CSIRÁZTATÁS
Világos, meleg helyre kell tenni és a földet nedvesen kell tartani. Miután már megvannak a végleges levelek ki lehet vinni őket a fólia sátorba, ahol tovább neveljük kiültetésig. A kaspón vagy edényen megjelöljük a déli irányt és kiöltetéskor ügyelünk hogy a palántát ne forgassuk el.
A csiráztatás előnyei:
- Időben kiderül, hogy a magok alkalmasak e vetésre vagy sem.
- Felgyorsítja a palántázási folyamatot.
- Könnyebb egyenként elültetni a kicsirázott magokat poharakba, főleg ha a palánták eladásra kerülnek.
- Könnyíti a kiültetési folyamatot.
Csiráztatni lehet többféle képen.
- Csiráztató edényben, amit lehet vásárolni az interneten (1250 Ft) és így néz ki:
Az edényt napos meleg helyre tesszük.
- Műanyag tálcában, posztó, géz, vatelin, vatta vagy textil között. A vatelint (én azt használom), jol be kell nedvesíteni és feltenni a szekrény tetejére, mert ott jó meleg van. Hogy ne párologjon el a víz, a tálcákat egymásba rakjuk, a legfelsőt pedig lefedjük egy üres tálcával. A magok 3-5 nap alatt kicsiráznak.
A legegyszerűbb módja a csiráztatásnak az, hogy egy negyed zsebkendő méretű vastag vászonba elhelyeztük a magokat, a négy sarkat összefogjuk és megkötjük bármivel, jól meglocsoljuk és elhelyezzük egy lábasba. Naponta megöntözzük, hogy ki ne száradjon a vászon.
Fotó