KÁPOSZTAFÉLÉK - önporzók
ELADÓ MAGOK 2024
ÁTMENETILEG SZEMÉLYES ÁTVÉTEL NEM LEHETSÉGES
ÁTÉPÍTÉSEK MIATT!
Vegyszermentes, hagyományos technológiával termesztett növények magjai, melyek évről évre vethetők. A magokat első évben ajánlom fel szaporítani.
Magok tárolása: a tasakokat tegye egy befőttesüvegbe. Tegyen mellé pár babérlevelet és egy darab vászonba néhány szem rizst, (páraelszívó), majd zárja le és tegye sötét, hűvös helyre. Igy évekig biztonságosan lehet tárolni őket. A következő magvakat érdemes hűtőbe tárolni: bab, borsó, kukorica, napraforgó, gabonák.
Tasak árak - egységesen 750 Ft/tasak (1200 Ft helyett)
Minimális rendelés - 4 tasak (3 000 Ft)
Rendelés esetében, elégséges megadni csak a három számjegyű kódot.
Zöld színnel jelölt magok még vannak készleten.
Sárga színnel jelölt magok már fogytán vannak.
Üres sáv: magok már nincsenek, vagy még nincsenek készleten
Piros színnel jelölt, szaporítás és nemesítés vetésből megmaradt magok
P - ajánlott a palántázás, magasabb hozam érdekében
Kód | MEGNEVEZÉS | db/tasak | P |
037 | Brokkoli ősmag | 20 | X |
109 | Káposzta - leveleskel ősmag | 20 | X |
113 | Káposzta - bimbóskel ősmag | 20 | X |
114 | Káposzta - kelkáposzta, P.-IV. kiültet - V. ősmag |
20 | X |
115 | Káposzta - fejes (késői) ősmag | 20 | X |
116 | Káposzta - fejes (korai) ősmag | 20 | X |
117 | Káposzta - vöröskáposzta (korai) ősmag | 20 | X |
118 | Karalábé lila nyári ősmag | 20 | X |
119 | Karalábé nyári fehér vaj ösmag | 20 | X |
120 | Karalábé óriás (késői) ősmag | 20 | X |
121 | Káposzta - kinai bordáskel (Pak-choy) ősmag | 20 | X |
123 | Karfiol korai ősmag | 20 | X |
133 | Karalábé hagyományos ősmag | 20 | X |
Fajták jellemzői, leírás, tulajdonságok
1. Bimbóskel2. Fejes káposzta3. Karfiol4. Káposzta - késői lapos (Erdély)
Általánosságok, amit tudni kell a káposztáról.
A káposzta az emberiség által legrégebbről ismert zöldség.
Kétnyári növény: első évben fejlődik a másodikban virágzik és magot hoz. Virágja sárga színű. Több mint 400 fajta káposztát tartanak számon világszerte.
Tenyéssz ideje szerint 4 csoportba sorolhatók: 1. rövid tenyészidejű (60–70 nap) tavaszi fajtákat korai, friss fogyasztásra termesztik egész évben 2. közepes tenyészidejű (70–120 nap) nyári fajtákat szintén friss fogyasztásra termesztik; 3. őszi és téli fajtákat ipari feldolgozásra és téli tárolásra; 4. áttelelő fajtákat ősszel ültetik ki és tavasszal takarítják be. A káposzta ellensége a fejérlégy, ami ellen úgy lehet védekezni, hogy a káposztasorokat paradicsom vagy nikandra sorok közé ültetjük. Kezdetben még jelen vannak a fehér legyek, de amikkor a paradicsom megerősödik és kezd virágzani a kártevők eltűnnek.Jól tűri a hideget. A −4 °C alatti hőmérsékletet csak az áttelelő fajták viselik el. Az árnyékot, félárnyékot nem szereti. Vízigényes ezért öntözni kell. Igényeli a tápanyagban dús talajt. Magvetés tavasszal melegágyba, palánta kiültetés jól előkészített talajba. Tő és sortávolság 60-80 cm. Egész évben tárolható.
Magas az A, E, D, C, B6, B12, és K vitamin tartalma. A következő ásványokat tárolja: vas, kalcium, kén és kalcium. A káposzta gyógyítja a következőket: vérszegénység, cukorbetegséget, köhögést, vesegyulladást, aranyeret, májat és gyomorfekélyt. Lassítja az öregedés folyamatát. Savanyítva gyógyítja a: másnaposságot, fogínyeket és bélgyulladást. Pakolással gyógyíthatók a sebek, daganatok és horzsolások. Magas a rostanyag tartalma ami szabályozza a bélműködését megelőzve a székrekedést. Mivel alacsony a kalória tartalma alkalmas diétára és fogyókúrára. Javítja a bőr minőségét és jó hatással van az izomrendszerre. Megakadályozza a daganatok kialakulását. A káposztalé gyógyítja a gyomorfekélyt. A káposzta levelek beáztatva meleg vízbe és ráhelyezve a fájó testrészekre, csökkenti a gyulladásokat és enyhíti a fájdalmakat. Kellemetlen puffadást szokott a káposzta előidézni. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy a káposzta első főzőlevét leöntjük, majd friss MELEG vízzel folytatjuk az étel elkészítését. A babokkal, lencsével és a borsóval ugyan így kell eljárni, annál is inkább, hogy ezzel a módszerrel eltávolítjuk a bennük lévő vegyszereket (rovarirtó, csirásodásgátló, műtrágya, gyomirtó).
A káposztát nagyon sokféle képen készíthetjük el: frissen tehetjük salátákba, levesekbe, egytálételekbe, készíthetjük dinsztelve, rakott, csőben sült káposztát és különféle tésztákat is tölthetünk vele. A káposztás lángos, káposztával töltött aprósütemény, káposztás pogácsa. Említem még a töltött káposztát, székelykáposztát, kolozsvári rakatkáposztát és a korhely levest. A káposztához nagyon jól illenek a zöld-fűszerek: zsálya, kakukkfű, borsikafű, babérlevél, kapor, kömény és a tárkony. A káposztának jó partnere a cékla, a sárgarépa, a póréhagyma, a krumpli, a hagyma, a tök, a paradicsom, a tejföl, a kolbász és a sonka.(az utóbbi kettő díszítésnek).
1. Bimbóskel
Bimbóskel, más néven kelbimbó, brüsszeli káposzta. Lehet zöld vagy vörös színű.
2. Fejes káposzta
3. Karfiol
A karfiol, a vadkáposzta egy termesztett változata. Húsosan megvastagodott fehér virágait lapátszerű zöld levelek veszik körül. Magas a C-vitamin tartalma, ásványi sókban gazdag. Humuszban gazdag, tápanyagokkal jól ellátott talaj biztosítja a növény folyamatos fejlődését. A palántákat 70-90 cm, sor és tőtávolságra, március végén ültetik. Fényigényes viszont a rózsái a napon megbarnulnak, ezért a leveleket, a kialakuló rózsa fölött összekötik. Vízigénye nagy. A sok öntözés hatására a talaj összetömörödik, ezért rendszeresen lazítani kell a talajt.
A karfiol sokféleképpen elkészíthető! Rosttartalma magas, szénhidrát nincs benne, így az egyik legjobb zöldség a fogyókúrához. Akkor jó minőségű, ha teljesen fehér és rózsái szorosan illeszkednek egymáshoz. Nyersen is fogyasztható salátákban, de számos módon elkészíthető: rántva, rakottan, levesben, fasírtban, a burgonyapüré részeként stb. Húspótló ételként rántva, vagy darált hússal dúsítva rakott karfiolként, levesnek, előfőzve saláták alkotórésze is lehet, de savanyúságnak is kitűnő.
Gyógyhatása: megöli a rákos őssejteket, ezáltal lassítja a tumor növekedését, a kurkuma hatóanyagával, (kurkuminnal) megelőzni és kezelni a prosztata rákot, javítja a vérnyomást és a vese funkciókat, egészségesen tartja az érrendszert, gyulladásgátló, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban (tiamin, riboflavin, niacin, magnézium, foszfor, B6-vitamin, folsav, pantoténsav, kálium, és a mangán), mérsékeli a korral járó memóriacsökkenést, aktiválja a méregtelenítő enzimeket, segíti az emésztést, megakadályozza a Helicobacter pylori baktérium elszaporodását a gyomorfalon,
4. Káposzta - késői lapos (Erdély)
Nagy termőképességű, késői fajta (70-120 nap) őszi szabadföldi termesztésre. A fej lapított gömb 1,5-2,5 kg, világoszöld, tömör, repedésre nem hajlamos. Savanyításra, tárolásra ajánlott. Magvetés melegágyasban, vagy májusban szabad földbe, 2 cm mélyen. Kiültetés: június 25 - július 5 ig, másodvetésként. Tő és sortávolság 70x70 cm. Bő öntözés 10 naponként, gyomlálás és töltögetés a tő körül. Betakarítás előtt 2 héttel nem öntözünk. Betakarítás szeptember-október.
5. Káposzta - korai fejes lapos
Hidegtűrő, palánta nevelés fűtött fóliában februárban 5-6 héten keresztül, március elején kiültetés, áprilisban betakarítás. Fűtetlen fóliában palánta nevelés márciusban, betakarítás májusban. Sortávolság 70-90 cm tőtávolság 40-50 cm.
6. Kelkáposzta
Hidegtűrő -10 C fokot is kibír, ugyanakkor jól bírja a szárazságot. Évelő, de kétnyárinak tartják számon. Levele kékes-zöld, felülete gyűrött, hólyagos, széle cakkos. Nem savanyítható de egész évben jól tárolható.
7. Vöröskáposzta
A vöröskáposzta leve használható mint pH érték kimutató. A vöröskáposzta csökkenti az Alzheimer kor megjelenésének esélyét és megakadályozza a kolesztéról lerakódását a véredények falára.
8. Karalábé lila nyári
Íze selymes és édes, a retek és káposzta keverékére hasonlít. Magas a C vitamin tartalma. Továbbá tartalmaz más vitaminokat és ásványokat: A,E,B1, B2, B6, kalcium, foszfor, magnézium, kálium, cink, és vas. Ajánlott a nyers fogyasztása, fogyókúrás zöldség, szabályozza a vércukor szintet, vízhajtó és gyógyítja a légúti betegségeket. Jól tárolható hűtőszekrényben mosatlanul. A karalábé leve, keverve répa vagy almalével 1/4 arányban, igen kellemes frissítő ital. A leveleit is fel lehet használni salátákban vagy főzelékekben. Fogyasztható frissen, főve, vagy sülve. Savanyítva rendkívüli finomság.
9. Karalábé óriás (késői)
Kétnyári növény. Közepesen tápanyagigényes, rövid tenyészideje miatt több szakaszban vethető, a napos helyet szereti. Jó szomszédok a bab, borsó és fejes saláta, rossz szomszédok a földieper és a hagyma. Vizet és jól megmunkált talajt igényel. Az első évben növekszik, következő évben virágokat fejleszt, majd magot érlel. A fehér légy ellen használjunk erős illatú, növényeket: paradicsom, zeller, ánizs, kömény, kapor.
10. Brokkoli
Közeli rokona a karfiol, és a karalábé. Kétnyári, víz és nap imádó.
Termesztése egyszerű, mivel igénytelen növény, ami jól bírja a hideget. A magokat 1-1,5 cm mélyre kell ültetni, tőtávolság 40-60 cm, sortávolság 80-90 cm. Szaporítás magvetéssel: a palántákat 3-4 hónappal kell korábban nevelni, mint a kiültetési időpont. A kiültetés akkor történik, amikor a palánta 6 hetes. Lehet tavaszi és őszi palántázás. A napos helyet szereti és a jól trágyázott földet. Mind minden káposzta, a brokkoli is szereti a vizet. Betakarítás 60 és 90 nap között a kiültetéstől számítva, akkor amikor a virágzásnak akarnak indulni a fejek. A betakarított fejeket azonnal hidegre kell tenni. Betakarítás után, ha tovább öntözzük a növényt, az fejlődni fog és újabb fejeket fog nevelni. Gyorsan növekedik ezért sok vízre van szüksége, főleg amikor a fejek kezdenek növekedni.
Tartalmaz, béta-karotint, vitaminokat C, B1, B2, B3, B9, ásványokat; kalcium és vas. Rák megelőző hatással bír.
11. Leveleskel
Elfelejtet növény ami a kelkáposztára emlékeztet. A vadkáposzták közé sorolható és régebbi mint a fejes káposzta. Hosszú szárán fodros, jellegzetes leveleket hoz. Dísznövényként, méhlegelőként is termesztik. A mélyre hatoló gyökérzet biztos tartást ad a növénynek. A szár magassága 80–150 cm. 10–20 levelet hoz a szár hosszán egyenletesen. A második évben hoz virágot és magot; a virágszár akár 2 m-re is megnőhet. Virágja sárga. Magjai 1 mm-esek, gömb alakúak, sötétbarnák.A bimbós kel mellett a másik leghidegtűrőbb káposztaféle. A nyári meleget is jól tűri, fejlődését a hőmérséklet ingadozása alig befolyásolja. Hazánkban a leghidegebb teleken sem fagy ki. Félárnyékban vagy vonuló árnyékban is megmarad. A káposztafélék közül a legkevesebb vizet igényli; helyenként akár öntözés nélkül is termeszthető. Szinte bármilyen talajon termeszthető. Tápanyagigénye jelentős. Főzelék, leves vagy rakott kel készül belőle.
12. Díszkáposzta
Kétnyári, de valójában évelő, dísz és ehető salátakáposzta. Fagytűrő. Színe fehér, rózsaszín, piros, ibolyakék, gyakran kétszínű. Szaporítható magról, szabad földben, áprilistól júliusig. Fényhatására csirázik ezért ne takarjuk vastagon földel. Ősszel gyönyörű színekben pompázik. Kedveli a félárnyékos helyet, különösebb talaj igénye nincs. Vízigényes, a leveleit is kell önözni permetszerűen. Kevés fénynél nagyobb és színesebb leveleket hoz. Ugyanaz a tő hozhat különböző színű fejeket. Cserépbe is lehet nevelni, viszont földet kell cserélni ősszel és tavasszal.