Bio vetőmagok saját kertemből

Falun élni nagyon jó! És ez így is lesz, ameddig a városi ezt meg nem tudja! ... Ne harcolj a sötétség ellen. Gyújtsál gyertyát. Sokan fognak követni.

Levélzöldségek

Fajták jellemzői, leírás, tulajdonságok

 

1. Saláta

- áttelelő (téli saláta)

- fejes

- fodros

- fodros, barna, tépő

- jégsaláta

- madársaláta

2. Sóska

- angolsóska

- nagylavalű (évelő)

3. Spenót

- futó

- paraj

- spenótfa piros (laboda)

- spenótfa zöld (laboda)

4. Kapor

5. Rebarbara

6. Articsóka

7. Mángold

- fehér

- piros

8. Spárga

9. Feketegyökér

 

 

 

 

 

 

 

1. Saláta

 

- áttelelő (téli saláta)

 

- fejes

 

- fodros

 

- fodros, barna, tépő

 

- jégsaláta

 

- madársaláta

 

2. Sóska

 

- angolsóska

 

 

- nagylavalű (évelő)

 

3. Spenót

 

- futó

 

- paraj

 

- spenótfa piros (laboda)

 

- spenótfa zöld (laboda)

 

4. Kapor

 

5. Rebarbara

 

6. Articsóka

 

7. Mángold

Magyarországon kevéssé ismert zöldség, pedig felhasználása sok rétű:
- levelei egész évbe a spenótot helyettesíti
- a levél szára és idege spárgaként fogyasztható
- a gyökere a petrezselymet (a fehér) vagy a céklát (a piros) helyettesíti.

Két fajta van: zöld levelű fehér gyökerű, és piros (lilás) levelű, piros gyökerű.

- fehér

mangold_zold.jpg

Kétnyári növény, vagyis második évben magzik fel. Előfordul ritkán, hogy először felmagzik majd ezt követően kezd megerősödni, nagy leveleket és gyökereket nevelni.

- piros

 mangold_piros.jpg

mangoldszarak_es_levelek.jpg

A mángoldnak magas az A, B1, B2 és C-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, szerves savakat foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz.
A passzírozott levelek fagyaszthatóak anélkül, hogy ízükből vagy vitamintartalmukból veszítenének, és így télen is „friss” alapanyagot biztosít a főzelékekhez.

 

 

8. Spárga

 

9. Feketegyökér

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 367
Tegnapi: 412
Heti: 1 727
Havi: 5 636
Össz.: 1 369 447
Oldal: Levélzöldségek
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2017 - biovetomag.hupont.hu