Bio vetőmagok saját kertemből

Falun élni nagyon jó! És ez így is lesz, ameddig a városi ezt meg nem tudja! ... Ne harcolj a sötétség ellen. Gyújtsál gyertyát. Sokan fognak követni.

Dinnyék és tökfélék

 Fajták jellemzői, leírás, tulajdonságok

 

1. Görögdinnye - Csányi

2. Görögdinnye - Cecei

3. Mini görögdinnye

4. Mini görögdinnye cukrosoknak

5. Méz dinnye - nagyon édes

6. Cukor dinnye - édes (család kedvence)

7. Zöld belsejű sárgadinnye (Mónika kedvence)

8. Ananász dinnye

9. Mikulás dinnye (Piel de sapo)

10. Mini sárgadinnye zöld belsejű - édes

11. Ananász dinnye cukrosoknak

12. Zöld külsejű és belsejű sárgadinnye (Győző kedvence)

13. Zöld külsejű ananász dinnye

14. Bébitök - sütőtök

15. Bokros főzőtök - fehér

16. Bokros főzőtök - zöld

17. Cukkini

18. Óriástök

19. Takarmánytök

20. Sütőtök - szürke

21. Sütőtök - Óvári hengeres

22. Dísztök - 8 különböző méretű és színű

23. Asztalok Királya - sütőtök

 

 

 

1. Görögdinnye - Csányi

csanyi_dinnye.jpg

Csíkos héjú, átlag súly 7 kg. Érés júliustól szeptemberig. Édes, csak frissen fogyasztható. Kevés, közepes méretű magok.

 

 

2. Görögdinnye - Cecei

dinnye_cecei.jpg

Csíkos héjú, hosszukás, átlag súly 5 kg. Nem annyira édes mint a Csányi. Érés július - szeptember. Hütve finomabb, de nem fagyasztva.

 

 

 

 3. Mini görögdinnye

gorogdinnye_-_mini.jpg

Csíkos héjú, átlag súly 1 kg. Érés júliustól szeptemberig. Rendkívül finom, édes, aromás. Mintha egy nagy dinnyének a finomságát magába sűrítette volna. Minden nap egy friss dinnye egyedül-élőknek, nyugdíjasoknak, kis-családosoknak.

4. Mini görögdinnye cukrosoknak

Ugyan az mint az előző, azzal a különbséggel, hogy a héja sötét, és nem édes. Az aromája és illata meg van.

 

5. Méz dinnye - nagyon édes

mezdinnye_2.jpg

Az egyik legfinomabb dinnye. Héja sárga, viaszos. Sokáig eláll hűtőben, kamrában vagy pincében. Húsa sárgás-fehér, állaga testes, hasonlít az almához. Nagyon édes. Korai. Átlag súlya 1,5 kg. 

 

 

6. Cukor dinnye - édes (család kedvence)

cukor_sargadinnye_3.jpg

Igazi sárgadinnye. Nagyon finom. A családban mindenki szereti. Mivel a sárgadinnyék utóérésűek, elég sokáig lehet tárolni hűtőben, vagy kamrában, ha nem teljesen érett állapotban szüreteljük le. Átlag súlya 1,5 kg. Lé dús, édes, finom illatú, húsa enyhén kásás.

 

 

 

7. Zöld belsejű sárgadinnye (Mónika kedvence)

Átlag súlya 1 kg. Formája gömbölyű. Külsőleg hasonlít a cukor dinnyére. Belseje zöld színű. Nagyon finom, édes, lédús, krémes. Erről a dinnyéről fotó nem készült.

 

8. Ananász dinnye

ananasz_sargadinnye_3.jpg

Külseje bordázott, formája hosszúkás. Belseje narancssárga, mérsékelten édes, zamatos, ananász ízű. Átlag súly 1,5 kg.

