Bio vetőmagok saját kertemből

Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen".

Virágok

 

1. Óriási mocsári hibiszkusz

A. piros

B. rózsaszínű

C. sárga

D. fehér

2. Hibiszkusz - fehér

3. Hubiszkusz - bordó

4. Hibiszkusz - lila (rózsaszínű)

5. Amerikai karmazsin

6. Lampionvirág

7. Pocokvirág - piros laboda, spenótfa

8. Ricinus

9. Csipkebogyó ( vadrózsa)

10. Júdáspénz (kerti holdviola)

11. Szekfű - világos lila illatos

12. Szekfű - sötét lila illatos

13. Szekfű - piros illatos

14. Máriatövis - a májvédő

15. Trombitafolyondár - narancssárga

16. Hajnalka - színkeverék

17. Őszirózsa - színkeverék

18. Jégvirág

19. Rózsa - szalmarózsa

20. Gyöngyvirág - Convallaria majalis

 

1. Óriási mocsári hibiszkusz - A.piros

 

mocsari_ibiszkusz_2.jpg

A mocsári hibiszkusz az egyik legdekoratívabb nyári évelő növényünk. Hatalmas 20-30 cm átmérőjű fehér, rózsaszín, vagy bordó virágai augusztus elejétől egészen októberig nyílnak. Megfelelő körülmények között akár 1.5-2 méteres bokorrá fejlődik.

A mocsári hibiszkusz Florida mocsaras vidékeiről származik. Nagyon szereti a nedves, napos, meleg termőhelyet és a tápanyagban gazdag talajt. Ültethetjük kerti tó partjára, de bárhova a kertben, ahol megfelelő vízellátásban részesülhet. Jól mutat egyedül is, de cserjecsoportba, vagy virágágyásba is ültethetjük. Május végén hajt ki és viszonylag nagy helyre van szüksége. Ezért jó kombinálni tavaszi hagymás növényekkel, melyek kitöltik májusig az üres helyet és visszahúzódnak mire a hibiszkusz fejlődésnek indul.

 mocsari_piros_2.jpg

 B. rózsaszínű

mocsari_rozsaszinu_2.jpg

 C. sárga

mocsari_sarga.jpg

D. fehér

mocsari_feher.jpg

 

 

 

2. Hibiszkusz - fehér

Nem mocsári!

hibiszkusz_feher.jpg

3. Hubiszkusz - bordó

hibiszkusz_ciklamen.jpg

Gyors növekedése miatt nagyon sok tápanyagra van szüksége, ezért tavasszal és ősszel alaposan trágyázzuk meg szerves trágyával (pl. komposztált érett marhatrágya) majd a növekedési periódusban rendszeresen tápoldatozzuk virágzó növényeknek való tápoldattal. Télen a hajtások teljesen visszafagynak. Az elszáradt hajtásokat csak márciusban vágjuk vissza. Télen takarjuk a növény tövét mulccsal. Idős töveket tavasszal tőosztással fiatalíthatunk.

Szaporítása

A magoknak nagyon kemény héja van ezért 1-2 napig áztassuk szobahőmérsékletű vízben. A vizet naponta cseréljük. A beáztatott magokat elvethetjük tavasszal cserépbe, de májusban a fagyok után szabadföldbe is vethetünk. Ügyeljünk a gyakori öntözésre és tápoldatozásra. A megfelelően öntözött és tápoldatozott növények már első évben is virágozhatnak, de legtöbbször második évben fejlődnek ki igazán. A magkat szelektáljuk, csak az erős növekedésűeket érdemes megtartani.

Szaporítani lehet megvetéssel, a talajt tartsuk állandóan nedvesen, meleg helyen. Sötétben csírázik, ezért takarni kel a magokat. A kültéri  magvetés ideje április-május. Dugványozást is végezhetünk, így félfás-fás szárdarabokat nedves közegben gyökereztessük. Szaporíthatjuk úgy, hogy egyszerűen tegyünk letörött ágakat egy üveg vízbe és cseréljük a vizet naponta ameddig gyökereket nem növeszt. Nem kel megijedni, nem kell tóba rakni vagy mocsárba, elég ha nyáron többet öntözzük mint a többi növényt. Ültethető bármilyen napos helyre. Ez a növény már megszokta a magyarországi klímát és túlélte a 2012-es aszályt. Kihajtás május közepe. Tartsuk tisztán a környezetét. Gyomlálás közben ne törjük le a rügyeket. Gyomlálás után érdemes adni szerves trágyát a hibiszkuszunknak, ami a növekedéshez fontos. Így lesz szép erős ,bokros zöld növényünk. Utána öntözök be alaposan. Júliusra éri el a virágzási idejét. A hosszabb virágzás érdekében szedjük le a termés kezdeményeket ne a termést érlelje hanem virágot hozzon. Az elvirágzott szár visszavágásával újból virágzásra kényszeríthetjük növényünket. Szeptember végén kezd vissza húzódni, ledobja leveleit, és teljesen leszárad, tavasszal természetesen kihajt.

