Dinnyék és tökfélék
IZOLÁCIÓ TÁVOLSÁG A FAJTÁK KÖZÖTT MINIMUM 20 m.
ELADÓ MAGOK 2024
ÁTMENETILEG SZEMÉLYES ÁTVÉTEL NEM LEHETSÉGES
ÁTÉPÍTÉSEK MIATT!
Vegyszermentes, hagyományos technológiával termesztett növények magjai, melyek évről évre vethetők. A magokat első évben ajánlom fel szaporítani.
Magok tárolása: a tasakokat tegye egy befőttesüvegbe. Tegyen mellé pár babérlevelet és egy darab vászonba néhány szem rizst, (páraelszívó), majd zárja le és tegye sötét, hűvös helyre. Igy évekig biztonságosan lehet tárolni őket. A következő magvakat érdemes hűtőbe tárolni: bab, borsó, kukorica, napraforgó, gabonák.
Tasak árak - egységesen 750 Ft/tasak (1200 Ft helyett)
Minimális rendelés - 4 tasak (3 000 Ft)
Rendelés esetében, elégséges megadni csak a három számjegyű kódot.
Zöld színnel jelölt magok még vannak készleten.
Sárga színnel jelölt magok már fogytán vannak.
Üres sáv: magok már nincsenek, vagy még nincsenek készleten
Piros színnel jelölt, szaporítás és nemesítés vetésből megmaradt magok
P - ajánlott a palántázás, magasabb hozam érdekében
Kód | MEGNEVEZÉS | db/tasak | P |
054 | Dinnye - görögdinnye sötétzőld ősmag | 15 | X |
055 | Dinnye - görögdinnye csíkos ősmag | 15 | X |
056 | X | ||
057 | X | ||
058 | Dinnye - sárgadinnye ananász ősmag | 15 | X |
059 | Dinnye - sárgadinnye Győző kedvence ősmag | 15 | X |
060 | Dinnye - sárgadinnye méz édes ősmag | 15 | X |
061 | X | ||
062 | Dinnye - sárgadinnye Mónika kedvence ősmag | 15 | X |
063 | X | ||
064 | Dinnye - sárgadinnye hagyományos ősmag | 15 | X |
070 | Dinnye - sárgadinnye zöld ananász ősmag | 15 | X |
298 | |||
299 | Cukkini - arany P-II.III, sfv. IV,V. ősmag | 10 | X |
300 | Cukkini - zöld P-II,III sfv. IV,V. ősmag | 10 | X |
301 | |||
302 | Tök - korsótök ősmag | 10 | |
303 | Tök - dístök, nagy, sárga, rücskös | 10 | |
304 | Tök - halloween ősmag | 10 | |
305 | Tök - sütőtök Nagydobosi ősmag | 10 | X |
306 | |||
307 | |||
308 | Tök - bokros főzőtök fehér ősmag | 10 | X |
309 | Tök - bokros főzőtök (gömb) ősmag | 10 | X |
310 | Tök - kolbásztök ősmag | 10 | X |
311 | Tök - sütőtők bébitök ősmag | 10 | X |
312 | |||
313 | |||
314 | Tök - sütőtők Szalacsi ősmag | 10 | |
315 | Tök - olajtök ősmag | 10 | |
Fajták jellemzői, leírás, tulajdonságok
1. Görögdinnye - Csányi
2. Görögdinnye - Cecei
3. Mini görögdinnye
4. Mini görögdinnye cukrosoknak
5. Méz dinnye - nagyon édes
6. Cukor dinnye - édes (család kedvence)
7. Zöld belsejű sárgadinnye (Mónika kedvence)
8. Ananász dinnye
9. Mikulás dinnye (Piel de sapo)
10. Mini sárgadinnye zöld belsejű - édes
11. Ananász dinnye cukrosoknak
12. Zöld külsejű és belsejű sárgadinnye (Győző kedvence)
13. Zöld külsejű ananász dinnye
14. Bébitök - sütőtök
15. Bokros főzőtök - fehér
16. Bokros főzőtök - zöld
17. Cukkini
18. Óriástök
19. Takarmánytök
20. Sütőtök - szürke
21. Sütőtök - Óvári hengeres
22. Dísztök - 8 különböző méretű és színű
23. Asztalok Királya - sütőtök
24. Tök - kolbásztök
Általánosságok
1. Görögdinnye - Csányi
Csíkos héjú, átlag súly 7 kg. Érés júliustól szeptemberig. Édes, csak frissen fogyasztható. Kevés, közepes méretű magok.
2. Görögdinnye - Cecei
Csíkos héjú, hosszukás, átlag súly 5 kg. Nem annyira édes mint a Csányi. Érés július - szeptember. Hütve finomabb, de nem fagyasztva.
3. Mini görögdinnye
Csíkos héjú, átlag súly 1 kg. Érés júliustól szeptemberig. Rendkívül finom, édes, aromás. Mintha egy nagy dinnyének a finomságát magába sűrítette volna. Minden nap egy friss dinnye egyedül-élőknek, nyugdíjasoknak, kis-családosoknak.
4. Mini görögdinnye cukrosoknak
Ugyan az mint az előző, azzal a különbséggel, hogy a héja sötét, és nem édes. Az aromája és illata meg van.
5. Méz dinnye - nagyon édes
Az egyik legfinomabb dinnye. Héja sárga, viaszos. Sokáig eláll hűtőben, kamrában vagy pincében. Húsa sárgás-fehér, állaga testes, hasonlít az almához. Nagyon édes. Korai. Átlag súlya 1,5 kg.
6. Cukor dinnye - édes (család kedvence)
Igazi sárgadinnye. Nagyon finom. A családban mindenki szereti. Mivel a sárgadinnyék utóérésűek, elég sokáig lehet tárolni hűtőben, vagy kamrában, ha nem teljesen érett állapotban szüreteljük le. Átlag súlya 1,5 kg. Lé dús, édes, finom illatú, húsa enyhén kásás.
7. Zöld belsejű sárgadinnye (Mónika kedvence)
Átlag súlya 1 kg. Formája gömbölyű. Külsőleg hasonlít a cukor dinnyére. Belseje zöld színű. Nagyon finom, édes, lédús, krémes. Erről a dinnyéről fotó nem készült.
8. Ananász dinnye
Külseje bordázott, formája hosszúkás. Belseje narancssárga, mérsékelten édes, zamatos, ananász ízű. Átlag súly 1,5 kg.
9. Mikulás dinnye (Piel de sapo)
Késői fajta (szeptemberi érésű). Felülete, viaszos, rücskös, foltos, barázdás, ronda. Formája hosszúkás. Rendkívül ízletes. Húsának állaga hasonlít a vilmoskörtére. Finom, nagyon szeretjük annál is inkább, hogy pincében eláll hosszú ideig. Ezért nevezik Mikulás dinnyének is. Átlag súly 0,75 kg.
10. Mini sárgadinnye zöld belsejű - édes
Egy fészekben akár 12 darab alma méretű dinnye alakulhat ki. A fotón megjelöltem piros pöttyel vagy 9 darabot. Eszméletlen finom illata és íze van. Édes, lé dús. Kezdetben zöld színű de amikor kezd érni, besárgul. Mi ketté szoktuk vágni és kiskanállal kiszedjük a belsejét. Ebéd után, lehűtve, egy ilyen dinnyécske fejenként, pont elég csemegének.
Ha besárgulnak le kell szedni őket, mivel az illatuk vonzza a hangyákat akik haladéktalanul beköltöznek. Ja! Mivel nem szoktunk permetezni, rovarokat irtani!
11. Ananászdinnye cukrosoknak
Ugyan az mint az ananászdinnye, azzal a különbséggel, hogy a dinnye belseje narancssárga és nem édes. A külseje sima felületű.
12. Zöld külsejű és belsejű sárgadinnye (Győző kedvence)
Késő érésű: augusztus vége-szeptember eleje. Gömbölyű, felülete sima. Kezdetben sötét zöld, amikor kezd érni citromsárgára színeződik.
Belseje zöld, lédús, édes, krémes, ananász de inkább banán ízű. Átlag súly 0,75 kg.
13. Zöld külsejű ananász dinnye
Ez a fajta Tájföldről származik. Formára gömbölyű, bordázott, kezdetben zöld színű, majd érés közben kezd sárgulni és narancssárga foltok jelennek meg a felületén. Ilyenkor le kell szedni. A színváltozás (érés) bekövetkezik kb. 3 nap alatt. Nem tárolható, el kell frissen fogyasztani. Közepesen édes és van egy exotikus fűszer íze, amit nem lehet semmivel összehasonlítani. Érdekes, különleges, finom. Átlag súly 1 kg. Érés július-augusztus.
14. Bébitök - sütőtök
Korai, narancssárga, édes, mogyoró ízű, könnyen tárolható. Mérete 30-50 cm, tömege 1,0 – 3,0 kg. A kép ilusztráció.
15. Bokros főzőtök - fehér
Fogyókúrás étel, daganat és gyulladás gátló hatású, vércukorcsökkentő. Készíthető belőle: főzelék, rétes, rántót szelet, krémleves.
16. Bokros főzőtök - zöld
Fogyókúrás étel, daganat és gyulladás gátló hatású, vércukorcsökkentő. Készíthető belőle: főzelék, rétes, rántót szelet, krémleves.
17. Cukkini
A cukkini Közép-Amerikából származik. Nagyon sok változat került nyilvántartásba. Termesztése kezdetén hagyták, hogy a töktermés teljesen kifejlődjön. Így nagyobb volt a hozam, és könnyebben lehetett tárolni. Olaszországban alakult ki az a gyakorlat, hogy a cukkinit a teljes kifejlődés előtt leszedték.
A termése fényes, kemény húsú, hosszúkás csőszerű, színe szép élénk, sötét márványos zöld. A legfőbb sajátossága az, hogy nagyon fiatalon szedik le. A „fiatalsága” teszi értékessé, ezért a hosszú tárolás nem tesz jót neki. Néhány napig száraz, hűvös helyen tárolva még élvezetes marad. Alacsony energiatartalmának köszönhetően a cukkini formába hozza szervezetünket. Könnyen emészthető, mivel rostjai rendkívül lágyak, aminek köszönhetően fogyasztása mindenkinek ajánlott, még az érzékeny emésztőrendszerűeknek, a kisgyerekeknek és a fogyókúrázóknak.
Fogyasztható, sütve, rántva, főzve. Felhasználható sós tortákhoz és krémlevesekhez.
18. Óriástök
Azért hogy nagyobbra nőjön, különleges gondozásban kell részesíteni: bőven trágyázott föld, öntözés, kacsózás annak érdekében hogy csak egy tököt neveljen. Már februárban kell csiráztatni és palántázni, majd május közepén kiültetni. Takarmánynak megfelel de más célra nem alkalmas.
19. Takarmánytök
20. Sütőtök - szürke
21. Sütőtök - Óvári hengeres
22. Dísztök - 8 különböző méretű és színű
23. Asztalok Királya - sütőtök
Nem véletlenül kapta elnevezését. A legfinomabb sütőtök. Zsenge állapotban kirántva mint a cukkinit, valami fenséges étel. Makk formájú, sötétzöld héjú, indás sütőtökfajta. Alkalmas akár sütni, akár piték töltelékének, tökös ételek alapanyagának, és kiválóan tárolható a vastag és kemény héjának köszönhetően. Kedveli a jól trágyázott kötött talajt, vízigénye közepes. Egy növény növeszt 3-5 indát és folyton hozza a termést a fagyok beálltáig. A termés tömege 2 kg körüli.
24. Tök - kolbásztök
Csiráztatás, palántázás
Április 10 és 20 között csiráztatjuk a magokat palántának. Ilyenkor szokták szabad-földbe vetni a magokat fólia-alagútban. Ha késésben vagyunk, körömvirágos és csalánteás langyos vízben csiráztatjuk a magokat, majd radiátorra vagy szekrénytetejére tesszük a csiráztató edényt. Ha a magok megrepednek, átültetjük 3-4 centi mélyen műanyag pohárba. A földel nem kell spórolni mert hamar benövi: virágföld-komposzt-homok 4:2:1 keverékkel feltöltött nevelőedénybe tesszük. Kiültetjük a palántákat 6 hetes korukban, május 15 után amikor 3-4 levéllel rendelkeznek. Ezt szigorúan be kell tartani. Ahogy benövi a földjét, folyamatosan egyre mélyebb edénybe kell ültetni. A karós-gyökere nem sérülhet sem átültetéskor, sem kiültetéskor! A téli sárgadinnyét nem kell palántázni mivel a kései beérése a cél. Május 15 után, a többivel egy időben, magról vetjük el. Ezt nem kell keverni a többivel, külön fészekbe kell ültetni. Kéthetente megöntözzük egy vödör csalános ázalékos vízzel. Használjunk strukturált (ionizált) esővizet.
A sárga dinnyét nem kell kacsózni (metszeni).
Kiültetés
Ásunk egy fészket (gödröt) 60 x 40 cm. A felső réteget félretesszük, az alsót összekeverjük trágyával majd visszarakjuk. Beiszapoljuk csalános lével, majd letakarjuk egy vékony réteg szénával (szalmával). A felső réteget visszahelyezzük a fészekbe és felkukacoljuk. Nem öntözzük, nem tömörítjük. A palántákból 3 kerül a kupac déli félkörív-falába, amit középről fedünk be. Az északi oldalba nem teszünk palántát. Ide ültethetünk csírázatlan magokat. Ezekből kapunk kései termést. A középen kialakult kráterbe öntünk egy vödör csalán ázalékos vizet. Használjunk strukturált (ionizált) esővizet. A kiültetés után, a fészek körül, 1,5 - 2 méter területet elkezdünk mulcsozni jó vastagon (10-15 cm), mert ha elkezd futni, nem szabad bolygatni. Koncentrikusan kifelé terítünk mulcsot ami alul lehet száraz (szalma, széna), de felül mindig frissen kaszált gyom kerül. Az öntözés mindig a kráterben történik. A mulcs vastagsága nem engedi a gyomosodást. Nem elég friss a csigáknak, a rágcsálok sem szeretik, de a giliszták jól érzik magukat benne. Őszre olyan puha lesz alatta a talaj, mintha fel lenne ásva! Ezért a dinnye kerüljön a feljavítandó területekre. A fészkek csak kezdetben adnak munkát a kaszálással és a mulcsozással, de később semmi gond nincs velük. Nem kell a területet tisztítani, kapálni.
Sárgadinnye öntözőfészekben, és a talaj mulcscsal takarva.
Metszés - ritkítás
Mindennek előtt jegyezzük meg a következőket: a görögdinnye a főhajtáson terem és nem utóérésű, a sárga a mellékhajtásokon terem és utóérésű. A mulcsban keletkező pozitív hatások, és a gyakori párásítást elősegítő mulcsra locsolás miatt, a dinnyék gyorsan nőnek és korán érnek. A távolság a fészkek között legalább 2 méter kell legyen. Amikor a görögdinnye főágai elérik a 80 cm hosszt, levágjuk és a végét be kupacoljuk földel, majd megöntözzük. A sárga dinnye nagyobb helyet igényel. Ennél, a harmadik hajtás fölött a főágat visszacsípjük, majd a mellékhajtásokat is ugyanígy a harmadik fölött. A másodlagos oldalhajtásnál várjuk a virágzást. Száranként 1-2-őt hagyunk meg, a következő levél fölött lecsípjük, és tovább már nem engedjük ágazni. Vigyázzunk a levelekre, ne sérüljenek. Amikor nő a szár, ideális helyre kell irányítani. Ott félre húzzuk a mulcsot, és segítünk a szárnak legyökerezni. A visszacsípéseket úgy kell elvégezni, hogy maradjon szár. Ezeknek kis lyukat ásunk és, beleállítjuk. Gyakran gyökereket eresztenek ezek is, és tovább gazdagítják tápanyaggal, nedvvel a növényeket. Ez a módszer bevált az összes dinnyénél, uborkánál, töknél. Ha legyökereznek több víz nem kell nekik. Az eső ideje alatt nem csak lehűl az idő, nem rajzanak a méhek, ez által nincs beporzás. A dinnye virága csak egy napig nyílik, és ha addig nem porozták be, várhatjuk a következő virágzást. Ha megtörtént a beporzás, 30 nap múlva már szedhetjük a finom dinnyénket, több hullámban, folyamatosan, heti két alkalommal is. Ha túl sok a dinnye, kell savanyúságnak is. Zölden leszedjük, hogy a jobb helyen levők kifejlődhessenek. A kései termést sem kell eldobni, neveljük ameddig lehet, aztán megy a vödrös savanyúságba, a zöldje pedig a komposztba. Ha nem járnak rovarok, puha ecsettel mi is elvégezhetjük a beporzást.
Tanácsok
A virágzástól számítva, 30-35 napra a görögdinnye leszedhető. A görögdinnye
akkor érett ha: - A világos részét megkopogtatva kongó hangot ad. - A terméshez legközelebbi kacs elszárad. - Kézbe fogva, és kés nyelével kocogtatva megremeg. - A talajjal érintkező része zöldes fehérből halvány sárgává válik. - Ha a héjat nehezen lehet körömmel megkarcolni.- Az érett termésen púderszerű bevonat jelenik meg. - Hajnalban az éretten vastagabb a harmat.
A görögdinnyét legjobb délután betakarítani. A szárát vágjuk le, ne tépjük, mert a tépéstől az érett dinnye megreped. A sárga dinnye ha érett, a szárnál megpuhul, az illata kellemes gyümölcs, olykor ananászillatú.