Bio vetőmagok saját kertemből

Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen". Én hiszek és bízok a Természetben. És Te?

Az oldal szerkesztés alatt van!

 

Kukorica

Fajták jellemzői, leírás, tulajdonságok

 

 1. Cirok - cukorcirok fehér

      Cirok - cukorcirok vörös

 2. Cirok - söprűcirok

 3. Kukorica - gyöngy, csemege egyben pattogatni való

 4. Kukorica - fehér gyöngy

 5. Kukorica - fehér lófogú ős mag

 6. Kukorica - hegyes, pattogatni való

 7. Kukorica - piros kukorica

 8. Kukorica - mazsola csemege

 9. Kukorica - gyöngy, pattogatni való

10. Kukorica - japán díszkukorica

11. Kukorica nemesitése

12. Kukorica - puliszkalisztnek (Rózsa-Székelyföld) ős mag

 

Általánosságok.
A kukoricáknál az izoláció távolság 300 méter. Egynyári növény. A magok tárolása góréban történik. A fagy nem károsítja a vetőmagokat. Kézi megmunkálásnál a sortávolság 70-100 cm, a tőtávolság 25-30 cm. vetési mélység 2-3 cm. Szereti a napos helyeket, jól tűri a szárazságot. Legalább két alkalommal kell kapálni: először amikor 50-60 cm magas, másodszor amikor 1-1,2 cm magas, ekkor fel is töltögetjük a tövek körül.

Minél később szedjük le a csöveket, annál szárazabbak lesznek a szemek. Akkor lehet már törni a kukoricát, amikor a csövek lefele fordulnak és a külső levelek megszáradtak.

 

1. Cirok - cukorcirok (fehér és vörös)

cukorcirok_2.jpg

 

 

 

cukorcirok_4.jpg

 

 

 

cukorcirok_5.jpg

 

 Trópusi-szubtrópusi eredetű növény. Egyszerű mezőgazdasági eszközökkel termeszthető, az ország bármely területén. Önmaga után termeszthető! Melegigényes, jó szárazságtűrő,  rendkívül jó vízgazdálkodással rendelkező növény. A belőle kisajtolt és besűrített dús szirup, helyettesítheti a cukrot!
Egyik legnagyobb hozamot termelő szántóföldi növény: Energiatermelése megegyezik a közepes minőségű barnaszén fűtőértékével. Például, 2 kg cirokszár = 1 m3 gáz fűtőértékével.
A CO2 növekedésre, gyorsabb a cukor létrehozása. A hőmérséklet növekedésével arányosan nő a fotoszintézis, vagyis a megkötött széndioxid nem szabadul fel újból. Égethető és gázosítható! Égetés esetén, a CO2 kibocsátás minimális.

 

 

 

2. Cirok - söprűcirok

 

 cirok_soprucirok.jpg

 

Söprűkészítésre használják, de a szemtermése takarmányozásra alkalmas. Melegigényes növény, szárazságot nagyon jól tűri. A talajjal szemben nem igényes, de minősége összefüggésben áll a talaj típusával. Homokos talajon finomabb szálú szakáll képződik. A kötött talajon a növény durvább szakállat növeszt. A jól előkészített vetőágyat és a trágyázást meghálálja.Április közepétől vethető, a tavaszi fagyokra érzékeny.3- 5 cm mélyre vetjük, 40 cm sor és 15 cm tőtávra. A vetést hengerrel tömöríteni kell.
Betakarítás ideje, amikor a buga egyenletesen megsárgul. A szakállt 15-20 centiméteres szárcsonkkal vágjuk, 2- 3 napig szárítjuk, majd a megszáradt bugákról eltávolítjuk a szemeket. A szemtermés takarmányként használható.

 

 

 

3. Csemege, egyben pattogatni való gyöngy kukorica

 

 pattogtatnivalo_1.jpg

 

Ez egy hibrid kukorica ami nem stabil. Ezért minden évben újból kell vásárolni vetőmagokat.... ha csak nem fenntartod saját magad a hibridet. Ha nem tudod mit kell tenned, kérdezzél meg. 
A csövek 18 - 22 cm hosszúra nőnek. A kukoricaszemek gömbölyűek, ezért nevezték őket gyöngynek. Zsenge korukban megfőzve, nagyon finom édes csemegének számítanak. A főt magokat le lehet fejteni és hűtőben tárolni. Ezeket később sok ételekben fel lehet használni: köretek, saláták stb. no meg persze kitűnő csali a horgászok számára.
Az érett, kipattogtatott szemekkel, a téli estéken, kényeztethetjük magunkat és családunkat. Fogyókúrás nassi! Nagyon jó a pattogatási arány (90% fölött).

 

 

 

4. Fehér gyöngy kukorica

 

 

 

5. Fehér lófogú kukorica

 

feher_lofogu.jpg

 

 Kárpátmedence őshonos kukoricafajta amit a székelyek mentettek át az időkön, számunkra. Bő termésű, magassága 2,5 -3 méter, 2-4 darab 25-30 cm csővel. Jól bírja a szárazságot és évről évre vethető. Az egyedüli kukorica, amiből fehér lisztet lehet őrölni, melynek minősége vetekszik a búzaliszt minőségével. Vethető május 15-ig. A magok saját termesztésűek.

 

6. Pattogatni való kukorica - hegyes

 

7. Piros kukorica

 

piros_kukorica.jpg

 

Kitűnő hal csali, a tyúktojás sárgáját erőteljesen színezi. Évről évre vethető, jól bírja a szárazságot és a betegségeket, bő termésű, magasság 2,5-3 m. Csövek száma 2 - 4 darab, hossza 25-30 cm. A szemekből színező anyagot vonnak ki ezért egyre keresettebb termék.

 

8. Kukorica - mazsola csemege

 

kukorica-mazsola.jpg

 

 

 

9. Kukorica - gyöngy, pattogatni való

 

Hibridből elkülöníttet, világos színű, gyöngykukorica. Pattogatási arány 98%-100%.  Húsa fehér, édes.
2012 nyarán, a nagy hőségtől, a kisebb szemek kipattogtak a csövön.

 

10. Kukorica - japán díszkukorica

 

11. Kukorica nemesitése

Mondhatnám azt is, hogy hibrid létrehozása természetes úton. Egy példával fogom megmagyarázni a folyamatot.Tegyük fel, hogy sikerült beszerezni egy kevés fehér lófogú kukoricát ( FL ), ami a kertünkben elég vagy 10 sorra, de többet szeretnénk belőle kihozni már most, ebben az évben. Feltételezzük azt is, hogy van a birtokunkban néhány sorra való, mondjuk 4 re, hagyományos, jó minőségű, kukorica vetőmag. Az előkészített talajba elvetünk 5 sor FL kukoricát, majd a 4 sor hagyományosat és újból 5 sor FL kukoricát. Ügyelni kell arra, hogy a közelben ne legyen más kukorica föld ami beporozhatná a mi kukoricánkat. Amikor megjelenek a címerek, a hagyományos kukoricákat lecímerezzük. Ezt a műveletet el kell végezni több napon keresztül mert nem egy-időben jellenek meg a címerek minden kukoricán. Előfordul az is, hogy a címer beszakad, tovább fejlődik, és pár nap múlva kinő. Ezt a műveletet utó-címerezésnek nevezzük. A lecímerezett kukoricát, a FL kukoricák fogják beporozni. Az ami létrejön az egy hibrid, ami mindkét kukoricának egyesíti tulajdonságait. Ezt a kukoricát külön takarítjuk be és tároljuk. A következő évben ezt a kukoricát vetjük a FL kukoricák közé, címerezzük és nemesítjük. Ha megismételjük az eljárást, 3 év alatt teljesen FL kukoricát tudunk létrehozni a hibridekből.Az eljárás egyszerű, és lehet alkalmazni más célokra is: nagy szemű kukoricák, nagy csövek, magas növésű, alacsony növésű, kinek milyen elképzelése támad.

 

 

12. Kukorica - puliszkalisztnek (Rózsa-Székelyföld) ős mag

 kukorica_rozsa_szekelyfold.jpg

Őshonos kukorica fajta, amit a székelyföldi Rózsa család mentet át több generáción keresztül számunkra. Tiszteletem jeléül neveztem el Rózsa kukoricának.
Erőteljes növekedésű, így eléri akár a 3 méter magasságot. A csövek hossza gyakran 30-40 centiméter. A csutkája fehér. A szemeket könnyen le lehet morzsolni puszta kézzel. Általában 14 sorosak. A szemek kemények és a kinyert liszt rendkívül ízletes. A betegségekkel szembe ellenálló.

 

Hamarosan folytatom!

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 410
Tegnapi: 583
Heti: 2 645
Havi: 10 644
Össz.: 1 543 313
Oldal: Kukorica
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2018 - biovetomag.hupont.hu