 

 

 

9. Mikulás dinnye (Piel de sapo)

mikulas_dinnye_2.jpg

Késői fajta (szeptemberi érésű). Felülete, viaszos, rücskös, foltos, barázdás, ronda. Formája hosszúkás. Rendkívül ízletes. Húsának állaga hasonlít a vilmoskörtére. Finom, nagyon szeretjük annál is inkább, hogy pincében eláll hosszú ideig. Ezért nevezik Mikulás dinnyének is. Átlag súly 0,75 kg.

 

 

 

10. Mini sárgadinnye zöld belsejű - édes

mini_sargadinnye_1.jpg

Egy fészekben akár 12 darab alma méretű dinnye alakulhat ki. A fotón megjelöltem piros pöttyel vagy 9 darabot. Eszméletlen finom illata és íze van. Édes, lé dús. Kezdetben zöld színű de amikor kezd érni, besárgul. Mi ketté szoktuk vágni és kiskanállal kiszedjük a belsejét. Ebéd után, lehűtve, egy ilyen dinnyécske fejenként, pont elég csemegének.

mini_sargadinnye_2.jpg

Ha besárgulnak le kell szedni őket, mivel az illatuk vonzza a hangyákat akik haladéktalanul beköltöznek. Ja! Mivel nem szoktunk permetezni, rovarokat irtani!

11. Ananászdinnye cukrosoknak

Ugyan az mint az ananászdinnye, azzal a különbséggel, hogy a dinnye belseje narancssárga és nem édes. A külseje sima felületű.

 

 

12. Zöld külsejű és belsejű sárgadinnye (Győző kedvence)

gyozo_kedvence_2.jpg

Késő érésű: augusztus vége-szeptember eleje. Gömbölyű, felülete sima. Kezdetben sötét zöld, amikor kezd érni citromsárgára színeződik.

gyozo_kedvence_1.jpg

Belseje zöld, lédús, édes, krémes, ananász de inkább banán ízű. Átlag súly 0,75 kg.

 

 

 

13. Zöld külsejű ananász dinnye

tajfoldi_sargadinnye.jpg

Ez a fajta Tájföldről származik. Formára gömbölyű, bordázott, kezdetben zöld színű, majd érés közben kezd sárgulni és narancssárga foltok jelennek meg a felületén. Ilyenkor le kell szedni. A színváltozás (érés) bekövetkezik kb. 3 nap alatt. Nem tárolható, el kell frissen fogyasztani. Közepesen édes és van egy exotikus fűszer íze, amit nem lehet semmivel összehasonlítani. Érdekes, különleges, finom. Átlag súly 1 kg. Érés július-augusztus.

 

 

 

 14. Bébitök - sütőtök

bebitok.jpg

Korai, narancssárga, édes, mogyoró ízű, könnyen tárolható. Mérete 30-50 cm, tömege 1,0 – 3,0 kg. A kép ilusztráció.

 

 

 

15. Bokros főzőtök - fehér

bokros_fozotok_3.jpg

Fogyókúrás étel, daganat és gyulladás gátló hatású, vércukorcsökkentő. Készíthető belőle: főzelék, rétes, rántót szelet, krémleves.

bokros_fozotok_6.jpg

 

 

 

16. Bokros főzőtök - zöld

bokros_fozotok_2.jpg

bokros_fozotok_1.jpg

Fogyókúrás étel, daganat és gyulladás gátló hatású, vércukorcsökkentő. Készíthető belőle: főzelék, rétes, rántót szelet, krémleves.

 

 

 

17. Cukkini

cukkini_1.jpg

A cukkini Közép-Amerikából származik. Nagyon sok változat került nyilvántartásba. Termesztése kezdetén hagyták, hogy a töktermés teljesen kifejlődjön. Így nagyobb volt a hozam, és könnyebben lehetett tárolni. Olaszországban alakult ki az a gyakorlat, hogy a cukkinit a teljes kifejlődés előtt leszedték.
A termése fényes, kemény húsú, hosszúkás csőszerű, színe szép élénk, sötét márványos zöld. A legfőbb sajátossága az, hogy nagyon fiatalon szedik le. A  „fiatalsága” teszi értékessé, ezért a hosszú tárolás nem tesz jót neki. Néhány napig száraz, hűvös helyen tárolva még élvezetes marad. Alacsony energiatartalmának köszönhetően a cukkini formába hozza szervezetünket. Könnyen emészthető, mivel rostjai rendkívül lágyak, aminek köszönhetően fogyasztása mindenkinek ajánlott, még az érzékeny emésztőrendszerűeknek, a kisgyerekeknek és a fogyókúrázóknak.
Fogyasztható, sütve, rántva, főzve. Felhasználható sós tortákhoz és krémlevesekhez.

 

 

 

18. Óriástök

sototok_oriasi.jpg

Azért hogy nagyobbra nőjön, különleges gondozásban kell részesíteni: bőven trágyázott föld, öntözés, kacsózás annak érdekében hogy csak egy tököt neveljen. Már februárban kell csiráztatni és palántázni, majd május közepén kiültetni. Takarmánynak megfelel de más célra nem alkalmas.

 

 

 

19. Takarmánytök

 

20. Sütőtök - szürke

 

21. Sütőtök - Óvári hengeres

 

22. Dísztök - 8 különböző méretű és színű

 

23. Asztalok Királya - sütőtök

asztalok_kiralya_3.jpg

asztalok_kiralya_2.jpg

 Kisméretű, bő termésű futó sütőtök fajta. Termése kicsi, jól tárolható.

 

 

 

 

Csiráztatás, palántázás

Április 10 és 20 között csiráztatjuk a magokat palántának. Ilyenkor szokták szabad-földbe vetni a magokat fólia-alagútban. Ha késésben vagyunk, körömvirágos és csalánteás langyos vízben csiráztatjuk a magokat, majd radiátorra vagy szekrénytetejére tesszük a csiráztató edényt. Ha a magok megrepednek, átültetjük 3-4 centi mélyen műanyag pohárba. A földel nem kell spórolni mert hamar benövi: virágföld-komposzt-homok 4:2:1 keverékkel feltöltött nevelőedénybe tesszük. Kiültetjük a palántákat 6 hetes korukban, május 15 után amikor 3-4 levéllel rendelkeznek. Ezt szigorúan be kell tartani. Ahogy benövi a földjét, folyamatosan egyre mélyebb edénybe kell ültetni. A karós-gyökere nem sérülhet sem átültetéskor, sem kiültetéskor!   A téli sárgadinnyét nem kell palántázni mivel a kései beérése a cél. Május 15 után, a többivel egy időben, magról vetjük el. Ezt nem kell keverni a többivel, külön fészekbe kell ültetni. Kéthetente megöntözzük egy vödör csalános ázalékos vízzel. Használjunk strukturált (ionizált) esővizet.
A sárga dinnyét nem kell kacsózni (metszeni).

Kiültetés

Ásunk egy fészket (gödröt) 60 x 40 cm. A felső réteget félretesszük, az alsót összekeverjük trágyával majd visszarakjuk. Beiszapoljuk csalános lével, majd letakarjuk egy vékony réteg szénával (szalmával). A felső réteget visszahelyezzük a fészekbe és felkukacoljuk. Nem öntözzük, nem tömörítjük. A palántákból 3 kerül a kupac déli félkörív-falába, amit középről fedünk be. Az északi oldalba nem teszünk palántát. Ide ültethetünk csírázatlan magokat. Ezekből kapunk kései termést. A középen kialakult kráterbe öntünk egy vödör csalán ázalékos vizet. Használjunk strukturált (ionizált) esővizet. A kiültetés után, a fészek körül, 1,5 - 2 méter területet elkezdünk mulcsozni jó vastagon (10-15 cm), mert ha elkezd futni, nem szabad bolygatni. Koncentrikusan kifelé terítünk mulcsot ami alul lehet száraz (szalma, széna), de felül mindig frissen kaszált gyom kerül. Az öntözés mindig a kráterben történik. A mulcs vastagsága nem engedi a gyomosodást. Nem elég friss a csigáknak, a rágcsálok sem szeretik, de a giliszták jól érzik magukat benne. Őszre olyan puha lesz alatta a talaj, mintha fel lenne ásva! Ezért a dinnye kerüljön a feljavítandó területekre. A fészkek csak kezdetben adnak munkát a kaszálással és a mulcsozással, de később semmi gond nincs velük. Nem kell a területet tisztítani, kapálni.

sargadinnye_mulcsban.jpg

Sárgadinnye öntözőfészekben, és a talaj mulcscsal takarva.

 

Metszés - ritkítás

Mindennek előtt jegyezzük meg a következőket: a görögdinnye a főhajtáson terem és nem utóérésű, a sárga a mellékhajtásokon terem és utóérésű. A mulcsban keletkező pozitív hatások, és a gyakori párásítást elősegítő mulcsra locsolás miatt, a dinnyék gyorsan nőnek és korán érnek. A távolság a fészkek között legalább 2 méter kell legyen. Amikor a görögdinnye főágai elérik a 80 cm hosszt, levágjuk és a végét be kupacoljuk földel, majd megöntözzük. A sárga dinnye nagyobb helyet igényel. Ennél, a harmadik hajtás fölött a főágat visszacsípjük, majd a mellékhajtásokat is ugyanígy a harmadik fölött. A másodlagos oldalhajtásnál várjuk a virágzást. Száranként 1-2-őt hagyunk meg, a következő levél fölött lecsípjük, és tovább már nem engedjük ágazni. Vigyázzunk a levelekre, ne sérüljenek. Amikor nő a szár, ideális helyre kell irányítani. Ott félre húzzuk a mulcsot, és segítünk a szárnak legyökerezni. A visszacsípéseket úgy kell elvégezni, hogy maradjon szár. Ezeknek kis lyukat ásunk és, beleállítjuk. Gyakran gyökereket eresztenek ezek is, és tovább gazdagítják tápanyaggal, nedvvel a növényeket. Ez a módszer bevált az összes dinnyénél, uborkánál, töknél. Ha legyökereznek több víz nem kell nekik. Az eső ideje alatt nem csak lehűl az idő, nem rajzanak a méhek, ez által nincs beporzás. A dinnye virága csak egy napig nyílik, és ha addig nem porozták be, várhatjuk a következő virágzást. Ha megtörtént a beporzás, 30 nap múlva már szedhetjük a finom dinnyénket, több hullámban, folyamatosan, heti két alkalommal is. Ha túl sok a dinnye, kell savanyúságnak is. Zölden leszedjük, hogy a jobb helyen levők kifejlődhessenek. A kései termést sem kell eldobni, neveljük ameddig lehet, aztán megy a vödrös savanyúságba, a zöldje pedig a komposztba. Ha nem járnak rovarok, puha ecsettel mi is elvégezhetjük a beporzást.

Tanácsok
A virágzástól számítva, 30-35 napra a görögdinnye leszedhető. A görögdinnye
akkor érett ha:
- A világos részét megkopogtatva kongó hangot ad. - A terméshez legközelebbi kacs elszárad. - Kézbe fogva, és kés nyelével kocogtatva megremeg. - A talajjal érintkező része zöldes fehérből halvány sárgává válik. - Ha a héjat nehezen lehet körömmel megkarcolni.- Az érett termésen púderszerű bevonat jelenik meg. - Hajnalban az éretten vastagabb a harmat.

A görögdinnyét legjobb délután betakarítani. A szárát vágjuk le, ne tépjük, mert a tépéstől az érett dinnye megreped. A sárga dinnye ha érett, a szárnál megpuhul, az illata kellemes gyümölcs, olykor ananászillatú.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 240
Tegnapi: 368
Heti: 1 409
Havi: 12 072
Össz.: 1 298 874
Oldal: Dinnyék és tökfélék
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2017 - biovetomag.hupont.hu