Bio vetőmagok saját kertemből

Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen".

 

OLVASÓIM  KÉRDEZIK

Nagyon sok kérdés érkezik az utóbbi időben. A kérdések többnyire ismétlődnek. Ha ezt az oldalt elolvassák, sok időt spórolunk meg mindannyian.

 

Kedves Győző!

Rég nem adtunk hírt magunkról, így egy kis összegzéssel kezdem:
2016-os betakarításkor nagyságrendileg 350 kg zöldséget termeltünk, úgy hogy gyakorlatilag nem lakunk még ott, ahol termelünk...
Az Öntől vásárolt magoknak és gondos tanácsainak megfelelően gyönyörű tökfélében, gazdagon termő uborka, sárgadinnye, sütőtökben volt részünk.
Sikerült 3-4 méterre növeszteni a paradicsomtöveket egyetlen csepp locsolás nélkül, így nagyon megkönnyítette a dolgunkat, hiszen nem tudtunk napi szinten a növényekről gondoskodni.
Tavaly nem vetettük el az Öntől vásárolt szóját kapacitáshiány miatt, viszont most tavasszal megtesszük!
Engedje meg, hogy megkérdezzek néhány dolgot, amivel nem vagyok tisztában, vagy az elmúlt évben elfelejtettem:

1. Mikor ültessük el, hogyan ültessük el, van-e speciális igénye az ültetéskor?
2. Igényel-e támrendszert, mekkora lesz a növény?
3. Elhelyezkedését tekintve napos, félárnyékos helyet kedveli?
4. Milyen növényekkel lehet társítani, milyen növények közelségét kedveli?
5. Milyen a vízigénye?
6. Sok kemény és nem túl pozitív dolgot hallottunk a fogyasztásáról. Ön mit javasol hogyan érdemes fogyasztani?

Köszönettel,

Komm Márta

 

Kedves Márta!

Köszönöm a beszámolót. Ez nagyon fontos számomra!
Válaszolok kérdéseire.
A babok közé tartozik, így e szerint kell eljárni. Bővebb információkat talál a honlapomon (27-es tétel)
http://www.biovetomag.hupont.hu/66/bab
1. Ültetés áprilisban.
2. Ez alacsony fajta, 40-50 cm magasra nő. Én tettem támaszt és megkötöztem, azért hogy a hüvelyek ne érjenek a földre és ne penészedjenek meg ha esik az eső.
3. A napos helyet kedveli, jól tűri a szárazságot.
5. Nem kell öntözni. A gyökerei mélyre hatolnak, így megoldja a vízellátását.
6. A szója (ami beszerezhető manapság) génmódosított. Nagyon ritka a tiszta szója. Ezért van rossz híre ennek a növénynek. A honlapomon talál recepteket.
Én készítettem tejet. Ízlét. Ebben az évben újból szaporítom.

Köszönöm megkeresését és kívánok bő termést! 

=============================================

Kedves Győző!

A kukoricát sorba is lehet ültetni? A kisgödrözést szokták ajánlani, de ki akarom próbálni a soros ültetést idén.  Egy kukorica tőre mennyi babot lehet futtatni? Én alapvetően 1-re gondoltam max kettőre, jól sejtem, hogy ez a jó megoldás? Azt mondják a babot akkor érdemes a tövére ültetni, amikor 3 leveles a kukorica.
Köszönettel: Molnár Zoltán
 
Kedves Zoltán!
 
Én a kukoricát sorokban vetem. Sorközi távolság 1 m, mivel nagy testű vagyok és 2 alkalommal kell megkapálni. Kisebb sortávolságba nem férek el.
Tőtávolság 25 cm. A magokat egyenként vetem, mivel a csirázási arány meghaladja a 95%-ot. A babokat egyszerre vetem a kukoricával. A bab csak minden második sorba kerül és soron belül minden harmadik tő mellé. két szem babot vetek egy kukorica mellé. Ha nem így van vetve, később nem lehet bemenni a sorok közé kapálni, kupacolni (sor feltöltés) babot szedni. Oda ahol esetleg nem nő ki a kukorica (mert a szem nem csirázott vagy valami megette) vetek indátlan tököt.
Én azért nem vetem a babot később, mert vetés közben, megsérülhet a kukorica gyökere.
A vetésnél használok egy eszközt amit jelölőnek neveznek. Ezzel jelölöm az előkészített talajon a sorokat. Egy tompa karóval minden megjelölt sorban, 25 cm távolságra egymástól, kis fészkeket csinálok. Mélységük kb 3 cm, átmérőjük 4 cm.. Minden fészket megöntözök hígított trágyalével. Ezt követően vetem a magokat. Ehhez használok egy csövet, melynek felső végén van egy tölcsér. Egyik zsebemben van a kukorica, a másikban van a bab. Ezt azért találtam ki, hogy ne hajolgassak. A cső végét a fészek fölé tartom és a tölcséren keresztül leküldöm a vetőmagokat. Miután be van vetve az egész terület, a magokat befedem és enyhén tömörítem a földet.
 

==================================================

Tisztelt Győző!

A mágnesnek hozzá kell érnie a flakonhoz vagy a pohárhoz ahhoz, hogy az „hasson” ?
Nem feltétlenül. A mágnes erővonalai bezáródnak a két pólus között. Ha ezek hatáskörben helyezkedik el a víz, akkor az strukturálódik.
A másik kérdésem pedig az, hogy mindegy melyik felével van felfelé ( flakon, pohár felé ) a mágnes ? Mivel a negatív pólus képviselt jobb jellemzőket.
Teljesen mindegy.
Hogyan lehet megállapítani melyik a pozitív és melyik a negatív oldala egy mágnesnek ?
Iránytűvel. Az északi irány a negatív pólus.
Kell-e váltogatni használat közben az oldalakat ?
Nem.
Vízvezetékhez is szeretném használni, de a bejövő vezetékünk műanyag cső. Erre elég egy vagy kell a két oldalára tenni két mágnest, és melyik oldaluk forduljon a cső felé ? Mivel bivaly erős mágnesekről van szó valami félköríves fa tartószerkezetre gondoltam, mert villámgyorsan összecsapódnak J nincs idő a szigetelőszalagozásra.
Legalább 2 mágnest egymással szembe a cső két oldalán. Mindegy hogy vannak elhelyezve. Először rögzítse fel az egyik mágnest szigetelőszalaggal, majd a másikat egy másik szigetelőszalaggal. Így nem tudnak összecsapódni.
Néhány gyümölcsfához is vettem ( sárgabarack, őszibarack, körte ) mágnesszalagot ( 0,9 cm-est ) . Mi az Ön tapasztalata, mikor kell kihelyezni a szalagokat, és mennyi ideig kell a fán hagyni? Van ennek jelentősége? Illetve mennyi ezeknek a szalagoknak az „élettartamuk „ ?
Tavasszal kell fel tenni, és ott kell hagyni. Következő évben egy erős mágnessel fel lehet "tölteni" a szalagot úgy, hogy pár másodpercig rá tesszük a mágnest a szalagra. 

==================================================

Tisztelt Györi Győzó úr!

 
Azt szeretném kérdezni, hogy a mágnes szalagot, hogy érdemes feltenni a fára illetve cserjékre? Gondolok itt a mennyiség és távolságra
köszönettel. Senkár László

A cserjékre 1 vagy 2 db. mágnes gyűrűt kell tenni. A távolság köztük 20-25 cm. A szalag végei fedjék át egymást 2-4 cm hosszan, azért, hogy ha a törzs vastagszik, a gyűrű ne szakadjon meg. A mágnes szalagot szigetelő szalaggal rögzítem úgy, hogy legalább kétszer betekerem a mágnes szalagot.
Évente egyszer ellenőrzőm a gyűrűket. Egy várótűvel megnézem, hogy vonzza e még a szalag. Ha le van merülve, akkor egy nagyobb neodímium mágnest ráteszek 1-2 percig a gyűrűre és reaktiválóm.       

==================================================

Kedves Tamás!
Bemásolom a levelét és a sorok között válaszolók.

A korábbi válaszai és az oldalán elhangzottak kapcsán mindig felmerülnek újabb kérdések bennem, melyekre, ha majd ideje engedi, megköszönöm a válaszát.

- első kérdésem a mágnesekre vonatkozik, melyekkel kapcsolatban azt javasoltam, hogy az óra után helyezzem rá a vezetékre. Gondolom, nem közvetlenül az óra utánra gondolt, mert ha a vízaknában ezt ráteszem a vezetékre, akkor arra akár azt is mondhatja a vízművek, hogy megpróbáltam machinálni a vízórát. Így viszont már csak a házon belül tudom ezt felhelyezni a vezetékre. A műanyag flakonra szintén mágnesrudat helyez vagy itt a folyadékba tesz mágnes darabokat? A mágnessel kapcsolatban pedig az utolsó kérdésem az, hogy ha ezt a fa törzsére teszem, akkor valóban nem szükséges permetezni a fát? Még lemosó permetezést sem?
Azért kell a mérő után szerelni a mágnest, mert az a rész már az Ön tulajdona. Lehet a házba is feltenni az első elágazódás előtt. Németországban elektromágneseket gyártanak és forgalmaznak erre a célra.
A mágneses energia áthatol még a 2 cm vastag fa anyagon is, ezért a flakon alá is el lehet helyezni a mágnest.
Nem szükséges a permetezés, a lemosó permet (bordói lé) nem árt, sőt a talajt is le lehet permetezni a fa alatt.
 
- a többi kérdésem már a magokkal függ össze. Írta, hogy lugas borsója nincs, ezért azt szeretném megtudni, melyik borsóját javasolná nekem, amit már május közepe körül le is tudnék szedni? Olyan különbség sincs köztük, hogy kifejtő, velő vagy cukor? Eddig úgy tudtam, hogy a kifejtő borsó igényesebb, mert érést követően azonnal ki kell fejteni, a velőt viszont tovább el lehet tárolni.
Van lugas borsóm, de nem eladó.
A borsó télálló, így akár most is el lehet vetni. Kora tavasszal már le lehet szedni.
Kifejtő vagy velő borsó az ugyan az a fajta csak más termelőtől származik ezért megkülönböztető szerepet tölt be az elnevezés. A kifejtő borsónak kisebb a mérete. Mindkettőt leszedés után mielőbb ki kell fejteni, mert ha nem volt vegyszerezve a zsizsik benne vannak és kezdik felfalni a magokat. A hüvelyeket le kell szedni még mielőtt elkezdenek sárgulni. Ezt követően már csak vetőmagnak lesz jó, vagy száraz borsónak.
A cukorborsó nagyon édes fajta. Van olyan is amit hüvelyestől lehet fogyasztani. Ennek neve "reggeli cukorborsó" és Németországból származik.
 
- az oldalán olvastam, hogy ha a különböző magokat egymáshoz túl közel ültetem, akkor az azért nem jó mert abból hibrid magok fognak létrejönni. Én eddig több fajta paprika és paradicsom fajtát ültettem. A paradicsomokat 60x60, a paprikákat 50x50-es távra ültettem úgy, hogy minden sorba más fajta került. Ha a most küldött magjaiból kifejlődő növényekből olyan magot szeretnék nyerni, amiből ugyanilyen növény lesz, akkor ilyet ne tegyek?
A paradicsom önporzó, lehet egymás mellé ültetni a különböző fajtákat. Távolság 80-100 cm. hogy kényelmesen lehessen dolgozni.
A paprikánál az izoláció távolság 20 m.amit lehet csökkenteni, lugasokkal vagy magas növényekkel a különböző fajták között. Egy fészekbe lehet tenni 2-3 növényt azért, hogy megtámasszák egymást. Én a paprikák között is hagyok 80 cm távolságot, mert kell őket rendszeresen nyírni (leszedni az alsó leveleket és nem engedni túlságosan bokrosodni).
A magokból az a fajta fejlődik ki ami kell, de ha nincs meg az izoláció távolság és létrejön a keresztporzás, akkor a termés magjaiból a következő évben csuda paprika fog kifejlődni. Egy zombi.
Ha magot akar fogni, és a fajtát tisztán akarja tartani akkor figyelembe kell venni az izoláció távolságot. A termést kell hagyni, hogy érjen be teljesen. A legtöbb paprika színe érett állapotban, piros. 
 
- a répa és petrezselyem esetében a régi szórásos vetést alkalmazza? Ezt azért kérdezem, mert a csomagban lévő magok így elég kis területre lennének elegek.
Igen, de összekeverem a magokat homokkal (apró rostált sóderrel) így ritkában kerülnek a földbe és nem kell egyedelni. Ha túl sűrűn vannak és nincsenek ritkítva, akkor nem tudnak kifejlődni a gyökerek. Minden fajtamagot további szaporításra ajánlom, azért, hogy legyen meg mindenkinek a saját magkészlete.
 
- keseredésmentes csemegeuborka magja, amit javasolt várható még idén? Én eddig Mohikán F1-et ültettem. Az Öné hasonló ehhez külsőleg? A tápértéke biztos vagyok benne, hogy sokkal jobb az Ön uborkájának.
Az eladó magok teljes listája felkerült a honlapomra. van köztük csemege uborka (keseredésmentes).
http://www.biovetomag.hupont.hu/134/elado-magok-201617
Minden mag aminek a megnevezésében szerepel az F betű, hibrid. A termés magjai nem újravethetők. Illetve, helyre lehet hozni a fajtát 4-5 év alatt, újravetéssel és folyamatos szelekcióval.
A termések íze függ a talajtól, víz minőségével és tápanyagtól.  
 
- a fűszernövény magokat gondolom, csak el kell szórni a föld felszínén, annyira apróak.
Igen, de pohárba vagy ládába, majd később kiültetni a helyükre.
 
- a magok csíráztatásához milyen földet javasol? A boltban kapható palántaföld megfelelő vagy van esetleg jobb tippje? A paradicsomokkal tavaly úgy jártam, hogy annyira tápanyaghiányosak voltak a tejfölös pohárban, hogy sárgult a levelük, de szerencsére a kiültetéskor magukhoz tértek. Van, aki tápoldatozza a palántákat, én ezt nem szeretném, mert az is vegyszer.
Én a saját komposztomat használom. De a következő összeállítást javasolom: virágföld, térkő fugázó kvarc homok, száraz marhatrágya egyenlő arányban összekeverve és átrostálva.
Én mágneses vízzel öntözöm. Kiültetés után öntözöm hitehagyott trágyalével amihez teszek emBio-t. Jövőre használok alginitot is. A termés csodálatos. 
 
- az Ámish koktél és a vegyes koktél paradicsomokat kell kacsolni vagy elég csak a hagyományos fajtákat. Idén azt tapasztaltam, hogy kacsolás nélkül nagyon besűrűsödnek a paradicsomok, ami kedvez a gombás fertőzéseknek, de olyat is hallottam, hogy csak a törpe növésűeket nem kell kacsolni. Gondolom, ezek a koktél paradicsomok korábban is érnek (július).
Én nem engedem a paradicsomokat bokrosodni és folyamatosan szedem le az alsó leveleket. rendszeresen nyírom és kötözöm. Ha meghaladja a támasz magasságát 20-25 cm-el akkor tetejezem az ágait. Ilyenkor elkezd rettenetes bokrosodni, de nem engedem, mert akkor apró lesz a termés, sok, és nem érik be. 
 
- ha magot szeretnék fogni a most küldött magokból kifejlődő növényekből, akkor gondolom, hosszabb ideig kell őket meghagynom terméshozást követően, így az esetleges elő- és másodveteményeket vetését is nagyobb ráhagyással kell számolnom.
Igen, és jelölje meg mindig a legszebb növényt és termést. Azt is megteheti, hogy külön ülteti azt amit magnak akar hagyni. Jó ha van egy külön kertrész ahová ültetni az egy, két nyári és az évelő növényeket. Megkönnyíti a munkáját.

- az egyes magokból kifejlődő növények tenyészideje, illetve hogy mikor kellene elültetni megtalálható valahol?
Igen, a növények leírásában, amit igyekszek naprakészen tartani. Ez nehéz mert már több mint 600 fajta növények magjai vannak a magbankba. Ezekről fotókat kel készíteni és leírást. Van olyan amit már 4-5 éve szaporítok de még nem volt alkalmam megkóstolni. 5-10 szem maggal indulni az nem kevés türelmet igényel. Előfordul hgy valaki lepermetezi, vagy betörnek és ellopják a magokat. Ilyenkor oda a több éves munkám.
 
- ezeket a magokat ugyanúgy kell csíráztatni, mint a bolti magokat?
A csiráztatás sok odafigyelést igényel, elég macerás és nem biztos, hogy érdemes foglalkozni vele.
Én csak más termelőktől származó magokat szoktam csiráztatni, hogy megállapítsam a csirázási arányt.
Palántákat nevelek és jövöre egy teljesen új eljárást próbálok ki amit közzé is fogok tenni. Ezt ebben az évben már kipróbáltam és nagyon jól működöt. Jövőre készítek fotókat és pontos jegyzeteket.
Előzetesben annyit, hogy kiküszöböli a palántázást, a rengeteg pazarló öntözést, a fagykárt, megspórol sok időt és munkát, egyszeri anyagi befektetést igényel, kulturált kinézet.  
 
- az érett zöldségből fogott magokat csak lemossa és így teszi el vagy valamilyen természetes módon fertőtleníti is őket?

Ez hosszú folyamatot jelent, amihez használok egy konyha robotot is, több méretű szitát, sok tálcát és szárítót. Kézzel válogatom az egészséges magokat legalább 2 alkalommal és kézzel történik a csomagolás.
Ezen az eljáráson még kell finomítsak és kell építsek napelemes aszalót. Erre majd később visszatérünk.

=================================================

Kedves Győző!

Korábbi rendelés kapcsán váltottunk pár levelet. Segítségét kérném, mert ültettem pár gyümölcsfát, melyek védelmére lehetőség szerint nem szeretnék vegyszert használni a jövőben. Olvasom az ezzel kapcsolatban, interneten fellelhető anyagokat, tanácsokat, de ezek eléggé sokrétűek, "széthúzóak".

Van esetleg konkrét "recept", hogy milyen növényeket érdemes a fák köré, tövébe ültetni? Mivel érdemes permetezni és mikor? Az év eleji lemosó permetezés helyettesíthető-e valamivel? stb..

Köszönettel,

Tamás

Kedves Tamás!

Röviden. Amit használtak öregeink, amikor még nem voltak vegyszerek:
- Lemosó permet (bordói lé) tavasszal le mosták a fát és az alatta lévő területet.
- Le meszelték frissen oltott mésszel a fák törzsét. Ősszel és tavasszal. Ősszel azért, mert ilyenkor fészkelik be a kéreg alá magukat a kártevők. Tavasszal meg azért, hogy az esetlegesen túlélők leszármazottjai is pusztuljanak el. 
- Madár etetőket raktak a kert több pontjában.
- A lehullt leveleket nem szedték össze és nem égették el. Ez védi a talajt és nagy része lebomlik.  Ami megmarad azt tavasszal takarították el és ment a trágyadombra vagy komposztba.
- Ősztől tavaszig a baromfikat a kertre engedték: trágyáztak, összeszedték a gyommagokat és a rovarokat. 
- Tavasszal füstölő tüzeket gyújtottak főleg a késői fagyok esetében és a kártevők eltávolítása céljából.
 
A fák törzsére én teszek mágnes gyűrűket (mágnes szalagból) már közel 5 éve. Nem kell permetezni és a termés nem kukacos. Jók a tapasztalatok.

A fák alá azokat a növényeket ültetjük melyek szeretik az árnyékos, félárnyékos helyet: borsó, bab, paprika, uborka, mángold, medvehagyma, hagyma, áfonya, ribizli, köszméte, málna.

Virágokat is lehet ültetni vagy fűszernövényeket.

==================================================

Kedves Győző!
 
Most, hogy már többször átolvastam az oldalát, megkérdezhetem, hogyan lehet mágneses poharat, ivóvizet, karkötőt készíteni?
A testvérem beteg, és a hozzáállásán kívül azt hiszem, ezeket a csodákat is bevethetné a gyógyulása érdekében.
 
Válaszát előre is köszönöm!
 
Üdvözlettel,
Imola
 
Kedves Imola!

Nagyon egyszerű megoldások vannak:

Pohár:
1. Műanyag, üveg vagy termosz poharat elhelyezünk egy nagyméretű neodímium mágnesre.
2. Egyszerűen elhelyezzük a megmosott mágnest a pohárba. Be lehet tenni egy simítózáras tasakba, hogy ne oxidáljon.
3. Celluxszal, vagy pillanat ragasztóval rögzítjük a kisebb mágneseket a pohár külsejére 3 sorba, 5-6 mágnes egy sorban.
Ivóvíz:
1. Több mágnes hasábot rögzítünk szigetelő szalaggal a fő vízvezetékre a mérő után. Így az egész házba strukturált víz kerül.
Karkötő:
Karkötőket lehet vásárolni piacon az árusoknál, hobbi és ajándék boltokból vagy a Vaterán, pár száz forintért. Egy jó mágneses karkötőhöz szükséges 2-3 darab karkötő. Szét kell szedni és a gyöngyöket, műanyagokat vagy fadarabokat el kell távolítani. Egy mágnessel el kell menni a méterárus boltba, ahol árulnak gumicérnát és varrótűket. Kell vásárolni olyan zsákvarrótűt ami átmegy a mágnes furatán. Ehhez megfelelő vastagságú gumicérnát kell vásárolni. Ezt követően nincs más tennivalója mint összeállítani egy megfelelő méretű mágneses karkötőt.
Én éjszaka a karkötőmet felteszem egy palack vízre. Így reggelig a víz átalakul és ezt iszom napközben.  

Remélem tudtam segítem! 

===================================================

Kedves Győző !

Szeretnék érdeklődni 10 éves gyümölcsfákra milyen típusú, mennyi darab, milyen méretű mágnes elhelyezését javasolja és azokat hogyan kell elhelyezni a fa törzsén, mivel célszerű rögzíteni azokat ? Locsolóvízhez 1000 literes IBC tartályba hány db és milyen méretű mágnest javasol ?
 
További szép napot, jó termést és kertészkedést kívánok !
 Üdv.:
 Révay Zsolt

 

Kedves Zsolt!

Mágnes szalag 0,9 mm vastag, 10 mm széles, végei túlfedik egymást 2-3 centiméteren. Beszerzési hely:http://www.biovetomag.hupont.hu/44/egyszeru-otletek-1
Rögzítés szigetelő szalaggal kétszer rátekerve.
Barackfa - 3 gyűrű.
Almafa, diófa - 2 gyűrű
Szilvafa - 1 gyűrű
IPC tartályba 2-3 mágnes régi hangszórókról.

 2015.03.09.

==================================================

Tisztelt Győri Úr!
Az volna a kérdésem, hogy milyen módszerrel lehet elérni, hogy tavasszal a vetőmagokat a talajlakó kártevők ne egyék ki?
Üdvözlettel:

Nagy Gyula, Sopron

 

Kedves Nagy Gyula!

Ön az első aki ezt a kérdést felteszi. Jogosan.
Az ipari mezőgazdaságban ezt megoldják csávázással, talajfertőtlenítéssel, rovar irtással. Vegyszerek és méreg ami bekerül a földbe, a növényekbe és végül az emberi szervezetbe.

A bio kertészkedésben ezt nehéz kivédeni. Vannak pocok űző növények, be kell tartani a vetési időpontokat minden növénynél és lehet palántákat nevelni. Ha megeszik a magvakat, akkor újra kell vetni. Nálam nem egyszer ették meg az uborka magokat, a kukorica szemeket, babokat sőt a magosztaásra elültetett répákat. Sajnos ez benne van a pakliba.

2015.03.02.

=================================================

Kedves Győző!

Ősszel egy kb 2300m2 es területre szeretnék vetni alakor búzát. Látom hogy termel abból is vetőmagot. Hagyományosan kézzel szeretném vetni régi pihent feltört földbe bio módon. Kérdésem a termszetéstechnológiájára vonatkozna hogy ha lenne egy kis ideje kérem írja le ennek a gabonának a termesztésére vonatkozó saját tapasztalatait, mint pl gyomviszonyok gyomelnyomó képesség érzékenység betegségekre, rovarokra, magigény a területre, vetőmag ára kb.ű
 
És a legfontosabb: ezt is pelyvával lehet kicsépelni a kalászból mint a tönkölyt? mert a tönkölyt nem lehet általam ismert kézi, házi módszerrel hántolni vagy ha tud ilyet kérem írja meg!
 
Várom válaszát!
 
Köszönettel
Vajda Péter
 
Kedves Péter!
 
A búzát csak 2016-ban fogom felszaporítani újból. Akkor sem lesz nagy mennyiségem, mert nem lesz megfelelő méretű területem.
Az alakor, tönke és közönséges búzák képezik az alap búzákat az összes hibridek előállításához. Ezek a búzák rendkívül ellenállóak a betegségekkel szembe. Őshonos fajták, nagy hozamúak.
A búzát kézzel kel elszórni, úgy mint a fűmagot. Minél sűrűbb annál jobb, mert elnyomja a gazt. Régen, amikor a búza elérte a 10-15 cm magasságot, lelegeltették a libákkal, vagy lekaszálták. Ennek eredménye az volt, hogy a búza elkezdet bokrosodni és sokkal nagyobb volt a kalászok száma. Ugyan akkor nem nőt magasra és jó sűrű volt.
Én kézzel aratok, sarlóval. könnyebb mint ahogyan azt elképzeli. A kalászok alatt megmarkolom és levágom. A csépelést ágdarálóval végzem. A pelyvát szeleléssel távolítom el.
Gabonadarálóval darálom át 2-3 alkalommal a legkisebb rostát használva. A teljes kiőrlésű lisztet átszitáljuk, így megmarad külön a búzadara. A hántolásból származó pelyvát eltávolítjuk szeleléssel. Hajszárítóval is elég gyorsan ki lehet fújni a pelyvát. 
A kenyérkészítéshez felesben használjuk finom liszttel. A kenyér testes, tömör, laktatos. Lehet keverni hozzá magvakat és krumplit.  

===================================================

Tisztelt Győri Győző!  

Idén is Öntől szeretném megrendelni a vetőmagjaimat. A tavalyiak remekül beváltak, ami nem igazán sikerült, az vagy a viharoknak, vagy saját tudatlanságomnak, slendriánságomnak köszönhető, érdemes tehát a honlapján található rengeteg hasznos információba jobban és mélyebben beleásnom magam. Megpróbálom bővíteni a repertoárt  az esztendőben, kicsivel több odafigyeléssel talán most is sikerül. Cél természetesen a minél nagyobb arányú önellátás, egyre inkább erősödik bennem a megérzés, hogy óriási szükség lesz erre a tudományra belátható időn belül...
S még egy kérdésre is kérnék választ:  a megőrzésre és magkinyerésre kijelölt sütőtököt minden bizonnyal, puszta trehányságból sikerült megfagyasztanom. A húsa részben megpuhult, ízre kifogástalan volt ugyan, a magok látszólag épek, de a próba-csíráztatást még nem végeztem el. Ön szerint megőrizte a csíraképességét a tökmag, pár napos, mínusz 5 fok körüli - voltaképpen szabadtéri- tárolást követően?
(A biztonság kedvéért az idei rendelésemben is szerepel, mert gyerekkorom óta nem találkoztam ilyen ízletes fajtával)
 
2015.02.03.
 
Tisztelt Vályi Zoltán!
 
Üdvözlöm, és örvendek a beszámolónak. Nem biztos, hogy az Ön hibájából lettek bizonyos növények gyengébbek. Meg kell szokják az új talajt, vizet és mikroklímát. Következő évben sokkal szebbek lesznek, ha természetesen fogott magokat az előző évben.  Ne felejtsük el azt sem, hogy ezek a magok nincsnnek csávázva. Bennük működik egy biológiai óra. Ha a magok korábban kerülnek a földbe vagy tartósan nincsenek meg a csirázási feltételek (viz, talaj hőmérséklet) akkor a magokat megeszik a földalatti lakósok, vagy kikapirgálják a madarak. Összetett ez a probléma és sok mindenre oda kell figyelni.
Ami a sütőtököt illeti, a magok kibírják a fagyot. Az lett volna az ideállis, hogy miután megcsípte az első fagy, betárolta volna őket pincébe vagy hűvös kamrába.
A magokat szedje ki, mossa meg, terítse ki és szárítsa meg őket. Dörzsölje le roluk a száraz hártyát, amit távolítson el szeleléssel, majd válogassa ki a legszebbeket és tegye el őket a következő évekre. Ha sok van, akkor meg lehet pirítani, sós vízzel megszórni és jóízűen elfogyasztani. Nagyon finom!    
 

====================================================

Kedves Győző!

Egy olyan kérdésem lenne Önhöz, hogy a vásárolt káposzta magját később hogyan tudom tovább szaporítani?
 
Üdvözlettel: Mihály
2015. 01.27.
 
Kedves Mihályi!

Köszönöm a visszajelzést.
A káposzta fejét le kell vágni, a törzs és gyökér a földben maradnak. Letakarjuk szalmával, akár fóliával. Következő évben felmagzik. 

Üdvözlettel:
Győri Győző

====================================================

Tiszteletem

Az iránt érdeklődnék, hogy ha a kukoricát babot, tököt együtt szeretném vetni annak mi a menete? Egyszerre kell elvetni? Vagy szakaszosan? Egy ültetőgödörbe vagy egymás mellé? Milyen fajtákat lehet így együtt nevelni? Nem húzza le a bab a kukoricát?
Nekem nagyon kicsi a kertem de mindig szoktam ezt-azt ültetni leginkább paradicsomot. Kukoricát még nem ültettem.
 
Köszönöm előre is a válaszát.
 
Lipovszky-Drescher Mária
 
 
Kedves Mária!
 
A kukoricát egyidőben kell vetni a babbal, február végén, március elején. Sortávolság 60-80 cm. Tőtávolság 25-30 cm. babot csak minden második sorba vetünk, mert különben nem tudunk bemenni a sorok közé. A kukoricát és babot egymásmellé rakjuk szemenként. A bab lehúzza a kukorica címerét akkor amikor kezdenek nőni a hüvelyek. A tök az amelyik felkapaszkodik a kukoricára és elfekteti, ha nem akadályozzuk meg.   
A tököt április elején kel elvetni a kukorica tábla köré. A tök elfut akár 15 méter távolságra is, ha engedjük.
Kukorica - lófogú
Bab - máramarosi
Tök - szürke sütőtök (Erdély), takarmánytök

Üdvözlettel:

Győri Győző

======================================================

Tisztelt Győri Győző!
 
Először is engedje meg, hogy gratuláljak a biovetőmag oldalhoz, anyagához!
Még sajnos nem olvastam és láttam minden anyagot, de ahogy az időm engedi folyamatosan bővítem tudásomat ezáltal :-)
 
Debrecen város külterületen élünk, homokos talaj a jellemző, de mi már kb 10 m3 földet is hordtunk ill folyamatos a háztartási hasznos hulladékot is komposztáljuk, + ( komposztáló árnyékszék) valamint évente 1x juh, marha, szárnyas trágyával is gazdagítjuk földünket. 4 éve költöztünk ide, 5 évig lakatlan és műveletlen volt ez a terület. Hasznos kertészkedési területünk kb: 650m2. 17 vegyes gyümölcsös és a határoló oldalak mentén szőlő sorok vannak. Fúrott kútból és esővízzel öntözzük, (bár nagyon tetszik Ruth asszony földművelő stílusa :-)
Kérdéseim:
-az alábbi vetőmag rendelésünk kb megfelel-e a fenti paramétereknek, kb 6-8 fő éves ellátásával számolva!?
-mit javasol az esővízhez (2 db 200l-es, 4 db 150l-es tartályok és a 17 nem túl idős gyümölcsfához mennyi és milyen tipusú mágnets rendeljünk, hogy arányaiban megfelelő energiát, tisztítást kapjanak növényeink!?
-Tudni kell, hogy azért jócskán rendelkezünk már mi is általunk visszafogott vetőmaggal :-)
 
Kedves Nóra Bodnár!

Válasz a kérdésekre:
-az alábbi vetőmag rendelésünk kb megfelel-e a fenti paramétereknek, kb 6-8 fő éves ellátásával számolva!
Nem! Ezek a magok arra vannak, hogy első évben felszaporítsák őket, és következő évben lesznek elegendőek nagy terület bevetéséhez. Ha elfogyasszák őket, nem lesz vetőmagjuk. A magok évről évre vethetőek minőség romlás nélkül.

-mit javasol az esővízhez (2 db 200l-es, 4 db 150l-es tartályok és a 17 nem túl idős gyümölcsfához mennyi és milyen tipusú mágnets rendeljünk, hogy arányaiban megfelelő energiát, tisztítást kapjanak növényeink!?
A hordókba régi hangszórók mágneseit lehet felhasználni, vagy erős neodímium mágneseket kb gyufásdoboz méretűeket. A fák törzsére 2 gyűrűt kell felrakni és szigetelő szalaggal rögzíteni. A távolság köztük 20-25 cm. Erről és a beszerzési helyről a következő oldalon talál információkat.   
http://www.biovetomag.hupont.hu/44/egyszeru-otletek-1

-Tudni kell, hogy azért jócskán rendelkezünk már mi is általunk visszafogott vetőmaggal :-)

Ennek örülök, és lehet cserélünk magokat. 
 
Javasolnám, hogy most tavasszal, a tűzepékről gyűjtsek be a faszénport és terítsék a kertre. A homokos talaj hátránya az, hogy  nem tudja tárolni a vizet. A faszén 10x nagyobb vízmennyiséget képes tárolni, így a legnagyobb aszályban is a termés gyönyörű marad.
A homokos talaj másik hátránya az, hogy nem tudja megtartani a magasra növő növényeket.
Előnye viszont az, hogy szép nagyra tudnak fejlődni a gyökeresek és a gumós növények termései. 

======================================================

Kedves Győző !

Abban szeretnék tanácsot kérni, hogyan tudnám tovább szaporítani évről-évre a csemege-pattogtatni való kukoricát, mivel az hibrid ? 
 
Révayné Mede Klára
 
 
Kedves Klára!

A honlapomon van egy fejezet a hibridek fenntartásáról.
A pattogtatni való, egyben csemege kukorica újra vetésének esetében kiválasztódnak az összekevert (hibridizált) kukorica fajták. Ezeket könnyen meg lehet különböztetni színükről és szemek formájáról.
A termést ki kell válogatni, úgy a vetőmagokat is. Ha ezeket a következő évben elültetjük összekeverve, újból létrejön az eredeti hibrid. A folyamatot ismételni kell minden évben.
A kukorica izoláció távolsága 300 m. Ez azt jelenti, hogy ezen a távolságon belül keresztporzás történik és hibridek jönnek létre.
=====================================================
 
Kedves Győző!
Esetleg pár mondatban meg tudná küldeni, hogy melyik magot mikor kell vetni, ültetni stb.?
 
Köszönettel:
Sárközi Ildikó
 
Kedves Ildikó!

A honlapomon van egy kertészeti naptár amiben meg van jelölve mit, mikor kell elültetni.
http://www.biovetomag.hupont.hu/20/vetes
Március végéig minden mag a földbe kell kerüljön, úgy a szabad földi termesztésben mint a palánta nevelés esetében.
A magok vetési mélysége, maximum a mag méretének négyszerese.
A fűszervővényeket célszerű cserépben nevelni, majd a következő évben kiültetni.
Célszerű palántázni a paradicsomot, paprikát, tökféléket, padlizsánt és mediterrán növényeket. Ezek kiültetési időpontja május 20.
=====================================================
Kedves Győző :-)

Beszereztük a mágneseket és már isszuk a Párommal mindketten a mágneses vizet :-)

Az a kérdésem, hogy meddig tartja meg mágneses hatását a víz?
Ha itthon elkészítek egy palackkal, bevihetem a munkahelyemre egész napra? vagy 1 hétre?
Van-e Önnek ezzel kapcsolatban tapasztalata?

üdvözlettel:
Oriold Éva
 
Kedves Éva!

Gratulálok és kívánok sok egészséget!
A mágneses vizet (strukturált vizet) én iszom már 3 éve. A mágneses víz megőrzi tulajdonságait nagyon hosszú ideig. Amennyiben a pohárban marad egy bizonyos mennyiség a strukturált vízből, akkor ő pillanatok alatt át tud változtatni 6x nagyobb vízmennyiséget, amit ráöntünk.
A vízről tud többet olvasni a következő oldalon.  
http://www.biovetomag.hupont.hu/5/a-viz
=====================================================
 
Tisztelt Győri Úr,
kérem a tanácsát, hogy ebben a furcsa időjárásban érdemes-e korábban palántát nevelni, vagy ki kell várni a rendes időt.
A másik kérdésem, hogy mi az a növény, amit a tyúkoknak adnak, ( a kukoricán kívül ) hogy szép sárgák legyenek.
Üdvözlettel : Szabóné
 
Kedves Szabóné!
Igen, érdemes.
Több év megfigyeléseim alapján azt tapasztaltam, hogy a Napnak sokkal intenzívebb tevékenysége van az utóbbi 2-3 évben. Az erős napkitörés hőhulláma eléri a Földet kb. 6 hónap alatt. 2014 augusztus végén - szeptember elején észlelték az eddigi legerősebb napkitörést. Ennek hőhulláma februárban éri el a Földet. Ez azt jelenti, hogy sokkal melegebb lesz ez a tavasz és aszályos lesz a 2015-ós év.
Azt is meg lehet figyelni, hogy a Föld tengelyének dőlése megváltozott az utóbbi években. Ez abban nyilvánul meg, hogy a Nap sokkal alacsonyabban megy az égen. Ez azt is eredményezi, hogy megváltoznak a Föld mágneses pólusai.
 
Én évek óta szabad tartásban nevelem a baromfikat. A kukorica és a piros lófogú kukorica  színezi meg a zsirt, bőrt és tojás sárgáját. Dobok nekik reggel és este egy marék szemet no meg zöldet ami leesik a konyhától.  Egész nap keresgélnek, kapirgálnak.... Tudják ők, hogy mi kell nekik, jobban mint mi. Nálunk semmi nem vész kárba.

=====================================================Weblap látogatottság számláló:

Mai: 50
Tegnapi: 250
Heti: 1 562
Havi: 3 906
Össz.: 2 644 603

Látogatottság növelés
Oldal: Olvasóim kérdezik
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2024 - biovetomag.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »