Bio vetőmagok saját kertemből

Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen".

Tenyészünk saját giliszta farmot és készítsünk komposztot gyorsított eljárással

a_giliszta.jpg


Komposztot készíthetünk házilag, melynek a háztartási hulladék szolgál alapul, ami termelődik folyamatosan. Gyűjtsük össze a szerves hulladékokat: a krumpli héjat, a zöldségek pucolása után megmarad hulladékot, és készítsünk belőle komposztot a komposztkasban. Ezt elkezdhetjük már januárban.
Ha gyors eljárásban szeretnénk elkészíteni a komposztot, létesítsünk saját gilisztafarmot, mert ők fogják lebontani a szerves hulladékokat és átalakítják majd értékes, tápanyagokban gazdag komposzttá.
Szükségünk lesz egy nagyobb méretű műanyag edényre, de akár egy 50-60 literes hordó vagy dézsa is megfelel. A gilisztákat beszerezhetjük horgász boltból.
A komposzthoz ideális alapanyag a hús maradék, a zöldségek, főzelék, a tojás, a kerti hulladék, falevelek, faágak, a kávézacc, a gyomnövények, a lenyírt fű, egyszóval minden, ami szerves és lebomlik.
Az edény aljára öntsünk 10 cm vastag komposzt réteget, amit kertészetbe vásárolhatunk. Erre helyezzük rá a gilisztákat, majd takarjuk be őket egy újabb vékony réteg komposzttal. A konyhai és egyéb hulladékot csak akkor öntsük az edénybe, ha a giliszták már a föld felszínén vannak. Ekkor jöhet rá egy réteg hulladék és egy réteg komposzt. Majd várjunk vele pár napig, és ha a giliszták újra a tetején vannak, jöhet az újabb réteg hulladék.
Időnként szitáljuk át az edény tartalmát, hogy a giliszták és a komposzt külön váljon, majd kezdjük elölről az egészet. A giliszta tenyészetünket napfénytől védett helyre tegyük, mert csak árnyékos, hűvös helyen lesznek gilisztáink aktívak. Télen a folyamat lelassul, ezért ilyenkor védett fagymentes helyre helyezzük el az edényt.

Így egész évben, folyamatosan tudjuk növényeinket jó minőségű talajjal biztosítani, és mindez nem kerül semmibe.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 275
Tegnapi: 663
Heti: 4 596
Havi: 11 760
Össz.: 2 254 481
Oldal: Giliszta és komposzt
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2022 - biovetomag.hupont.hu

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat