Bio vetőmagok saját kertemből

Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen".

Gyógynövények

Fajták jellemzői, leírás, tulajdonságok

 

1. Kerti borágó

2. Muskotályzsálya

3. Sáfrányos szeklice

4. Körömvirág

5. Kamilla - orvosi szekfű

6. Levendula

7. Orvosi zsálya

8. Bibor kasvirág

9. Fekete kömény (Nigella Sativa)

10. Berkenye

11. Bojtorján (Arctium lappa)

12. Árnika - hegyi árnika (Árnica montana)

 

 A legtöbb gyógynövény egyben  fűszernövény is.

 

1. Kerti borágó

borago.jpg

Egynyári virág, gyógynövény, fűszer és zöldség, melynek magassága 60–90 cm. Főgyökere répaszerű, erősen elágazó oldalgyökerekkel. Szára üreges, bokrosodó. Levelei szórt állásúak, tojásdad alakúak. Könnyen szaporodik, elhullajtott magról állandóan felújul. Az idősebb növényeket fel hosszra visszavágva, új hajtásokat hoznak. Szárát, leveleit és a virágok csészéjét szőrök borítják. Virágzata égszínkék, néha rózsaszín vagy fehér színű. Az ötszirmú, csillag alakú pártából kilógnak a fekete porzók. A magház négy részre tagolódik, mindegyikben 1-1 résztermés fejlődik. Ezeknek hossza 4-6 mm, ovális, sötétbarna színűek.
Magokat vetés áprilisban, mélység 1-2cm. A palántákat ültessük szét egymástól 40-60 cm sor és tőtávolságra. Ha erkélyre vagy teraszra szeretnénk ültetni a növényt, a magokat cserépbe, vessük el, majd a palántákat nagyobb cserépbe, vagy dézsába neveljük tovább.

Virágait akkor hullatja el, amikor azok ehetővé válnak. Használhatjuk őket salátákba, savanyúság berakásánál, köretek és sütemények díszítésére, frissen vagy szárítva. Kellemes, enyhén sárgadinnyére emlékeztető illata jól illik a frissítőkhöz, üdítőkhöz.
Zsenge levelei apróra vágva levesekhez, hideg italokhoz, krémsajtba, szendvicsek ízesítésére, mártásokhoz, salátákhoz és sószegény diétához alkalmasak. A frissen fogyasztott levelei élénkítő hatásúak, így frissítő italok készítéséhez is hasznosak.
Magjában sok a gamma linolénsav, zsírsav ami csökkenti a vér zsír és koleszterin szintjét. Kitűnő tulajdonságai főleg a kalcium, kálium, és ásványi só tartalmának köszönhetők.
Magas a C-vitamin tartalma. Tisztító hatása révén megkönnyíti a vese és a hólyag működését. Javítja a köröm és a haj minőségét.

Teája alkalmazhatógyulladt bőrfelületre, toroköblítésre, vizelethajtó, vese és hólyagbántalmak esetén, pánikbetegségek és szorongás oldására. A borágó olaj alkalmas a gyulladt és száraz bőr ápolására.
Májproblémák esetén ajánlatos mellőzni fogyasztását. 

 

 

2. Muskotályzsálya

 muskotalyzsalya.jpg

Évelő gyógynövény, egyben fűszernövény. magassága 1-1,5 m. Virágja rózsaszínű, illata fanyar mint a citromé.
Fényigényes, a meleg és száraz időt kedveli. Alkalmazkodik a gyengébb minőségű, sekélyebb termőrétegű talajokhoz. Közepes tápanyagigényű.  Erősen kötött, vizenyős talajba ne telepítsük. Jól elmunkált, sima talajfelszínt igényel. Tavasszal, esetleg nyáron helyrevetéssel szaporíthatjuk. Tavaszi vetésnél társnövénye lehet a kapor. Március végén, április elején vethetjük 50-60 cm-es sortávolságra, 2-3 cm mélyre, A kelés 30 napig is elhúzódhat.

Csírázása 10 °C körüli hőmérsékleten indul meg. Alacsony hőmérsékleten lassan, 20 °C felett felgyorsul a növekedése. Hőmérsékleti igénye 25-30 °C. Nagy hőigénye ellenére viszonylag jól tűri a fagyokat. Enyhe teleket fagykárosodás nélkül átvészel, de tartósan mínusz 15-20 °C-os száraz hidegek a későn vetett állományt károsítják.
Csírázás, kelés és a tőlevélrózsa kialakulása idején igényli a legtöbb vizet.
A betakarítás megkezdhető a teljes virágzás után 8-10 nappal, és 10-15 nap alatt be kell fejezni. Kora hajnalban a legmagasabb az illóolaj-tartalom. Hűvös, csapadékos időjárásban jóval dúsabb lesz a növény, de az illóolaj tartalma csökken.

Néhány órás tárolás már jelentős illóolaj veszteséghez vezet, ezért azonnal le kell párolni.
Évközi munkája a gyomirtó kapálás, amely a kezdeti időben többször szükséges. Később a megerősödő tövek már részben elnyomják a csírázó magvakat.
Az illóolaj mennyisége a virágzás kezdetétől fokozatosan nő, egészen a magvak barnulásáig amikor rohamosan csökken. 
Magas a lítium, magnézium és a molibdén tartalma, ezért teája jó feszültségoldó.
Elűzi a komor gondolatokat és felébreszti a kreatív impulzusokat. Nemcsak jobb kedvre derít, hanem képes motiválni, inspirálni és egészségesen tartatni.
A homeopátiában és az aromaterápiában alkalmazva a muskotályzsályának elsősorban antibakteriális, fájdalomcsillapító, vérzéscsillapító hatása van.
A muskotályzsálya illóolaja revitalizálja a bőrt, kisimítja a ráncokat, meggyógyítja a kiütéseket és az ekcémát. Hatóanyagai nyugtatják a bőrgyulladásokat. Adjunk néhány csepp muskotályzsálya olajat a testápolónkba, vagy egyszerűen keverjük ki saját olajunkat.  A korpás fejbőr és a gyorsan zsírosodó haj is kezelhető muskotályzsályával.
A konyhában, a fiatal, ehető virágok minden tányér díszei. Főleg friss salátákban mutatnak jól.
Zsíros olaj tartalmának köszönhetően használják a kerámia és  porcelángyártásban.

 

 

3. Sáfrányos szeklice

 safranyos-szeklice.jpg

Egynyári lágy szárú, gyógynövény, fűszer és festőnövény.
Az utóbbi években már elsősorban olajos magvaiért termesztik.
A melegebb fekvésű talajokat kedveli, magját ősszel, vagy tavasszal vetik.
A gyenge homoktalajok nem alkalmasak termesztésére.
Sima, ülepedett magágyat igényel. Tavasszal, áprilisban vetik 15-20 cm tőtávolsággal, 30-40 cm sortávolsággal, 2-3 cm mélységre. Sűrű kelés esetén, 10-12 cm tőtávolságra ritkítsuk ki a növényeket.

Különösebb gondozást nem igényel.
Az első virágok július elején nyílnak, a virágzásidő 35-40 nap.
Betakarítás július közepétől 3-4 naponként. A teljes virágzás után a szirmok ráhajolnak a fészekre, lángvörös színűek lesznek. Virágzási ideje 4-5 hét. Termése fehér színű, 5-8 mm hosszú.

Virágja nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz. Gyenge illatú, kesernyés ízű. A fészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék  adják a fűszert. A virágszirmokat azonnal szárítani kell, természetes szárítása vékony rétegben kiterítve történhet. Sérülésre érzékeny.
A virágból kinyerhető két festékanyag: a vízben oldódó szaflórsárga és a vízben nem oldódó szaflórvörös.
Húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizsételek, sajtok, gyógyteák és italok, színezésére, ízesítésére használják. Használják még, főleg színezésre, a borászat, gyógyszerészet, és ízjavító hatása miatt a cukrász iparban. Felhasználásakor a vörös szín eléréséhez jóval többet kell használni, mint a sárgához.
Olaja színtelen és íztelen, élelmezési szempontból megegyezik a napraforgóolajjal. Sütésre, margaringyártásra, salátaolajként illetve táplálékkiegészítőként használják.
A népi gyógyászatban a virágok főzetét erős köhögés, fulladás ellen használták. Ártalmatlan festékanyag, az olaj telítetlen zsírsavakban gazdag, az érelmeszesedést lassítja.
Tárolása jól zárható, nem átlátszó üveg, porcelán, fa, vagy esetleg bádogdobozban ajánlott, annak érdekében, hogy a szárazanyag, a szín és a hatóanyagot megvédjük.

 

 

 

4. Körömvirág

 koromvirag.jpg

Egyéves, lágy szárú dísz, festék, fűszer és gyógynövény.Mediterrán származású.
Napfény és melegigényes, szárazságtűrő. A szárazságot jól tűri, a kisebb fagyokat elviseli.
Homok, vagy közepesen kötött mezőségi talajok alkalmasak a termesztésére. Vetési idő március eleje, sor és tőtávolság 30-40 cm, vetési mélység 1,5-2 cm.
3-5 leveles állapotban szükséges a ritkítás 5-8 cm-re, sorközművelés rendszeresen. Öntözés hatására nagyobb virágokat fejleszt.
Május végétől 3-4 naponként a virágzat szedése folyamatosan szükséges, mert ez segíti elő az újak képzését. A hőmérséklet emelkedésével a virágok mérete csökken,ezért kell felújítani.
Növények felújítása július végén augusztus elején történhet. Az apró virágokat 8-10 cm-es magasságban levágjuk. Az ágyást trágyázzuk, öntözzük és kapáljuk. Egy hónap múlva a virágok újra betakaríthatók. A virágok azonnali és gyors szárítást igényelnek. Természetes vagy mesterséges szárítás alkalmazható, maximum 40 C fokon.
Virágszirmait rizs, hal, húsleves, krémsajt, joghurt, vaj, omlettek, tejes ételek, édes sütemények fűszerezésére, színezésére használhatjuk. Ételeknek sáfrány színt és enyhén csípős ízt ad.
Sokrétű gyógyhatásáról ismert, de ételek színezésére és kozmetikai szerek alapanyagaként is használt növénye. Virágjának forrázata megkönnyíti az emésztést, fogíny ápolására szájvízként is használják. Kivonatait gyomor és nyombélfekély kezelésére, külsőleg visszér gyulladásra, rosszul gyógyuló sebek, bőrelváltozások gyógyítására, alkalmazzák. Fertőtlenítő és gyulladásgátló, valamint sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt bőr és szájüregi betegségek kezelésére ajánlott. Használják bőrrepedések, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladás esetén is.
A magas trénsav-tartalmú zsíros, körömvirágmag olaj gyorsan száradó festékek előállítására is alkalmas.

 

 

5. Kamilla - orvosi szekfű

 kamilla.jpg

Egynyári vagy áttelelő, gyógynövény.
A búza gyomnövényeként az összes mérsékelt éghajlatú kontinensen elterjedt. Az egész országban vadon terem. Fény, és melegkedvelő, szárazságtűrő. A szikes területeket is elviseli. Tavaszi kelés esetén is hoz virágot. A talajban a magja 10-15 évig is csirázóképes marad.
Vetéshez asztallap simaságú, tömörített felületet kell létrehozni. Gyenge homoktalajon trágyát igényel. A harmadik évben tápanyagutánpótlás nélkül már alig terem. Vetés augusztus végén-szeptember elején, a csirázáshoz fényt igényel, ezért a talaj felszínére, kell vetni majd hengerrel tömöríteni. 
Magassága 10–40 cm, gyéren elágazó, melegigényes növény. A levelek szórt állásúak, kopaszok.  A végálló fészek 1,5–2,5 cm széles. A szélső, nyelves virágok fehér színűek, éretten visszahajlók. A kamilla fontos ismertetőjegye, hogy virágzás végén a virágzati vacok kúpos és belül üreges. Az egész növény jellegzetes illatú.
Virágait akkor gyűjtik, amikor fehér nyeles virágszirmai vízszintesen állnak
Betakarítás után szükséges a rostálás, tisztítás, szárítás. A szárítás 5-6 napot vesz igénybe és a hőmérséklet nem haladhatja meg a 40 C fokot. Az illóolaj lepárlása vízgőzzel, desztillálással történik 20-30 óra lat.   
Frissen és szárítva használható.
Teája a légutakat tisztítja, gyulladásgátló, nyugtató anyagokat tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, idegnyugtató, gyomor, bél, hólyag és epezavaroknál, valamint sebkezelésre, arc, és hajápolásra is javasolt. Szembetegségekre, átszűrve, mind gyulladásgátló borogatásként és mind lemosószerként használják.
A népi gyógyászat a megfázás tüneteinek enyhítésére, enyhe emésztőszervi panaszokra, afták, illetve enyhe bőr és nyálkahártya irritációk kezelésére használja.
Illóolaját felhasználja a kozmetikai és gyógyszeripar.
Virágját a gasztronómia teaként, vagy kandírozva felhasznál. 

 

 

 

6. Levendula

levendula.jpg

Évelő félcserje, dísz, fűszer és gyógynövény.
A meszes, közepesen kötött talajokat kedveli.

Meleg és fényigényes, fagykárt csak kivételesen hideg teleken szenved. Vetésforgón kívül kell helyezni mivel 15-20 évig foglalja a területet. Magvetéssel, zöld és fás dugványozással szaporítható. Talajlazítás majd jól elmunkált, tömörített ültetőágyás készítését igényeli.
A magról történő szaporítás palántaneveléssel történik. A november eleji szabad ágyi magvetéskor a sortávolság 20-30 cm, vetésmélység 1,0-1,5 cm. Nyár elején és végén a palántákat visszavágják a bokrosodás elősegítése érdekében.
Palánták ültetése szeptember közepétől október végéig. Márciusi telepítés csak szükség esetén végezhető. A palánták gyökerét visszavágják, majd a gyökérnyaknál 4-5 cm-rel mélyebbre ültetik.
Illóolajnyerés céljából a levendula virágzatait teljes virágzásban takarítjuk be. A vágást kézzel végezzük el. A levágott virágokat azonnal szárítani kell. Ezután morzsolás, majd a szárrészektől való tisztítás következik. Illóolaj-előállításkor a levágott virágot a vágás után közvetlenül le kell párolni.
A telepítés után május végén a növényeket 8-10 cm magasságban vissza kell vágni.  Ezt a munkát a következő évben 15-18 cm magasságban meg kell ismételni. Elengedhetetlen az évközi ápolási munka, a 2-3 sorközművelés. 4-6 évente a sorközökben mélyebb lazítás is szükséges.

Görcsoldó, emésztésjavító, nyugtató. Külsőleg reuma és idegfájdalmak ellen hatásos. Felhasználása teának, nyugtató, epeműködést fokozó hatása miatt, valamint külsőleg nyugtató hatású gyógyfürdőként, bedörzsölőszerként egyaránt elterjedt

 

 

 7. Orvosi zsálya

orvosi_zsalya.jpg

Évelő félcserje, dísz, fűszer és gyógynövény.
Magassága 30–80 cm. Szárának töve fás, sűrű rövid szőröktől szürkés. Alsó és középső levelei nyelesek, hosszúkás lándzsásak. Virágai 15–23 mm hosszúak, hármasával a lehulló murvalevelek hónaljában ülnek, lila színűek.  Termése tojásdad alakú makkocska.
Mindenhol termeszthető. A köves, sziklás, vékony termőrétegű területeket jól hasznosítja. Jól tűri a szárazságot, csírázáskor és palántaneveléskor azonban sok vizet igényel. A többéves tövek az aszályos éveket is átvészelik. Fényigénye jelentős. Árnyékos helyeken megnyúlik és a levelek szürkés színe halványzöld lesz. 5-6 évig marad fent az állomány, legjobb elővetemények a kalászosok. Jól elmunkált, elsimított területet igényel. Palántázás idejére mély (15-20 cm) ültetőágyat készítünk. 

Az orvosi zsálya magról, palántaneveléssel szaporítható. Magvetés április-májusban, 20-25 cm-es sortávolságra történik. A töveket begyökeresedés után a jobb elágazódás érdekében 8-10 cm-re visszavágják. A palánták szeptemberre elérik a 15-20 cm magasságot, és 60-70 cm sortávolságra, 30-40 cm tőtávolságra kiültethetők.
A helyrevetés kockázatos. Az optimális idő október vége-november eleje, illetve kora tavasz, 3-4 cm mélységben, 20-25 cm kapás sortávolságra. A helyrevetett állomány csak a második évtől fordul termőre.
A betakarításra a kiültetés utáni évben egyszer, a további években általában kétszer kerülhet sor. Mindig a fásodott részek feletti vágást alkalmazzunk. Az első vágás ideje május vége-június eleje, a másodiké pedig akkor van, amikor az új hajtások elérték a 25-30 cm magasságot.  A levágott hajtásokat maximum 40 C-on szárítjuk, majd a leveleket leszedjük és tároljuk.

Levelek forrázata illóolaj és cseranyag tartalmánál fogva idegerősítő, torokgyulladásra, szájbetegségek öblögetésére, belsőleg pedig izzadás, bélhurut ellen nagyon jó hatású. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns hatással rendelkeznek.
Más fűszerekkel használva érdekes ízt ad az ételnek. Fűszerezhetjük vele a zsíros húsételeket, de azok körítéseit is. A kacsa, liba, pulyka, vadhúsok, hústöltelékek, máj, főtt és sült halak, pástétomok, sajtok, főtt tészták ízesítésére is kiváló.

 

 

8. Bibor kasvirág

bibor_kasvirag.jpg

Észak-Amerikában őshonos, lágy szárú, évelő gyógynövény. 
A száraz erdőket, füves pusztákat kedveli. Szélvédett, napos helyen érzi jól magát. A virágok erős gyümölcsillatot árasztanak. Magassága 1,2 m. szélessége akár 0,5 m.
Szára hosszú, elágazó. A levelek ovális-lándzsás, alapnál lekerekítettek, érdesek, szélük fűrészes. Május július között kezd virágozni. Virágai kétivarúak, rovarok porozzák őket. Hosszú virágzási idejének köszönhetően, a nyári virágágyásokban is helye van. Kiváló vágott virág.
Szaporítás magvetéssel, június-július hónapban, vagy tőosztással. A magokat áztassuk langyos vízben 24 óráig, majd egyenletesen terítsük el. Ne takarjuk, fényen hatására csírázik. Ha a vetésünk nem akar megindulni, cserepestől tegyük be a hűtőszekrénybe 2-4 hétig. Ez után tegyük a cserepeket 20oC-os helyiségbe. Amint a magoncok kezelhető méretűvé váltak, ültessük szét őket.
A magokat vethetjük márciusban vagy májusban, a feltétel az, hogy csak belenyomkodjuk a földbe, és nyirkosan tartjuk. A langyos vizes áztatás előny. Egyszerű módja, ha egy termoszba kéz meleg vizet öntünk, és ebbe szórjuk a magokat. Így segítjük elő, hogy a csírázás meginduljon.
Októberben vagy márciusban ültessük ki a fiatal növényeket. A palánták kiültetésekor a fészek földjéhez keverjünk komposztot, majd jól öntözzük be.

Ültethetjük egyenként, vagy kisebb csoportokba.Ha meggyökereztek, jól tűrik a szárazságot. Ősszel vágjuk vissza 8-10 centire a talajtól, és lombbal vagy komposzttal takarjuk be a töveket.
Az amerikai indiánok, fertőző betegségek gyógyítására használták. Kivonatát főleg az immunműködés javítására használják. Fokozza a szervezet ellenálló képességét a vírusfertőzések és a gyulladások ellen. A nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, valamint a nyálkahártya gyulladásának kezelésére összeállított kenőcsök egyik összetevője. A homeopátiában lázzal járó fertőző betegségeket gyógyítanak vele.
Hosszas használata alacsony vérnyomást, lázat, hányingert, nehéz légzést, ritkán gyomor és bélbántalmakat, májgyulladást és bőrelváltozásokat okozhat
 

 

 

9. Fekete kömény

A fekete kömény, “újraéleszti” az immunrendszert. Minden betegségre hat, csak a halálra nem.Cserje, a rózsafélék családjába tartozó évelő növény. Többnire díszövénynek ismert, ami 4-4,5 m. magsra fejlődik. 
 
 
10. Berkenye (sorbus)-madárberkenye
 
berkenye.jpg
 
 
Cserje, a rózsafélék családjába tartozó évelő növény. Többnire díszövénynek ismert, ami 4-4,5 m. magsra fejlődik.
A gyümölcsökben sok értékes vitamin található. Fürtökben állnak, és vitamintartalmuk augusztusban, illetve szeptemberben a legmagasabb. Édes ízük szeptember végén, október elején alakul ki. Édes must, zselé, lekvár, befőtt és szirup készíthető belőlük. A termés szorbitolt, paraszorbinsavat, cseranyagot, C-vitamint, pektint és karotinoidokat tartalmaz. A madárberkenye enyhe vizelethajtó, de a húgyutak fertőzése esetén is ajánlott. Friss gyümölcsét C-vitamin pótlásra használják. A bogyók kis mennyiségben enyhe hashajtó hatással rendelkeznek, nagyobb adagokban hasmenést okoznak. A termések hosszas főzését követően - például lekvár készítésekor - a hashajtó hatásért felelős vegyület elbomlik, és a cserzőanyagok hasmenést gátló hatása kerül előtérbe.
 
 
 

Hamarosan folytatom!Weblap látogatottság számláló:

Mai: 65
Tegnapi: 250
Heti: 1 577
Havi: 3 921
Össz.: 2 644 618

Látogatottság növelés
Oldal: Gyógynövények
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2024 - biovetomag.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »