Bio vetőmagok saját kertemből

Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen".

Paprika

 

 

 

IZOLÁCIÓ TÁVOLSÁG MINIMUM 20 m.

ELADÓ MAGOK 2024

 ÁTMENETILEG SZEMÉLYES ÁTVÉTEL NEM LEHETSÉGES

ÁTÉPÍTÉSEK MIATT!

Vegyszermentes, hagyományos technológiával termesztett növények magjai, melyek évről évre vethetők. A magokat első évben ajánlom fel szaporítani. 

Magok tárolása: a tasakokat tegye egy befőttesüvegbe. Tegyen mellé pár babérlevelet és egy darab vászonba néhány szem rizst, (páraelszívó), majd zárja le és tegye sötét, hűvös helyre. Igy évekig biztonságosan lehet tárolni őket. A következő magvakat érdemes hűtőbe tárolni: bab, borsó, kukorica, napraforgó, gabonák

Tasak árak - egységesen 750 Ft/tasak  (1200 Ft helyett)

Minimális rendelés - 4 tasak   (3 000 Ft)

Rendelés esetében, elégséges megadni csak a három számjegyű kódot.

Zöld színnel jelölt magok még vannak készleten.

Sárga színnel jelölt magok már fogytán vannak.

Üres sáv: magok már nincsenek, vagy még nincsenek készleten

Piros színnel jelölt, szaporítás és nemesítés vetésből megmaradt magok

P - ajánlott a palántázás, magasabb hozam érdekében

sfv - szabadföldi vetés

 Kód                                          MEGNEVEZÉS                           db/tasak  P 
 182  Paprika - almapaprika csípős ősmag 20  X
 183  Paprika - Ámish, piros, húsos, csemege ősmag  20  X
 184  Paprika - almapaprika csemege ősmag  30  X
 185  Paprika - pritamin (gogosár) ősmag  30  X
 186  Paprika - cseresznye csemege ősmag  20  X
 187  Paprika - cseresznye csípős ősmag  20  X
 188  Paprika - csípős, piros 4-6 cm ősmag  20  X
 189  Paprika - csípős, piros 6-8 cm ősmag  20  X
 190  Paprika - csípős Erős Pista ősmag  30  X
 191  Paprika - fehér  20  X
 192  Paprika - fűszer csípős Aranyka 22 cm ősmag  20  X
 193  Paprika - fűszer csemege Aranyka 22 cm ősmag  30  X
 194  Paprika - fűszer csemege ősmag  30  X
 195      
 196  Paprika - kaliforniai piros ősmag  30  X
 197  Paprika - kaliforniai sárga ősmag  30  X
 198  Paprika - kápia ősmag  30  X
 199  Paprika - kosszarvú csemege ősmag  20  X
 200      
 201  Paprika - pepperoni (enyhén csípős) ősmag  20  X
 202      
 203      
 204      
 205  Paprika - szivárvány csípős  20  X
 206      
 207      
       
       
       

 

 Fajták jellemzői, leírás, tulajdonságok

1. Almapaprika - csemege   (ősmag)

2. Almapaprika - csípős  (ősmag)

3. Cseresznyepaprika - csemege és csípős   (ősmag

4. Fűszerpaprika - csemege és csípős  (ősmag)

5. Kápia paprika  (ősmag)

6. Kosszarvú paprika  (ősmag)

7. Paradicsompaprika (pritamin)- csemege  (ősmag)

8. Parasztpaprika (piacos, házi)

9. Pepperóni  (ősmag)

10. Szivárvány paprika (csípős) 

11. Fehér paprika

12. TV paprika - fehér és piros  (ősmag)

13. Apró, piros, csípős, 4-6 cm (ősmag)

14. Tulipán paprikafa, csípős, 1,5 m.

15. Fűszerpaprika - csípős (ősmag)

16. Sárga, húsos, csemege paprika (ősmag)

17. Fűszer csemege és csípős Aranyka 22 cm  (ősmag)

18. Csípős, piros, 6-8 cm  (ősmag)

19. Erős Pista nagyon csípős  (ősmag)

20. Kaliforniai piros

21. Kaliforniai sárga

22. Nagy, piros, húsos, csemege  (ősmag)

23. Fekete, húsos, csemege

24. Aji Charapita (ősmag)

25. Aji Charapita Red (ősmag)

26. Carolina Reaper Indien (ősmag)

27. Peruvian Purple (ősmag)

28. Chiltepin (ősmag)

29. Ámish piros, húsos, csemege (ősmag)

30. Hábánero (ősmag)

 

Általánosságok

A paprika rovarporzású. Léteznek önporzó hibridek is, viszont ezek magjai nem újravethetők.
Nagyon oda kell figyelni a paprikák izoláció távolságára, ami 20 méter. Ezt csökkenteni lehet lugasokkal és magasnövésű növények vetésével (napraforgó, kukorica) a különböző paprika fajták közé. Ha az izoláció távolság nincs betartva, zombik jönnek létre. Amennyiben kicsi a kert, akkor a megoldás az, hogy csak azonos színű paprikákat vetünk, kizárólag csemegét vagy csípőset.

A paprikákat palántázni kell. A paprika magok csírázási ideje lehet akár 3 hét (pl. fehér paprika, alma paprika, kosszarvu). A hőmérséklet éjszaka sem lehet kevesebb +10 foknál. Ha a csíra megfázik, a fejlődése leáll. Kiültetés május második felében. Lehet 2-3 palántát egy fészekbe ültetni, így egymást támasszák. Többnyire a félárnyékos helyet szereti. Ha sok tápanyagot kap, a levelek sötétzöldek lesznek. Célszerű az alsó leveleket leszedni, mivel így nagyobbak lesznek a paprikák. Ne engedjük bokrosodni, mert így sok, de méretben apró termésünk. lesz. A paprikák zöme érett állapotban piros vagy sárga, piros árnyalattal. A paprika ami nem érett, keserű ízű. Ha magot akarunk fogni, válasszuk ki a legszebb növényt és arról a legszebb termést, amit hagyni kell, hogy érjen meg teljesen.

1.- 2. Almapaprika

almapaprika_1.jpg

 

almapaprika_2.jpg

Szabadföldi termesztésre alkalmas, folytonnövő fajta. Nem igényes, jól türi az aszályt. Vastag húsú, 40-45 g átlagtömegű bogyója savanyításra, friss fogyasztásra alkalmas.

 

3. Cseresznyepaprika - csemege

cseresznyepaprika.jpg

 

A növény magassága 50-60 cm. Szabadföldi termesztésre ajánlott, de nevelhető cserépben is. Levelei sötétzöldek, virágai fehérek. A paprikák átmérője 2–3 cm. Bogyója gömbölyű, sötétzöld színű, éretten élénkpiros, 4-7 g átlagtömegű. Felfűzve szárítmányként ételízesítő, üvegbe rakva savanyúságként fogyasztható. Nyersen, félszárazon és szárítva is használható levesek, hús és halételek fűszerezésére. Ecetben jól elrakható.

 

4. Fűszerpaprika - csemege

fuszerpaprika_2.jpg

 

fuszerpaprika_3.jpg

Őshazája Dél-Amerika, egynyári növény, lágyszárú, szögletes. Magassága 60-70 cm, szétágazó. Kihegyezett, hosszúkás, ép szélű levelei szórtállásúak, rendszerint 10-15 cm hosszúak. Termése felfújt bogyó, hossza fajtáktól függően 10-22 cm. Nem igényes, nagy a tűrőképessége.

 

5. Kápia paprika

fuszerpaprika_vagott_ok.jpg

A világ legfinomabb paprikájáról van szó, ami finom sütve, fözve, töltve, savanyitva. Folytonnövő, termése zöldből pirosra érik, csüngő állású, lapított, tömege 120-140 g. vastaghúsú, édes, nagyon jó ízű. Szabadföldi termesztésre alkalmas, jó tűrő képességű, bőtermő. Kiváló ize sütve érvényesül a legjobban.

 

6. Kosszarvú paprika

 kosszarvupaprika.jpg

Folytonnövő, szabadföldi termesztésre ajánlott. Bőtermő, 18-22 cm hosszú, csüngő, hajlott bogyói sárgászöldek, édes ízűek, végük hegyes. Humuszban gazdag, napsütötte, szélvédett helyet igényel.
Vetésmélység: 1-2 cm. Kiültetés szabadföldbe május közepétől, a fagyveszély elmúltával. Júliustól szeptemberig szüretelhető. Nyers fogyasztásra és savanyításra alkalmas.

 

 7. Paradicsompaprika - csemege

paradicsompaprika.jpg

 

gogosar-gigant.jpg

Más nevén pritamin, gogosár. Beszerzés időpontja 2009 Erdély. Nehezen szokta meg az itteni talajt és vizet. Ugyanakkor vegyesen voltak a csemege és csípős vetőmagok. Több év kellet, hogy külön válasszam őket. Folyamatosan szelektálva és újravetve, ma már szép termést hozó magokkal rendelkezek. Sajnos, kezd eltűnni ez a fajta paprika a magyar piacról, mivel a termelők nem kedvelik az alacsony hozama miatt. A termés cukor tartalma magas. Húsos, édes, termése miatt nagyon sok oldalú a felhasználása: saláták, tölteni lehet és jól savanyítható. Valószínű, hogy hamarosan feledésbe fog merülni ez az igen finom, rezisztens, ős honos paprika fajta.  

 

8. Parasztpaprika

kosszarvu.jpg

 

 

9. Pepperóni

pepperoni.jpg

 

 

10. Szívárvány paprika (csípős)

szivarvany_paprika.jpg

Fűszer egyben dísz paprika. Nagyon csíp. Bokor magassága 30-50 cm ezért jól nevelhető cserépben. Lehet akár asztal dísze. A termés változtatja színét fejlődés közben, a fehér, sárga, piros, lila színekig. Érett állapotban sötét piros. Javasolom több mag vagy palánta ültetését egy cserépbe (5-6 db).

 

11. Fehér paprika

sarga_paprika.jpg

 

 

 

 12. TV paprika - fehér és piros

 

 

 

13. Apró, piros - csípős paprika

apro_piros_csipos_paprika_1.jpg

A kép illusztráció

Nevelhető cserépben, lakásban vagy erkélyen. Borzasztóan csíp! Ezt a paprikát szokták vendéglőkben az asztalokra tenni díszként, de a vendégek ehetnek is a termésekből.

 

 

14. Tulipán paprikafa, csípős

 

15. Fűszerpaprika - csípős 

 

16. Sárga, húsos, csemege paprika

paprika_sarga_3.jpg

Csemege, húsos paprika. Hibridből visszanyert (3 év szelekció) rezisztens, ős fajta. Bőtermő, magas növésű (80-90 cm) növény. Nap és víz igényes. Termése 14-16 cm hosszú, érett állapotban narancssárga pirosas színű, húsos, ízletes és finom illatú.

 

 

17. Fűszerpaprika csemege Aranyka - ős fajta

fuszer_aranyka_1.jpg

Beszerzés időpontja 2013, a 85 éves Aranka nénitől, Értényben. Családjában, még az ő nagymamája is, ezt a paprika fajtát termesztette. Beszerzéstől kezdve, szaporítva és szelektálva, vegyszermentes termesztésben, gyönyörű 22-25 cm hosszú termést hoznak az 50-60 cm magas növények. Egy fészekbe ültetek 3-4 palántát, akik megtámasszak egymást. Akkor kell a termést le szedni, amikkor a paprikák színe sötétpiros, szinte meggy színű. Ezt követően, tovább kell szárítani felfűzve és kiakasztva napos, száraz helyre.

Van csípős változata is.

 

18. Csípős, piros, 6-8 cm 

19. Erős Pista nagyon csípős 

20. Kaliforniai piros

21. Kaliforniai sárga

22. Nagy, piros, húsos, csemege

23. Fekete, húsos, csemege

24. Aji Charapita

25.

26.

27.

28.

29.

30. Habanero - 350 000 scoville

habanero_2.jpeg

Hamarosan folytatom!

 

 

Palántázás

A magokat 8-24 órára vízbe asztatjuk vetés előtt. Használjunk strukturált (ionizált) esővizet.  Március 15 után kell elvetni a magokat. Csírázásához 30 °C kell, és sok fény. Rendszeresen kell öntözni, de túlöntözni nem szabad, mert hamar jelentkezhet a palántadőlés. Ha már kibújt, és elkezdett fejlődni, lassan szoktassuk a kinti levegőhöz, napfényhez. Ha elmarad ez a művelet, a palánták elpusztulhatnak. A paprika melegigényes növény, ezért május 15 után ültetjük ki.

Kiültetés

A poharas palántákat kiültetés előtt alaposan meg kell öntözni, hogy könnyen kiszedhetők legyenek. Így a gyökerek kevésbé, vagy egyáltalán nem sérülnek. A talaját elő kell készíteni.  A sortávolság 60–80 cm, a tőtávolság 40-60 cm. A nagy fajtáknál növelni kell mindkét távolságot. Egy gyalogút mellet, mindét oldalt emelt ágyást készítünk amit jól bekeverünk komposzttal. Azért használjuk az emelt ágyást, hogy a felesleges esővíz távozni tudjon. A paprika nagyon érzékeny növény, a levelei képesek berohadni a direkt víztől. A gyalogutat vastagon betakarjuk frissen kasszált fűvel amit hetente frissítünk. Az ágyást betakarjuk frissen kaszált fűvel. Sor-zsinór mellet leverjük a karókat 5 centire a zsinórtól. A karóknál, a zsinór mentén, lyukakat csinálunk a palántáknak. Beültetjük a palántákat, majd jól beiszapoljuk. Nem szabad kapálni! A gyökerei a talajszinten vannak. Ezért érdemes vastag, 10-15 cm zöldmulccsal betakarni, így a gyomok nem tudnak kitörni, és a talaj megtartja a nedvességét.

Gondozás

A talajt, a 3-4-szeresére felszaporodott giliszták helyettünk lazán tartják, és trágyáznak. Ha száraz a mulcs takaró, terítünk rá frisset és meglocsoljuk ázalékos vízzel. A trágyázásra nagyon oda kell figyelni hogy a végeredmény ne legyen egy felfújt íztelen paprika. A paprika jelzi mikor szomjas: a levelek megkonyulnak. Bokronként 5 liter vizet adunk tőre, 1dl ázalékkal dúsítva.Társítani lehet: hagymafélékkel, körömvirággal, büdöskével.  A fehér légy ellen leghatásosabb biokerti védelmet a nikandra biztosítja. Lehetőleg olyan földbe kerüljön a paprika, ahol nem volt krumpli, paradicsom, és dohány. A bab és borsó után érzi legjobban magát, a megkötött nitrogén miatt. Ha erősen, haragoszölden pompáznak paprikáink, az nem jó. A növényeink vagy túl vannak táplálva, vagy kevés a vizük. A mulcs alá nyúlva meg állapítható, hogy mi a probléma. Ha nedves, vissza kell venni az öntözésből, ha száraz akkor öntözni kell. Ha eldobja a termését, a földben túl sok a nitrogén, vagyis túltrágyázott. Ha kevés a nitrogén, a termés görbült, kicsi, fonnyadt. Mindig a tőre, a zöldmulcsra öntsük a vizet, minden alkalommal egyre hígabb ázalékot használva. A paprika metszése. Több módon nevelhetjük a paprikát: bokornak, karóval, vagy kordonban. Bokornak vagy ikertőként ha neveljük nincs gond: elültettük, öntözzük, védjük, az elpusztult vagy sérült részeket levágjuk. A sima bokrosnál 15-25 t/ha termés várható, az ikernél 20-30 t/ha. Karónál a főszárat meghagyjuk, alul 3-4 mellékhajtással, a többit lecsipkedjük, majd folyamatosan, ahogy erősödik, fent is egyre többet engedünk el 3-4 nóduszig, ott azt is visszacsípjük, legvégül fenn a főszárat is. Így a paprika lenn terem először, ahol még erős. Itt a termés 30-60 t/Ha lehet. Kordonnál felfuttatjuk, majd a kívánt helyen lévő mellékhajtásokat a tartósodronyhoz kötözzük, a többit lecsípjük. A fattyazás folyamatos, mert alul mindig ki akar törni. A főágat nem sokkal a felső huzal fölött egy nóduszon túl visszacsípjük. Ezzel csak az kísérletezzen, akinek sok ideje van. Kordonnál elérhető a 50-120 t/ha termés. Metszésnél oda kell figyelni arra is, hogy a nagy ritkítókedvben elég levél legyen a fotoszintézishez, mert a termés kiérleléséhez megfelelő zöldtömeg-termés arány kell minden növénynek. Lehet támasztók nélkül is nevelni paprikát. Ilyenkor a növény kisebb bokrot nevel, így a termés is kisebb lesz. A támasz nélkülieket kettesével kell ültetni, egymásnak adva némi támogatást. Így nő a zöldfelületük, és a termésarányuk. A modern paprikafajták magasra képesek felfutni, ha kapnak támaszt hozzá. Azonos területen akár 3-4 szeres a termés, ráadásul szebb, egészségesebb. Permetezés hagymás csalánteával magházpenészedés ellen. A karós nevelést ajánlom mindenkinek. A kordonos megoldásnál kisebb anyagi ráfordítással, jóval nagyobb terméssel hálálja meg a fáradozást. 

 

Sültpaprika-saláta

 Hozzávalók:
- 1 ½ kg vastag húsú paprika,
- só,
- cukor,
- olaj,
- ecet,
- 2-3 cikk fokhagyma.
A paprikát mossuk meg, töröljük szárazra és csumázatlanul rendezzük el a gáztűzhely rostélyán. Süssük barnásra. A sütőből kivéve szórjuk meg sóval és két percre borítsuk le konyharuhával, hogy a héja hólyagozzék föl. Így könnyen lehúzzuk a héját, egészben egy nagy porcelántálba rakjuk. Salátalé: három dl langyos vízbe ecetet, egy csipet cukrot teszünk ízlés szerint, nagyon apróra zúzott fokhagymát adunk hozzá és legalább 0,5 dl olajat. Az elkészült salátalevet öntsük rá a paprikára, hagyjuk kihűlni, majd tegyük még egy órára a hűtőbe.
Felhasználás:
Leginkább rostonsültekhez, nyársonsültekhez való, de finom bármilyen markáns ízű hús mellé.
Elkészítési dő: 30 perc

 

Erdélyi töltött paprika

Hozzávalók:
- 10 db. tölteni való zöldpaprika,
- 30 dkg. sűrített paradicsom,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 1 evőkanál sertészsír,
- 45 - 5o dkg. sertéshús,
- 15 dkg. rizs,
- 2 db. tojás,
- 2 evőkanál liszt,
- 2 - 3 evőkanál kristálycukor,
- só,
- 1 mokkás kanál őrölt fekete bors,
- 1 késhegynyi morzsolt csombor ( borsikafű),
- 3 - 4 szál zeller zöldje

Elkészítés: A zöldpaprikákat megmossuk, magházukat eltávolítjuk, ereit kiskanállal kikaparjuk. A zsiradékban az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, a húst ledaráljuk, a rizst enyhén sós vízben félig megfőzzük. A vöröshagymához hozzáadjuk a darált húst, a rizst, a felvert tojásokat, sózzuk, borsozzuk, csipetnyi borsikafűvel is ízesítjük, majd a paprikákat ezzel a masszával megtö9ltjük.Kevés zsírral vékony rántást készítünk, majd ezt felöntjük kb. 8 dl. vízzel, amibe előzetesen belekevertük a sűrített paradicsompürét is. A kis fej vöröshagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk és néhány szál zeller zölddel a léhez adjuk.Ha a lé felfőtt ízesítjük sóval, őrölt fekete borssal, kristálycukorral, majd a tűzről leéve lefedve belerakjuk a töltelékeket és lassú tűzön készre főzzük.Tejföllel, sós burgonyakörettel kínáljuk.
Elkészítési idő: 90 perc

 

Piros káposztával töltött paprikasavanyúság

Hozzávalók:
- 1 kg vörös káposzta
- 2 dkg só
- üvegliterenként 10 szem köménymag
- Felöntőlé:
- 8 dl víz
- 3 dkg cukor
- 2 dkg só
- 2,5 dl 10%-os ecet

Elkészítése: A fehér húsú, nem csípős paprikát mossuk meg, vágjuk ki a csumáját, a magházát. A piros káposztát tisztítsuk meg a néhány hibás és szennyezett levelétől, majd éles, hegyes késsel szedjük ki a torzsáját. Azután gyaluljuk le a káposztát, de kisebb mennyiséget kézzel is vághatunk. A káposztaszeletek ne legyenek 3-4 mm-nél szélesebbek. A leszeletelt káposztát sózzuk meg, és legalább két órán át hagyjuk állni, közben néha keverjük meg. Ezután jól nyomkodjuk ki, és töltsük meg vele, a kicsumázott paprikákat, majd tegyük 2-3 literes üvegekbe. A paprikát rakjuk szájjal fölfelé az üvegekbe és hintsünk mindegyikbe a köménymagot. Készítsük el a felöntő levet. A vízhez adjuk a cukrot, a sót, és a forralás végén az ecetet.  Forrón töltsük a felöntő levet a paprikára, majd zárjuk le celofánnal. Még kétszer öntsük le a felöntő levet - kissé nyomkodjuk is ki a káposztával töltött paprikából - majd felforralva ismételten forrázzuk le a paprikát. Végül zárjuk le celofánnal, arra terítsünk szalicilt, majd újabb celofán jön.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 125
Tegnapi: 427
Heti: 933
Havi: 5 203
Össz.: 2 681 584
Oldal: Paprika
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2024 - biovetomag.hupont.hu

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat