tárolható. Alkalmas teraszon, balkonon termesztésre. Héja erős, maghozama normális, mag mérete közepes. Friss fogyasztásra, salátákba, befőzésre egyaránt használható.
15. Hagyományos fürtös paradicsom
Alacsony növésű, őshonos, fürtös, rezisztens paradicsom fajta. A termés testes, 4-5 cm átmérőjű, jól tárolható. A növény magassága 70-80 cm. folyton termő.
16. Balkon - piros cserepes
17. Balkon - sárga cserepes
18. Csíkos lugas paradicsom (tigris)
Ízletes paradicsom, amit lehet fogyasztani frissen, lecsóban, paradicsomlé vagy sűrített házi ketchup formájában. Termése 4-6 cm. A növény kötözést igényel és lugast, mivel megnő 2-2,5 m magasra.
19. Paprikaalaku töltenivaló (TV) paradicsom
Paradicsom különlegesség. TV paprikaalku, vastag húsú, savanykás, belseje üreges, kevés maggal. Ez a fajta paradicsom kimondottan salátának vagy töltött paradicsom készítéséére alkalmas. A gyümölcs mérete 7-8 cm X 5-6 cm. A héja erős így sokáig tárolható. A növény magassága 100-120 cm.
20. Szilva alaku lugas paradicsom
Az egyik legfinomabb paradicsom fajta. Piros, hosszúkás, szilva alakú, koktél fürtös paradicsom. Termése 3-4 cm hosszú, átmérője 1,5 - 2 cm. Bő és folyton termő növény, ami tetejezés nélkül megnő 2,5 - 3 m. magasra. Kötözést, nyírást és irányítást igényel.
Van sárga színű változatban is, ami valamivel édesebb mint a piros.
21. Paprika alakú paradicsomfa
22. Körte alakú, alacsony, bőtermő, tölteni való (TV) paradicsom
Paradicsom különlegesség. A héja erős, testes, húsos, belseje üreges, kevés maggal. A termés mérete 7-8 cm, átmérője 3,5-4 cm. A növény magassága 70-80 cm. A termés felső részét le kel vágni és a húsát felhasználni a töltelékbe vagy salátába. A paradicsom alsó üreges része kerül töltésre. Íze savanykás, főleg salátáknak és töltött paradicsomnak ajánlom.
(nagyon édes)
Hamarosan folytatom a fajták leírásást!
Palántázás
Már január végén, február elején csiráztassuk a magokat. Áztassuk be langyos vízbe 8 órán át, majd vatta vagy konyhapapír közt tartsuk, még kicsirázik. Kettesével ültessük pohárba vagy cserépbe. Ha elérte a 10-15 centit, a palántát tegyük földestől egy PET palack aljára, szórjunk rá 4-5 cm földet, és locsoljuk meg. Használjunk strukturált (ionizált) esővizet.
A palack alján csináljunk 3 lyukat a gyökérrothadás megelőzése érdekében. Ha a növény megint nő, egy nódusznál törjük le a levelet, és újra tegyünk földet rá. Ezt a műveletet időnként megismételjük. Ezzel az eljárással, gyökérrel együtt 40-50 centis, életerős, szép palántáink lesznek. Földkeverék az ültetéshez: 1/4 komposzt, 1/3-ad homok, a többi rostált virágföld és kerti föld keveréke. Ha kidugta a fejét, a levelek ne érintkezzenek se csepegő, se direkt vízzel, mert berothadnak. A földjét locsoljuk be gazdagon, tegyük rá a magokat, takarjuk be szitált föld-homok 6:1 arányú keverékével 5-6 mm vastagon. A föld legyen talp-meleg, laza, nyirkos, de ne vizes.
Kiültetés
Nem kell megvárni a kiültetéssel a fagyosszenteket (május 12-15). Már április második felében ki lehet ültetni a palántákat, ha jó idő van legalább egy hétig. Megszokják a helyüket, megerősödnek és ha kisebb fagy éri őket, tőből kihajtanak újra. Két héttel fagyosszentek előtt már nem szabad palántákat kiültetni. Mire a többit kilehet ültetni, ezek már kisebb bokrok, és úgy nőnek, mintha húznák ki őket a földből. Biztonság kedvéért, csak a fele palántát ültessük ki korábban. Fagyosszentek előtt fel kell kupacozni a töveket (feltölteni földdel). Ez megvédi a tőt fagyás és viharos szél ellen. Később a földet vissza lehet teríteni. Ha mégis a palánta elfagy, eltörik, leveleit eldobja, tő fölött lecsípjük. Egy hét alatt 20-30 centis lesz az új hajtás. Mire a frissen kiültetett poharas palánták megszokják helyüket, a korábbiak kétszer akkorák lesznek.Tévhit, hogy nem szabad elnyurgult, palántát venni. Nem a színe számít, hanem a palánta hossza, a nóduszok száma és hossza. Csak egy pár levelet kell kinn hagyni, a tövet el kell fektetni, úgy beültetni. A paradicsomot nem ültetőgödörbe kell rakni, hanem ültető árokba! Igazi kertész nem is magról palántál, hanem a bevált tőről, szeptember végén, a fagyok előtt letör pár hajtást, azt gyökerezteti le pohárban, és hűvös, félig megvilágított helyiségbe teszi. Ez az egyetlen módszer, amivel megőrizhető, a következő évre is átvihető az összes jó tulajdonsága. Ha tavaszra, ültetés idejére, 1,5 - 2 m-es elnyurgult palántánk van, akkor az boldogságot jelent. Április közepén ásunk egy 15-20 centi mély árkot, a felesleges leveleket kézzel letördeljük, mert a törés helyén alvórügyek aktiválódnak, és az árokba fektetjük. Félig beföldeljük, beiszapoljuk beérett csalánázalékos vízzel és ráterítjük a többi földet, enyhén tömörítjük és megöntözzük. Használjunk strukturált (ionizált) esővizet. Minden nódusznál elkezdenek a gyökerek kifejlődni, így 5-10 bokornyi paradicsomnak megfelelő gyökérzet látja el tápanyaggal az egyetlen bokrot.
Hatékony eljárás
Egy vödörbe teszünk földet és rá strukturált (ionizált) esővizet. Teszünk bele sóskát megzúzva, zsurlót és csalánt. A palánták gyökerét ebbe áztatjuk egy ideig, beültetés előtt. Ezzel 90%-os palántamegmaradást érünk el. Ezt nem csak paradicsomnál, hanem minden palántánál alkalmazhatjuk. Soha nem kell többé locsolni, ha mindig van zöldmulcs alá terítve. Kimondani is sok, mennyi termést képes hozni. A komposztot, az alkalmankénti csalántrágyát meghálálja, de az állati vagy műtrágyákat, nem. Az öntözést, minimum kéthetes ázalékból kevert, 1:25 arányú vízzel végezzük, zöldmulcsra nem a letakarított földre. Az ázalékba kerülhet: csalán, gyermekláncfű, káposztalevél, zsálya, levendula, kifőzött teafüvek, gyógynövények bármi lehet benne. Ne kerüljön bele: ürmön, petrezselymen, pasztinák, lestyán. A természetes módon termelt paradicsom íze, illata egyszerűen fantasztikus.
Tanács
Ha már virágzik kiültetéskor, a virágokat lecsípjük. Nem kell sajnálni, mert így az erejét a begyökeresedésre fogja fordítani, nem a termés kiérlelésére. Ha korán akarunk paradicsomot, és később sokat, negyedén hagyjuk meg a virágot, a többiről csípjük le. Később szembetűnő lesz a különbség a bokrok között. Minden tőn ne hagyunk több mint 2-3 ágat. A többit metsszük le. Amikor megjelennek az első zöld paradicsomok, hetente szedjük le a leveleket a töröl, hagyva csak néhányat a tetején. A növényt kénszerijük dolgozni a virágokon és a termésen. Ezt az eljárást alkalmazzuk a paprikánál és a padlizsánnál egyaránt.
Amennyiben a leveleken megjelennek sárga vagy barna foltok, azonnal vékony, 1 cm hosszú réz drótokat szúrjunk a növény fő tőjébe. A réz és a tőben lévő folyadék reakcióba lépnek, és rézgálic jön létre ami belülről hat folyamatosan a növényre, megakadályozva a gombásodást. A növény, egész nyáron egészséges marad.
Ha korlátozni akarjuk a bokor magasságát csipjük le minden ág tetejét. Ezt a műveletet ,,tetejezésnek" nevezik.
A természetes növényvédelem szabályai szerint, hagymát, fokhagymát, büdöskét, körömvirágot, társítsunk a paradicsomhoz. A fehér legyek ellen a nikandra ültetése rendkívül hatékony. Egy 20 m-es kordonhoz 6-7 tő elegendő. Használhatjuk a paprikához, és a krumplihoz.
Nem társítjuk a paradicsomot a következőkkel: káposzta, karalábé, kukorica, édeskömény, borsó, kapor, burgonya, cékla, kelkáposzta, rozmaring
Figyelem! Soha ne dobjuk a komposztra a kihúzott paradicsom szárát, levelét. A paradicsom, termésén kívül, minden része mérgező! Szárítsuk ki, és égessük el. A hamujával a rózsákat lehet táplálni.
Paradicsombefőzés - paradicsomlé
Hozzávalók:
- 2 kg paradicsom
- 10 dkg zeller
- 1 cs petrezselyemzöld
- só
Elkészítés: Az egészséges paradicsomot megmossuk, fehér csumájától és földrészeitől megtisztítva 10-15 percig főzzük. Főzés után lehúzzuk a héját, feldaraboljuk, tiszta lábasba tesszük, felfőzzük. Belekockázzuk a zellert, beletesszük a petrezselymet, és addig főzzük, míg a zeller szétnyomhatóvá válik. Átturmixoljuk a petrezselyem eltávolítása után, és ha kell, sóval ízesítjük. Az üvegeket kimossuk, a sütőbe tesszük szájjal lefelé, kiszárítjuk. Melegen kiszedjük, belemerjük a paradicsomlevet, kanállal szétkenünk rajta egy kevés szalicilt, lezárjuk celofánnal, és száraz dunsztba téve lassan kihűtjük. 2-3 nap múlva a kamrába tesszük. Az így eltett paradicsom elkészül rövid idő alatt. Használhatjuk ivóléként, vagy ételekben sűrítmény helyet. Ízesíteni lehet szerecsendióval, csípős paprikával, borssal.
Erdélyi paradicsomsaláta
Megmosunk és karikákra vágunk 1/2 kiló kemény paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés borecettel. Egy óráig hideg helyen állni hagyjuk, majd a levét leöntjük róla. Simára keverünk két pohár kefirt két nagy csokor apróra vágott kaporral, csipet sóval, egy kiskanál olajjak pár csepp citromlével meg mokkáskanálnyi cukorral vagy egy szem szacharinnal, és a paradicsomra öntjük.