 

4. Hibiszkusz - lila (rózsaszínű)

hibiszkusz.jpg

 

 

 

5. Amerikai karmazsin - festőszőlő, festőbogyó, berzsenyi vérfürt

Őshazája Amerika, nálunk disznóvényként ültetik. Évelő növény, erős répaszerű gyökérzettel ami megtart egy nagy terjedésű 2-3 méter magas növényt. Levelei nagyok, lándzsa szerűek. Virágzata hengeres fürt, dús, tömött. Júniustól szeptemberig folyamatosan virágzik. A virágok fehérek, majd zöld bogyók alakulnak ki, melyek érés után fénylő feketék lesznek. A madarak és baromfik nagy előszeretettel csipegetik az érett bogyókat, melyek íze rendkívül édes az utóíze pedig kesernyés, ami emlékeztet az Unikumra. 

 

amerikai_festobogyo.jpg

Szereti a napos helyet, tűri a meleget, de megmarad árnyékos, nedves helyeken is, viszont ilyenkor kevesebb termést hoz. A szőlősök talaja megfelelő számára. Kerítés mellé csak egy sorba vessük. A vetés ideje április, mélység 2-3 cm, távolság 30-40 cm. Felhasználása - bór és élelmiszer színezésére, bór, pálinka és likőr készítésére (gyógyhatású ezért nem ajánlót lerészegedni vele).

 

 

6. Lampionvirág
lampion_virag_3.jpg

 

Évelő. Megnő 60 cm magasra, levelei öblösek, virága a levél hónaljából nő. A gyümölcs, cseresznye méretű piros, gömbölyű, fényes bogyó, egy lampion szerű skarlátpirosos, lampion alakú burokban rejlik, ami idővel elszíneződik és kilukad. A gyümölcsben sok apró mag található. Íze zamatos, vízhajtó, vesetisztító, izzasztó és hashajtó. Nagy mennyiségben mérgező. Szereti a félárnyékos helyet. Magvetési idő: ősz.

 

lampion_virag_1.jpg

 

7. Pocokvirág - piros laboda, spenótfa

pocog_virag_1.jpg

 

Mifelénk, parasztosan; pocokvirág, városi üzemmódban; piros laboda és még okosabban; új zélandi spenótfa. Szép, furcsa és hasznos növény. Ennek a 2 méteres növénynek, 3-4 méteres körzetéből elmenekülnek a pockok, vakondok és földikutyák. Már több éve használom a bio kertemben, igen jó eredménnyel. A színe miatt, elfér a virágos kertben is, hiszen egy látványos növény, ami egyáltalán nem igényes. Jóízű főzelék készíthető a zsenge leveleiből. Gyógyító, serkentő hatása nem elhanyagolható. A fotón már felmagzott állapotban látható.

 

8. Ricinus - krisztuspálma, Jónás fája, vakondokfa, törökmag, kerti berzseny

 ricinus.jpg

Ricinus (krisztuspálma, Jónás fája, vakondokfa, törökmag, kerti berzseny), a trópusi Afrikából származó növény, Magyarországon dísznövény. Gyors növekedésű, egynyári, lágy szárú növény, 50 cm – 3 m magasra nőhet. Szára hengeres, üreges, tejnedvet nem tartalmaz. Hosszú nyelű levelei 5–12 részre hasogatottak, váltakozó állásúak, durván fűrészes szélűek, átmérőjük 30–40. A levelek a mélyzöld különböző árnyalataiban pompáznak, néha vöröses vagy lilás beütéssel. Szélbeporzású, virágzatán belül az élénkpiros, bibés nőivarú virágok felül, a sárga porzós virágok az alsó részen helyezkednek el. A termés három részre hasadó toktermés, melyet száraz tüskék borítanak. A sötétbarna magok szürkésfehéren erezettek, méretük babszemnyi.
A növény zsíros olajokat tartalmaz, a mag pedig az erősen mérgező ricin fehérjét és a kevésbé mérgező ricinin alkaloidot. Gyógyászati alkalmazásra a magjából hideg sajtolással készült ricinusolajat hashajtó szerként használták. A sajtolás után közvetlenül még nem használható gyógyszerként, mert az így nyert olaj még tartalmazza a mérgező ricint, amit forró vízzel történő ismételt felfőzéssel távolítanak el.
A ricinusolaj színtelen, sűrű, rosszul felszívódó, benne a bél belső falát izgató anyag, melynek nátriumsója fokozza a bélmozgásokat. E tulajdonsága miatt hamar a vastagbélbe jut, ahol a bélsarat sikamlóssá teszi, és azzal együtt kiürül. Gyermekeknek adni szigorúan tilos! A ricinusolajat hajhullás csökkentésére, hajnövekedés serkentésére és a hajvégek töredezettségének helyreállítására is használják. Homeopátiás szerekben epekő és hasmenés ellen adják.
Legnagyobb részben műszaki kenőcsök adalékanyagául, de világítóolajnak, és szappannak is használják. Levelivel selyemhernyókat táplálhatunk.
Toxicitás mértéke
: gyermekeknél már 1-2 mag is halálos lehet, felnőtteknél 3–20 mag, nyulaknál 4, juhoknál 5, szarvasmarháknál és lovaknál 6, disznóknál 7, kutyáknál 11, kacsák és tyúkok akár 80 mag elfogyasztását is túlélhetik.

Mérgezési tünetek: - égő érzés a szájban, torokban és a gyomorban, hányinger, erős, véres hasmenés, hasi görcsök, homályos látás, görcsrohamok, nehézlégzés, máj- és veseelégtelenség (sárgaság, vérvizelés), bénulás, légzési vagy szívelégtelenség és halál, ami beállhat néhány órán belül, de akár napok múlva is.
Ismert ellenszere nincs. Azonnali hánytatás, gyomormosás javallott, aktív szén beadása sikeres lehet, mivel a ricint jól köti.    Hasmenés ellen rizsnyákot, a hasi fájdalmak ellen pedig Papaverin adható.

 

9. Csipkebogyó ( vadrózsa)

 

csipkebogyo.jpg

 

Könnyen szaporítható magról. Könnyű alakítani belőle bokrot, alacsony díszfát és sövényt. Az utóbbi áthatolatlan; sem ember, sem állat nem tud átmenni rajta. Egész évben virágzik, majd ezt követően tele van piros bogyókkal, amit az első fagy után célszerű leszedni. A csipkebogyóból készíthető: tea, szörp, lekvár, olaj. Vitamin bomba! A gyógyhatása sem hanyagolható.

 

10. Júdáspénz (kerti holdviola)

Kétnyári növény. Más megnevezések: Júdás pénze, lapickásfű, júdástallér, pénzvirág, ezüstlevél. Szereti a félárnyékos helyet. Mag vetési időpont: ősz. A második évben növeszt virágokat. A magszár,  50–100 cm magas. Április-június között jelennek meg fürtökben nyíló, 4 szirmú, 2,5–3 cm átmérőjű, bíborpiros vagy fehér virágai.

judaspenz_3.jpg

Termése kerekded, lapos, a növényen télen is megtalálható becőtermés, melynek ezüstszínű válaszfala a magvak kihullása után is megmarad. 

 

judaspenz_4.jpg                                                                                          Már az ókorban varázserőt tulajdonítottak neki, azt tartották, hogy a termése éjjel világít. Egyes babonák szerint olyan varázsereje van, hogy a ló patájáról le tudja húzni a patkót. 

 

11. Szekfű - világos lila illatos

szekfu_lila_illatos.jpg

 

 

12. Szekfű - sötét lila illatos

 

szekfu_sotetlila1.jpg

 

 

13. Szekfű - piros illatos

 

szekfu_piros1.jpg

 

 

14. Máriatövis

 

mariatovis_silybum_marianum12.jpg

Májvédő és májtisztító hatása orvosilag is elismert és bizonyított. A máriatövis mediterrán térségből származik, de világszerte termesztett növény.

 

15.Trombitafolyondár- narancssárga

 trombitafolyondar.jpg

Amerikai futónövény, könnyen alkalmazkodik a hideghez és a meleghez. Örökzöld növény melynek erős támaszra van szüksége. A kifejlett növények télen is virágzanak. Gondos metszésre van szüksége. Túlzót metszés esetén a növény visszafejlődik. A virágzás csak pár év után kezdődik és akár 12 m magasra is megnőhet.

 

16. Hajnalka - színkeverék

 

 hajnalka.jpg

Trópusi kúszónövény, sűrű virágzatáról és gyors növéséről híres. Lenyűgöző látványt nyújt. Támaszra van szüksége, mivel megnőhet akár 5 m magasra is. A Hajnalka szabadföldben kiválóan növekszik.

 

 

17. Őszirózsa - színkeverék

 oszirozsa.jpg

Az őszirózsa előnevelést igényel. Vethetjük melegágyba, beltérbe. Az ősszel elszórt magokból is kifejlődnek, melyeket átültethetünk végleges helyükre.  Vetés október eleje. A magokat ne vessük túl sűrűn, a növényeknek hely kell a növekedéshez. Vékonyan fedjük be földdel és enyhén öntözzük meg. 15oC hőmérsékleten a magok két héten belül kicsíráznak. Tartsuk nyirkosan a talajt, és helyezzük a cserepeket hűvös, jól megvilágított helyiségbe.  Mikor a palánták elérték az 5-7 cm-es nagyságot, ültessük őket nagyobb edénybe. Május közepétől, a fokozatos szellőztetés és szoktatás után végleges helyükre kerülhetnek.

Közvetlen vetés áprilistól májusig. Sórtávolság 20 30cm. A sorokat locsoljuk be, és ebbe szórjuk a magokat. A földet húzzuk rá, és a talajt tartsuk nyirkosan. Ebből az ágyásból a későbbiek folyamatosan kerülhetnek ki a palánták a virágoskertbe.

 

 

 

18. Jégvirág  (Euphorbia marginata)

 

kerti_viragok2_004.jpg

Származás: Észak-Ameriika, dísznövény. A kutyatejfélék családjába tartozik, mérgező tejnedvet tartalmaz, ezért legyünk körültekintőek a kerti munkák során: szemünkbe, szánkba, bőrünkre ne kerüljön a fehér tejnedv!

Könnyen nevelhető, dekoratív, hófehérrel szegélyezett felső levelek díszítik. Alsó levelek zöldek. Bokros növekedésű, 60-80 cm magas, gyorsan fejlődő, igénytelen egynyári növény alkalmas az üres felületek kitöltésére, és sziklakertbe. Magról szaporítható, nem bírja az átültetést. Jól türi az aszályt és igénytelen. Bármilyen talajban jól fejlődik, de leginkább a félárnyékos helyeket kedveli.

 

19. Rózsa - szalmarózsa

- arany, fehér, lila, narancssárga, sárga szinekben

szalmarozsa.jpg

Szalmarózsa (Xerochrysum bracteatum) egynyári, a legismertebb szárított virág: merev, pergamenszerű virágai igen tartósak.  Őshazája Ausztrália, eredeti élőhelyén évelő növény. Európában egyéves, lágyszárú növényként termesztik, gyakran ültetik kertekbe és napsütötte balkonokra. Szárazság és meleg tűrő virág. Szára 50-80 cm magas, merev, elágazó. Levelei lándzsás-hosszúkásak, felületük szőrrel borított. A virágok szirma pergamenszerű, merev, sárga, narancssárga, bíbor, fehér, rózsaszín színekben pompázhat. A szalmarózsa nyártól kora őszig virágzik. Napos, meleg fekvésű területet igényel, szereti a laza, jó vízáteresztő képességű, humuszos talajokat. Szaporítása magvetéssel történik, a magokat palántaneveléshez tavasszal kell elvetni. A fiatal növények kezdeti fejlődése lassú, a palántákat májusban ültethetjük ki végleges helyükre. A szalmarózsa virágokat zárt bimbós állapotban kell leszedni, mivel szárításkor tovább nyílnak. Erre optimális állapot az amikor, a pikkelylevelek éppen nyílni kezdenek. Az elnyílott virágok folyamatos szedése fontos, mivel virágzásra serkenti a növényt. A szalmarózsa virágok szárítása árnyékban, fejjel lefelé lógatva történjen.

 

20. Gyöngyvirág

gyongyvirag.jpeg

 

 

 

Hamarosan folytatom!

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 25
Tegnapi: 250
Heti: 1 537
Havi: 3 881
Össz.: 2 644 578

Látogatottság növelés
Oldal: Vírágok
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2024 - biovetomag.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »