Bio vetőmagok saját kertemből

Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen".

 

EGYSZERÜ  ÖTLETEK  1.

1. Sok burgonya, kevés helyen ...

2. Fólia sátor olcsón

3. Permetezés helyet - 1. rézdrót

3. Permetezés helyet - 2. mágnes gyűrű

4. Azért, hogy a karfiol ne sárguljon meg

5. Azért, hogy a hagyma magok ne szóródjanak szét

6. Cukorcirokból cukorszirup és fűtőanyag

7. Zsizsik ellen ....

8. Esőviz tárolása olcsón

9. Apró magok vetése

10. Sok borsó kevés helyen

11. Rágcsálók ellen ....

12. Jó termés érdekében... méhcsalád

13. Rovarcsapda házilag

14. Ha alacsony a karó...

15. Kamilla és más hasonló virágok begyűjtéséhez ...

16. Olcsó üzemanyag a víz...-

 

1. Sok burgonya, kevés helyen ....

krumplislada.jpg

Hihetetlenül sok krumplit lehet termeszteni kevés helyen, és aránylag kevés munkával. 
Négy darab másfél méteres oszlopot beásunk a földbe (30-40 cm), félárnékos helyre. A beásott részt tartósítjuk. A föld felszínétől 10 cm távolságra csavarozunk az oszlopokra körbe deszkákat. A deszkák szélessége 20 cm, vastagsága 3-6 cm. A deszkákba lukakat fúrunk 10 mm-es fúróval.
A láda 3 oldalát teljesen bedeszkázunk, a negyediket pedig szakaszosan. A láda aljára elhelyezünk 15 cm vastagságban faforgácsot vagy ág daralékőt, rá egy réteg szalmát. Majd terítsünk rá, az első deszka magasságáig, föld és komposzt keveréket (1:1 arányban).
Ebbe a földrétekbe helyezzünk el egyenletes távolságra egymástól, 16 db kicsirázott krumpligumót, és öntözzük meg.
Öntözzük rendszeresen, hogy a föld ne száradjon ki. Amint az első hajtások kibújnak és elérik a 25 cm magasságot, csavarozzuk fel a következő deszkát. A száron lévő leveleket törjük le, meghagyva csak azokat melyek a csúcson vannak. Töltsük fel földel, betakarva a hajtásokat úgy, hogy a felső levelek kint maradjanak. Ezt a műveletet folytassuk ameddig a láda tele nem lesz. Ez után, öntözzük hogy a föld ne száradjon ki és várjuk meg a növény virágzását, beérését. A bogereket természetesen szedjük le rendszeresen. Szedjük le az egyik oldalról a deszkákat, és takarítsuk be a termést.

 

2. Fólia sátor olcsón

foliazott_pitvar_1.jpg

Egy 20 m2-es klasszikus fóliasátor ára 120-180 ezer forint körül van.
A legtöbb parasztházat pitvarral építették, déli fekvéssel. Ha a pitvart befóliázzuk (februárban), már készen is van a fóliasátorunk aminek költsége 10 ezer forint alatt van, és 4-5 óra alatt elkészül. Több előnye is van ennek a megoldásnak, azon kívül, hogy olcsó.
- Amikor fagy van kint, a sátorban nem csökken a hőmérséklet +7 fok alá, mivel a fűtőt ház falai sugározzák a meleget.
- Napközben a fóliasátorban a hőmérséklet meghaladja a +30 fokot. A ház falai felmelegednek, így spórolni lehet a fűtéssel.
Hátrány: ha fúj a szél, a fólia zajt csinál, de szerintem ezt ki lehet bírni május 15-ig, amikor a fóliát le lehet szerelni a következő évig.

 

3. Permetezés helyett -1. rézdrót

rezdrot_1.jpg

Vékony rézdrótot (06-08 mm), 10 mm hószúra darabolunk és ezt beszúrjuk, egy fogó segítségével, a paradicsom szárába, az elágazás elött. Ezt a műveletet akkor végezzük el amikor megjelennek az első zöld gyümölcsök. Egy szál rézdrót megvédi a növényt minden betegségtől egész évben. Erdélyi eljárás amit én már 2 éve használok.

 

rezdrot_3.jpg

 

3. Permetezés helyett - 2. mágnes gyűrű

2011-ben olvastam a Grander vízről és jótékony hatásáról. Ezt követően a baromfikat mágneses (strukturált) vízzel kezdtem itatni. Az elhullás a napos csibéknél visszaesett a nulla környékére. A kertet is kezdtem mágneses vízzel öntözni. A növények sokkal szebben fejlődtek. Az egyik hordóban voltak mágnesek, egy másikban nem.  Abban a hordóban amiben mágneses víz volt, nem fejlődtek ki a szúnyog lárvák és a víz nem büdösödött. Ősszel készítettem egy mágneses poharat és csak ebből ittam a vizet, teákat, frissítőket. 2011 végén - 2012 elején sok problémák adódtak és mély depresszióba estem. Nem tudtam aludni, emésztési problémák léptek fel, ezért kizárólag mágneses vizet kezdtem inni. Már az első napokban elmúlt a depresszióm, tudtam nyugodtan aludni és napról-napra jobban éreztem magam. A cukorszintem helyre állt, úgy a vérnyomásom is. A látásom nem gyengült, ugyan is minden évben fél dioptriával erősebb szemüveget kellet vegyek. Sokkal többet tudok dolgozni, fittebb vagyok. Most 2013 augusztus végén tudom teljes biztonsággal kijelenteni, hogy a mágneses víz, megállítja az egészség folyamatának romlását, sőt gyógyulást segít elő. 2012 nyarán a feleségem és több családtagom felbátorodtak és kezdték inni a mágneses vizet. Jelenleg ugyancsak jó tapasztalatokról tudnak beszámolni. Az egyik rokonunk 8 gyógyszerből jelenleg 2 szed, azokat is csak alkalmanként.

Van egy őszibarackfa a kertünkben amit 2012 tavaszán ki akartam vágni, mert moníliás volt, nem hozott termést és kezdet kiszáradni. Gondoltam, adok a fának még egy esélyt és tetem a törzsére 2 mágnesgyűrűt, 25 cm távolságra egymástól. A fa meggyógyult, és bő termést hozott. A barackok nem voltak kukacosak. Új, erőteljes hajtások jeletek meg tőnél és a koronán. A két gyűrű között a törzs megvastagodott, a kéreg megrepedt és a mágnesgyűrűk elszakadtak. 2013 tavaszán újból moníliás lett a fa.
Most 3 gyűrűt kapott.
 
oszibarckfa_2.jpg
 
oszibarackfa_3.jpg
 
Néhány nap alatt a fa meggyógyult és jelenleg tele van gyümölcsökkel.
 
oszibarackfa_1.jpg
 
A kertben majdnem miden gyümölcsfa kapott mágnesgyűrűt. Egészségesek és a gyümölcsök nem férgesek. Azok a fák melyeknek nem jutott gyűrű, férges gyümölcsöket nevelnek.
Van egy köszméte fánk, ami lisztharmatos volt, de annyira, hogy egy gyümölcsöt sem tudtunk szedni róla. Kapott egy gyűrűt. Hleyre jöt és hozott 2 erőteljes hajtást.
 
koszmete_1.jpg
 
2012 végén volt egy balesetem: borda törés, hasfal szakadás. Nem mentem orvoshoz. Szoros kötés (korszett), mágneses víz és mágneses karkötők csuklóra, bokára és fejre. (A fejfájás megszűnik 10 perc alatt.) 2013 január végén már fát tudtam hasítani. Gyógyszerek és orvosok nélkül.
Hát ezeket tudja a mágnes, ha hiszik-ha nem! 

 

 Figyelem!

- Mágneses nyakláncot ne használjanak. Úgy érzi az ember mintha egy hatalmas súlyt viselne és fulladási tünetek állnak elő.

- Három hónap folyamatos használat után, egy hónapig szüneteltessék a mágneses víz fogyasztását.

- A mágneses karkötőket többnyire éjszaka tegyék fel, vagy akkor ha rossz a közérzetük.

Azok a karkötők melyek forgalomban vannak gyengék. A gyöngyöket el kell távolítani és csak mágnesekből kell összerakni a megfelelő méretű karkötőket.  Az enyém ilyen:

karkoto_1.jpg
 
   Mágneseket lehet rendelni a következő webárúházból

http://neomagnet.hu

https://magnetplanet.eu/

 

 

 4. Azért, hogy a karfiol ne sárguljon meg

karfiol_1.jpg

Amikor a karfiol kezd kialakulni a növény közepében, a leveleket felkötjük. Ezáltal a karfiol nagyobbra nő, és szép fehér marad.
Gyakrabban kell öntözni, mivel a levelek már nem tudják gyűjteni a harmatot és a csapadékot.

 

5. Azért, hogy a hagyma magok ne szóródjanak szét, sűrű hálóból (függöny anyagból) készítünk zsákocskákat, amiket ráhúzzuk a virág fejekre.

a_hagyma_magok_gyujtese.jpg

 

6. Cukorcirokból cukorszirup és fűtőanyag 

A cukorcirok termése jó takarmányként baromfiknak és díszmadaraknak.
A szárát fel kell darabolni (kézzel vagy géppel - szecskázó, ágdaráló) és ki kell préselni belőle az édes, magas cukortartalmú levet.
Présként lehet használni a szőlőprést vagy brikett prést. 
Amennyiben a préselést brikett préssel végezzük, megvan a téli fűtőanyagunk. 2 kg cukorcirok brikett = 1 m3 gáz fűtőerejével.
Lehet keverni más növényi anyagokkal, és mivel ragad a cukortól,  a brikett nem esik szét.

brikett_pres.jpg

Brikett prés - rendelhető a Vatera piactéren 44 000 Ft

A kinyert édes folyadékot lassú tűzön besűrítjük és édesítésre használjuk cukor helyet.  Miért is? Csupán csak azért mert kiderült, hogy a kereskedelemben forgalmazott cukor nagy része vegyi édesítő szer. Akik pálinkát főznek, beszámoltak arról, hogy cukrot adnak a fermentáló gyümölcshöz, hogy növeljék az alkohol tartalmát. Kifőzés után az üstben megmaradt folyadék édes, ami azt jelenti hogy nem erjedt meg és nem lett belőle alkohol. Tehát egy vegyi anyaggal van dolgunk. Már megint?!   

 

7. Zsizsik ellen ...

A babzsizsik és kukoricazsizsik ellen két egyszerű eljárás kombinációjával lehet védekezni. Egy napra hűtőbe tesszük kifejtés után a szemeket, majd a tasakba babérlevelet teszünk mellé.

Ha a lóbabot ellepnék a tetvek, két egyszerű trükkel segíthetünk rajta.
1. A közelében lósóskát vetünk, ami vonzza a tetveket. Kitépve és elégetve nagy tömegben pusztíthatjuk őket. Ameddig a lóbab megerősödik, mindig legyen csalilósóska.
2. Visszacsípjük a lóbabot. Így jobban bokrosodik és hamar elveszti kívánatosságát, ezért a levéltetvek elköltöznek.

 

8. Esőviz tárolása olcsón

A legolcsóbb módja az esővíz tárolásának az, hogy a ház végénél, ott ahol van a kiköpő, asunk egy 2,5x5,5x0,7 méteres gödröt (medencét). A gyökereket eltávolítjuk és az oldalakat kialakítjuk rézsűsen, egy kicsit tömörítve lapáttal. A kiásott földet fel lehet használni sziklakert vagy teraszos kert rendezéséhez. A gödröt (medencét) kibéleljük vízhatlan dupla vastag ponyvával (5x8m - 150g/m) aminek ára 10 000 Ft. Miután a ponyvát szépen elhelyeztük a gödörben, megigazítva a sarkoknál, a gödröt feltöltjük esővízzel anélkül, hogy a ponyva széleit beföldelnénk.  A víz nyomása elhelyezi a ponyvát és 2-3 nap múlva a széleit be lehet takarni földel és lehet díszíteni kövekkel, növényekkel.
A gödör aljára én raktam egy sor téglát lapjára, hogy a pockok vagy vakondok ne tudják kirágni a ponyvát. A gödör oldalait kibéleltem pettpalakokkal melyeket vízzel töltöttem fel és a dugóval lefele helyeztem el. Ezek a palackok védik a ponyvát a gyökerektől és a rágcsálóktól. Nem lenne szerencsés ha a víz alámosná az épületet.
Ebbe a medencébe tudunk tárolni  9,5 m3 esővizet, amivel biztosan át lehet vészelni bármilyen aszályt.
Az előző években az esővíz tárolására vásároltam tartályokat és hordókat, melyekben tudtam tárolni 3,4 m3 esővizet. Ez elég volt 2 hónapra, de az aszály 3,5 hónapig tartott. A befektetés elérte a 100 000 forintot. Ehhez képest, a fent említett megoldás nem haladja meg a 15 000 Ft-ot és 1 hét munkát ami ilyenkor tavasszal még jól is esik. A tárolt esővíz mennyisége pedig a háromszorosa a tartályos és hordós megoldásnak. Amennyiben telepítünk halakat is a medencébe akkor a karácsonyi hal mellet lesz egy nagyon jó minőségű vizünk a kert öntözésére. 

 

viztarolo2.jpg

 

kert_083.jpg

 

viztarolo5.jpg

 

viztarozo.jpgMég jól is fog kinézni pár hónap múlva.

 

9. Apró magok vetése

Apró magok vetése esetében, például mák és virágmagok, keverjük össze a magokat homokkal. Így később nem kell ritkítani a növényeket, mert vetésnél a magok ritkábban kerülnek a földbe. Ezzel a módszerrel megspóroljuk legalább a magok felét.   

 

10. Sok borsó kevés helyen

Az előkészített terület közepére leütünk egy 50-60 cm hosszú lécet. Rajzolunk 4-5 kört, 15-20 cm távolságra egymástól. Megöntözzük és ezekbe a nyomokba elvetjük a borsó szemeket 5-7 cm távolságra egymástól. A két utolsó kör közé le szúrunk 6-8 db lécet. Betakarjuk a magokat és újból megöntözzük. A külső lécekre, körbe, kötünk zsinórt.

A módszer előnyei:

- a növények egymásba kapaszkodnak

- a lécek és zsinórok megtartják a növényeket, így ezek nem dőlnek el

- a növények sűrűn nőnek, így elnyomják a gyomokat és visszatartják a talaj nedvességét (intenzív biokultúra része).

 

kert_061.jpg

 

 kert_088.jpg

 

 borso8.jpg

Négy tő borsó igen magasra nőt, így kénytelen voltam 1 méteres léceket verni melléjük. Ezekből nevelek majd lugasborsót.

 

11. Rágcsálók ellen.

Azért, hogy nyest, patkány vagy eger ne költözzenek be a gépkocsinkba kárt téve az elektromos vezetékekbe, helyezzünk el a motortérbe emberi hajat. Ugyan így a kamrától is távol lehet tartani a rágcsálókat.

 

12. Jó termés érdekében...

Bio kertészkedést nem igen lehet elképzelni méhek nélkül. Az ideális 2 család, amit össze lehet vonni, ha valami baj történik velük. A beporzás mellet ellátják a családot mézzel, virágporral, propolisszal és más nyalánkságokkal.
Jelenleg az egyik legjobb kaptár az, amit a képen lehet látni. Ára 20 000 Ft teljes felszereltséggel.
Elérhetőség: Major Tamás - majorocsi7@freemail.hu, telefon: 0036309905464 - Tab. 
Komoly, megbízható, kitűnő szakember.

kaptar_a.jpg

 

13. Rovarcsapda házilag.

Egy rovarcsapda általában 3 000 Ft körül van. Egy üres palackból könnyen lehet elkészíteni egy csapdát, amibe öntünk cukros vizet vagy egy kevés sört felhígítva vízzel, ahogyan a képen látható.

csapda.jpg

Amennyiben sok a szúnyog, a cukros vízbe tegyünk egy kevés élesztőt. Így széndioxid termelődik ami vonzza a szúnyogokat akik önkéntesen, zümmögve, besétálnak a csapdába és befejezik Földi pályafutásukat. 

szunyogcsapda.png

 illusztráció

 

14. Ha alacsony a karó...

Előfordulhat, hogy a babnak vagy paradicsomnak szánt karó kicsinek bizonyul. Ebben az esetben toldjuk meg egy másikkal, használva 3 darab műanyag gyors-kötözőt.

kep_005.jpg 

 

15. Kamilla és más hasonló virágok begyűjtéséhez ...

használjon fedelező villát, ami kapható a méhészeti boltokban. Ezzel egyszerűen, pillanatok alatt, "befésüli" a virágokat egy edénybe.

fedelezo_villa.jpg

kamillavirag_begyujtese.jpg

 

 

16. Olcsó üzemanyag a víz. 

Saját magad elő tudod állítani a vízbontó berendezésedet. Ehhez az információkat megtalálod a következő honlapomon:

 

http://hho-hidrogengenerator.hupont.hu/

 

Vannak akik gondoskodnak a természetről...

 

Sok esetben a szobazöldekkel apró kis kártevők végeznek, ezeket szabad szemmel is alig látni. Ezen probléma kezelésére jó a gyufa, amelynek feje elűzi ezeket a miniatűr kártevőket. A virágcserép szélétől 5 cm-re szúrjuk be a földbe, fejjel lefelé 2–3 gyufaszálat. Öntözzük meg a virágokat, majd két nap múlva cseréljük ki a gyufaszálakat. A gyufa foszfor tartalma remekül fertőtleníti a virágföldet, így nem kell drága készítményekre költeni, és a rovaroktól is pár nap múlva megszabadulunk.

Hamarosan folytatom!Weblap látogatottság számláló:

Mai: 37
Tegnapi: 250
Heti: 1 549
Havi: 3 893
Össz.: 2 644 590

Látogatottság növelés
Oldal: Egyszerű ötletek 1
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2024 - biovetomag.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »