Paprika
IZOLÁCIÓ TÁVOLSÁG MINIMUM 20 m.
ELADÓ MAGOK 2024
ÁTMENETILEG SZEMÉLYES ÁTVÉTEL NEM LEHETSÉGES
ÁTÉPÍTÉSEK MIATT!
Vegyszermentes, hagyományos technológiával termesztett növények magjai, melyek évről évre vethetők. A magokat első évben ajánlom fel szaporítani.
Magok tárolása: a tasakokat tegye egy befőttesüvegbe. Tegyen mellé pár babérlevelet és egy darab vászonba néhány szem rizst, (páraelszívó), majd zárja le és tegye sötét, hűvös helyre. Igy évekig biztonságosan lehet tárolni őket. A következő magvakat érdemes hűtőbe tárolni: bab, borsó, kukorica, napraforgó, gabonák
Tasak árak - egységesen 750 Ft/tasak (1200 Ft helyett)
Minimális rendelés - 4 tasak (3 000 Ft)
Rendelés esetében, elégséges megadni csak a három számjegyű kódot.
Zöld színnel jelölt magok még vannak készleten.
Sárga színnel jelölt magok már fogytán vannak.
Üres sáv: magok már nincsenek, vagy még nincsenek készleten
Piros színnel jelölt, szaporítás és nemesítés vetésből megmaradt magok
P - ajánlott a palántázás, magasabb hozam érdekében
sfv - szabadföldi vetés
Kód | MEGNEVEZÉS | db/tasak | P |
182 | Paprika - almapaprika csípős ősmag | 20 | X |
183 | Paprika - Ámish, piros, húsos, csemege ősmag | 20 | X |
184 | Paprika - almapaprika csemege ősmag | 30 | X |
185 | Paprika - pritamin (gogosár) ősmag | 30 | X |
186 | Paprika - cseresznye csemege ősmag | 20 | X |
187 | Paprika - cseresznye csípős ősmag | 20 | X |
188 | Paprika - csípős, piros 4-6 cm ősmag | 20 | X |
189 | Paprika - csípős, piros 6-8 cm ősmag | 20 | X |
190 | Paprika - csípős Erős Pista ősmag | 30 | X |
191 | Paprika - fehér | 20 | X |
192 | Paprika - fűszer csípős Aranyka 22 cm ősmag | 20 | X |
193 | Paprika - fűszer csemege Aranyka 22 cm ősmag | 30 | X |
194 | Paprika - fűszer csemege ősmag | 30 | X |
195 | |||
196 | Paprika - kaliforniai piros ősmag | 30 | X |
197 | Paprika - kaliforniai sárga ősmag | 30 | X |
198 | Paprika - kápia ősmag | 30 | X |
199 | Paprika - kosszarvú csemege ősmag | 20 | X |
200 | |||
201 | Paprika - pepperoni (enyhén csípős) ősmag | 20 | X |
202 | |||
203 | |||
204 | |||
205 | Paprika - szivárvány csípős | 20 | X |
206 | |||
207 | |||
Fajták jellemzői, leírás, tulajdonságok
1. Almapaprika - csemege (ősmag)
2. Almapaprika - csípős (ősmag)
3. Cseresznyepaprika - csemege és csípős (ősmag
4. Fűszerpaprika - csemege és csípős (ősmag)
5. Kápia paprika (ősmag)
6. Kosszarvú paprika (ősmag)
7. Paradicsompaprika (pritamin)- csemege (ősmag)
8. Parasztpaprika (piacos, házi)
9. Pepperóni (ősmag)
10. Szivárvány paprika (csípős)
11. Fehér paprika
12. TV paprika - fehér és piros (ősmag)
13. Apró, piros, csípős, 4-6 cm (ősmag)
14. Tulipán paprikafa, csípős, 1,5 m.
15. Fűszerpaprika - csípős (ősmag)
16. Sárga, húsos, csemege paprika (ősmag)
17. Fűszer csemege és csípős Aranyka 22 cm (ősmag)
18. Csípős, piros, 6-8 cm (ősmag)
19. Erős Pista nagyon csípős (ősmag)
20. Kaliforniai piros
21. Kaliforniai sárga
22. Nagy, piros, húsos, csemege (ősmag)
23. Fekete, húsos, csemege
24. Aji Charapita (ősmag)
25. Aji Charapita Red (ősmag)
26. Carolina Reaper Indien (ősmag)
27. Peruvian Purple (ősmag)
28. Chiltepin (ősmag)
29. Ámish piros, húsos, csemege (ősmag)
30. Hábánero (ősmag)
A paprikákat palántázni kell. A paprika magok csírázási ideje lehet akár 3 hét (pl. fehér paprika, alma paprika, kosszarvu). A hőmérséklet éjszaka sem lehet kevesebb +10 foknál. Ha a csíra megfázik, a fejlődése leáll. Kiültetés május második felében. Lehet 2-3 palántát egy fészekbe ültetni, így egymást támasszák. Többnyire a félárnyékos helyet szereti. Ha sok tápanyagot kap, a levelek sötétzöldek lesznek. Célszerű az alsó leveleket leszedni, mivel így nagyobbak lesznek a paprikák. Ne engedjük bokrosodni, mert így sok, de méretben apró termésünk. lesz. A paprikák zöme érett állapotban piros vagy sárga, piros árnyalattal. A paprika ami nem érett, keserű ízű. Ha magot akarunk fogni, válasszuk ki a legszebb növényt és arról a legszebb termést, amit hagyni kell, hogy érjen meg teljesen.
1.- 2. Almapaprika
Szabadföldi termesztésre alkalmas, folytonnövő fajta. Nem igényes, jól türi az aszályt. Vastag húsú, 40-45 g átlagtömegű bogyója savanyításra, friss fogyasztásra alkalmas.
3. Cseresznyepaprika - csemege
A növény magassága 50-60 cm. Szabadföldi termesztésre ajánlott, de nevelhető cserépben is. Levelei sötétzöldek, virágai fehérek. A paprikák átmérője 2–3 cm. Bogyója gömbölyű, sötétzöld színű, éretten élénkpiros, 4-7 g átlagtömegű. Felfűzve szárítmányként ételízesítő, üvegbe rakva savanyúságként fogyasztható. Nyersen, félszárazon és szárítva is használható levesek, hús és halételek fűszerezésére. Ecetben jól elrakható.
4. Fűszerpaprika - csemege
Őshazája Dél-Amerika, egynyári növény, lágyszárú, szögletes. Magassága 60-70 cm, szétágazó. Kihegyezett, hosszúkás, ép szélű levelei szórtállásúak, rendszerint 10-15 cm hosszúak. Termése felfújt bogyó, hossza fajtáktól függően 10-22 cm. Nem igényes, nagy a tűrőképessége.
5. Kápia paprika
A világ legfinomabb paprikájáról van szó, ami finom sütve, fözve, töltve, savanyitva. Folytonnövő, termése zöldből pirosra érik, csüngő állású, lapított, tömege 120-140 g. vastaghúsú, édes, nagyon jó ízű. Szabadföldi termesztésre alkalmas, jó tűrő képességű, bőtermő. Kiváló ize sütve érvényesül a legjobban.
6. Kosszarvú paprika
Folytonnövő, szabadföldi termesztésre ajánlott. Bőtermő, 18-22 cm hosszú, csüngő, hajlott bogyói sárgászöldek, édes ízűek, végük hegyes. Humuszban gazdag, napsütötte, szélvédett helyet igényel.
Vetésmélység: 1-2 cm. Kiültetés szabadföldbe május közepétől, a fagyveszély elmúltával. Júliustól szeptemberig szüretelhető. Nyers fogyasztásra és savanyításra alkalmas.
7. Paradicsompaprika - csemege
Más nevén pritamin, gogosár. Beszerzés időpontja 2009 Erdély. Nehezen szokta meg az itteni talajt és vizet. Ugyanakkor vegyesen voltak a csemege és csípős vetőmagok. Több év kellet, hogy külön válasszam őket. Folyamatosan szelektálva és újravetve, ma már szép termést hozó magokkal rendelkezek. Sajnos, kezd eltűnni ez a fajta paprika a magyar piacról, mivel a termelők nem kedvelik az alacsony hozama miatt. A termés cukor tartalma magas. Húsos, édes, termése miatt nagyon sok oldalú a felhasználása: saláták, tölteni lehet és jól savanyítható. Valószínű, hogy hamarosan feledésbe fog merülni ez az igen finom, rezisztens, ős honos paprika fajta.
8. Parasztpaprika
9. Pepperóni
10. Szívárvány paprika (csípős)
Fűszer egyben dísz paprika. Nagyon csíp. Bokor magassága 30-50 cm ezért jól nevelhető cserépben. Lehet akár asztal dísze. A termés változtatja színét fejlődés közben, a fehér, sárga, piros, lila színekig. Érett állapotban sötét piros. Javasolom több mag vagy palánta ültetését egy cserépbe (5-6 db).
11. Fehér paprika
12. TV paprika - fehér és piros
13. Apró, piros - csípős paprika
A kép illusztráció
Nevelhető cserépben, lakásban vagy erkélyen. Borzasztóan csíp! Ezt a paprikát szokták vendéglőkben az asztalokra tenni díszként, de a vendégek ehetnek is a termésekből.
14. Tulipán paprikafa, csípős
15. Fűszerpaprika - csípős
16. Sárga, húsos, csemege paprika
Csemege, húsos paprika. Hibridből visszanyert (3 év szelekció) rezisztens, ős fajta. Bőtermő, magas növésű (80-90 cm) növény. Nap és víz igényes. Termése 14-16 cm hosszú, érett állapotban narancssárga pirosas színű, húsos, ízletes és finom illatú.
17. Fűszerpaprika csemege Aranyka - ős fajta
Beszerzés időpontja 2013, a 85 éves Aranka nénitől, Értényben. Családjában, még az ő nagymamája is, ezt a paprika fajtát termesztette. Beszerzéstől kezdve, szaporítva és szelektálva, vegyszermentes termesztésben, gyönyörű 22-25 cm hosszú termést hoznak az 50-60 cm magas növények. Egy fészekbe ültetek 3-4 palántát, akik megtámasszak egymást. Akkor kell a termést le szedni, amikkor a paprikák színe sötétpiros, szinte meggy színű. Ezt követően, tovább kell szárítani felfűzve és kiakasztva napos, száraz helyre.
18. Csípős, piros, 6-8 cm
19. Erős Pista nagyon csípős
20. Kaliforniai piros
21. Kaliforniai sárga
22. Nagy, piros, húsos, csemege
23. Fekete, húsos, csemege
24. Aji Charapita
25.
26.
27.
28.
29.
30. Habanero - 350 000 scoville
Hamarosan folytatom!
Palántázás
A magokat 8-24 órára vízbe asztatjuk vetés előtt. Használjunk strukturált (ionizált) esővizet. Március 15 után kell elvetni a magokat. Csírázásához 30 °C kell, és sok fény. Rendszeresen kell öntözni, de túlöntözni nem szabad, mert hamar jelentkezhet a palántadőlés. Ha már kibújt, és elkezdett fejlődni, lassan szoktassuk a kinti levegőhöz, napfényhez. Ha elmarad ez a művelet, a palánták elpusztulhatnak. A paprika melegigényes növény, ezért május 15 után ültetjük ki.
Kiültetés
A poharas palántákat kiültetés előtt alaposan meg kell öntözni, hogy könnyen kiszedhetők legyenek. Így a gyökerek kevésbé, vagy egyáltalán nem sérülnek. A talaját elő kell készíteni. A sortávolság 60–80 cm, a tőtávolság 40-60 cm. A nagy fajtáknál növelni kell mindkét távolságot. Egy gyalogút mellet, mindét oldalt emelt ágyást készítünk amit jól bekeverünk komposzttal. Azért használjuk az emelt ágyást, hogy a felesleges esővíz távozni tudjon. A paprika nagyon érzékeny növény, a levelei képesek berohadni a direkt víztől. A gyalogutat vastagon betakarjuk frissen kasszált fűvel amit hetente frissítünk. Az ágyást betakarjuk frissen kaszált fűvel. Sor-zsinór mellet leverjük a karókat 5 centire a zsinórtól. A karóknál, a zsinór mentén, lyukakat csinálunk a palántáknak. Beültetjük a palántákat, majd jól beiszapoljuk. Nem szabad kapálni! A gyökerei a talajszinten vannak. Ezért érdemes vastag, 10-15 cm zöldmulccsal betakarni, így a gyomok nem tudnak kitörni, és a talaj megtartja a nedvességét.
Gondozás
A talajt, a 3-4-szeresére felszaporodott giliszták helyettünk lazán tartják, és trágyáznak. Ha száraz a mulcs takaró, terítünk rá frisset és meglocsoljuk ázalékos vízzel. A trágyázásra nagyon oda kell figyelni hogy a végeredmény ne legyen egy felfújt íztelen paprika. A paprika jelzi mikor szomjas: a levelek megkonyulnak. Bokronként 5 liter vizet adunk tőre, 1dl ázalékkal dúsítva.Társítani lehet: hagymafélékkel, körömvirággal, büdöskével. A fehér légy ellen leghatásosabb biokerti védelmet a nikandra biztosítja. Lehetőleg olyan földbe kerüljön a paprika, ahol nem volt krumpli, paradicsom, és dohány. A bab és borsó után érzi legjobban magát, a megkötött nitrogén miatt. Ha erősen, haragoszölden pompáznak paprikáink, az nem jó. A növényeink vagy túl vannak táplálva, vagy kevés a vizük. A mulcs alá nyúlva meg állapítható, hogy mi a probléma. Ha nedves, vissza kell venni az öntözésből, ha száraz akkor öntözni kell. Ha eldobja a termését, a földben túl sok a nitrogén, vagyis túltrágyázott. Ha kevés a nitrogén, a termés görbült, kicsi, fonnyadt. Mindig a tőre, a zöldmulcsra öntsük a vizet, minden alkalommal egyre hígabb ázalékot használva. A paprika metszése. Több módon nevelhetjük a paprikát: bokornak, karóval, vagy kordonban. Bokornak vagy ikertőként ha neveljük nincs gond: elültettük, öntözzük, védjük, az elpusztult vagy sérült részeket levágjuk. A sima bokrosnál 15-25 t/ha termés várható, az ikernél 20-30 t/ha. Karónál a főszárat meghagyjuk, alul 3-4 mellékhajtással, a többit lecsipkedjük, majd folyamatosan, ahogy erősödik, fent is egyre többet engedünk el 3-4 nóduszig, ott azt is visszacsípjük, legvégül fenn a főszárat is. Így a paprika lenn terem először, ahol még erős. Itt a termés 30-60 t/Ha lehet. Kordonnál felfuttatjuk, majd a kívánt helyen lévő mellékhajtásokat a tartósodronyhoz kötözzük, a többit lecsípjük. A fattyazás folyamatos, mert alul mindig ki akar törni. A főágat nem sokkal a felső huzal fölött egy nóduszon túl visszacsípjük. Ezzel csak az kísérletezzen, akinek sok ideje van. Kordonnál elérhető a 50-120 t/ha termés. Metszésnél oda kell figyelni arra is, hogy a nagy ritkítókedvben elég levél legyen a fotoszintézishez, mert a termés kiérleléséhez megfelelő zöldtömeg-termés arány kell minden növénynek. Lehet támasztók nélkül is nevelni paprikát. Ilyenkor a növény kisebb bokrot nevel, így a termés is kisebb lesz. A támasz nélkülieket kettesével kell ültetni, egymásnak adva némi támogatást. Így nő a zöldfelületük, és a termésarányuk. A modern paprikafajták magasra képesek felfutni, ha kapnak támaszt hozzá. Azonos területen akár 3-4 szeres a termés, ráadásul szebb, egészségesebb. Permetezés hagymás csalánteával magházpenészedés ellen. A karós nevelést ajánlom mindenkinek. A kordonos megoldásnál kisebb anyagi ráfordítással, jóval nagyobb terméssel hálálja meg a fáradozást.
Sültpaprika-saláta
Hozzávalók:
- 1 ½ kg vastag húsú paprika,
- só,
- cukor,
- olaj,
- ecet,
- 2-3 cikk fokhagyma.
A paprikát mossuk meg, töröljük szárazra és csumázatlanul rendezzük el a gáztűzhely rostélyán. Süssük barnásra. A sütőből kivéve szórjuk meg sóval és két percre borítsuk le konyharuhával, hogy a héja hólyagozzék föl. Így könnyen lehúzzuk a héját, egészben egy nagy porcelántálba rakjuk. Salátalé: három dl langyos vízbe ecetet, egy csipet cukrot teszünk ízlés szerint, nagyon apróra zúzott fokhagymát adunk hozzá és legalább 0,5 dl olajat. Az elkészült salátalevet öntsük rá a paprikára, hagyjuk kihűlni, majd tegyük még egy órára a hűtőbe.
Felhasználás: Leginkább rostonsültekhez, nyársonsültekhez való, de finom bármilyen markáns ízű hús mellé.
Elkészítési dő: 30 perc
Erdélyi töltött paprika
Hozzávalók:
- 10 db. tölteni való zöldpaprika,
- 30 dkg. sűrített paradicsom,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 1 evőkanál sertészsír,
- 45 - 5o dkg. sertéshús,
- 15 dkg. rizs,
- 2 db. tojás,
- 2 evőkanál liszt,
- 2 - 3 evőkanál kristálycukor,
- só,
- 1 mokkás kanál őrölt fekete bors,
- 1 késhegynyi morzsolt csombor ( borsikafű),
- 3 - 4 szál zeller zöldje
Elkészítés: A zöldpaprikákat megmossuk, magházukat eltávolítjuk, ereit kiskanállal kikaparjuk. A zsiradékban az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, a húst ledaráljuk, a rizst enyhén sós vízben félig megfőzzük. A vöröshagymához hozzáadjuk a darált húst, a rizst, a felvert tojásokat, sózzuk, borsozzuk, csipetnyi borsikafűvel is ízesítjük, majd a paprikákat ezzel a masszával megtö9ltjük.Kevés zsírral vékony rántást készítünk, majd ezt felöntjük kb. 8 dl. vízzel, amibe előzetesen belekevertük a sűrített paradicsompürét is. A kis fej vöröshagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk és néhány szál zeller zölddel a léhez adjuk.Ha a lé felfőtt ízesítjük sóval, őrölt fekete borssal, kristálycukorral, majd a tűzről leéve lefedve belerakjuk a töltelékeket és lassú tűzön készre főzzük.Tejföllel, sós burgonyakörettel kínáljuk.
Elkészítési idő: 90 perc
Piros káposztával töltött paprikasavanyúság
Hozzávalók:
- 1 kg vörös káposzta
- 2 dkg só
- üvegliterenként 10 szem köménymag
- Felöntőlé:
- 8 dl víz
- 3 dkg cukor
- 2 dkg só
- 2,5 dl 10%-os ecet
Elkészítése: A fehér húsú, nem csípős paprikát mossuk meg, vágjuk ki a csumáját, a magházát. A piros káposztát tisztítsuk meg a néhány hibás és szennyezett levelétől, majd éles, hegyes késsel szedjük ki a torzsáját. Azután gyaluljuk le a káposztát, de kisebb mennyiséget kézzel is vághatunk. A káposztaszeletek ne legyenek 3-4 mm-nél szélesebbek. A leszeletelt káposztát sózzuk meg, és legalább két órán át hagyjuk állni, közben néha keverjük meg. Ezután jól nyomkodjuk ki, és töltsük meg vele, a kicsumázott paprikákat, majd tegyük 2-3 literes üvegekbe. A paprikát rakjuk szájjal fölfelé az üvegekbe és hintsünk mindegyikbe a köménymagot. Készítsük el a felöntő levet. A vízhez adjuk a cukrot, a sót, és a forralás végén az ecetet. Forrón töltsük a felöntő levet a paprikára, majd zárjuk le celofánnal. Még kétszer öntsük le a felöntő levet - kissé nyomkodjuk is ki a káposztával töltött paprikából - majd felforralva ismételten forrázzuk le a paprikát. Végül zárjuk le celofánnal, arra terítsünk szalicilt, majd újabb celofán jön.