Bio vetőmagok saját kertemből

Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen".

MAGTÓL  MAGIG

 

Sokan kérdezték, hogyan kell magot fogni, szárítani, válogatni, tárolni.
Jogos a kérdés, mert erről nem igen lehet találni információt.  Az öregek tudásukat magukkal vitték, a fiatalok laboratóriumi piszkálásról tanulnak és azok akik vetőmag szaporítással foglalkoznak nem árulják el ezeket a  szakmai fogásokat félve, hogy bevétel nélkül maradnak.
A gyakorlat az, hogy megveszed a magokat, elülteted őket, majd a termést jóízűen elfogyasztod. Következő évben újból vásárolsz magokat. Ez tulajdonképpen a Multik érdeke.
Tudni kell, hogy a legtöbb mag hibrid és jó-néhány GMO (öngyilkos mag).
Hogyan lehet ezt megállapítani? Sehogy! Vásárláskor, ránézésre a magok egyformák. Ha a termésből visszatartunk magokat, melyeket a következő évben elültetünk, szembesülhetünk 3 helyzettel:
1- lesz szép, egészséges termésünk = biovetőmag, örökségi, tiszta
2- nyeszlett növények, gyenge terméssel = hibridből származó magok
3- lesz növény (vagy nem) de termés egy szál sem. = GMO öngyilkos mag

Az is előfordulhat, hogy a magok nem lettek begyüjtve akkor, amikor a termés megfelelően érett volt. 

Az első esetben a magokat össze kell gyűjteni, szaporítani és őrizni mint a kincset. 

A második esetben össze kell gyűjteni a magokat, kiválasztani a szebbeket és következő évben elültetni. A termés jobb lesz mint az előző évben, újból válogatás, vetés és újból és újból, 3-5 éven át. Kiválnak az összekutyult fajták amik közül vissza kell tartani azokat amiket jónak itélünk. Ez egy türelem játék ami érdekes, egyben izgalmas. (ugye nem is olyan unalmas az ámish élet?)
A harmadik esetben égessük el a magokat és növényeket.

A vetőmagokat akkor kell begyűjteni amikor a termés teljesen érett. Például az uborkát addig kell hagyni, ameddig megsárgul. Ha túlérett az sem jó, mert felléphet a penészedés. De ezekről írók majd bővebben.  

Vegyük sorba a magokat.

Vetésnél általános szabály, hogy a mélység nem lehet 4 x nagyobb mint a mag mérete. Az apró magokat (dohány, fűszernövények, mák stb.) le sem szabad takarni, mert a fény hatására csiráznak.
A szabadföldi termesztésben sokan március 15-20 között elültetnek minden magot. Nem csiráztatnak, nem palántáznak. A magokban van egy biológiai óra, hő, víz és fény érzékelővel ellátva. Ott hevernek a földön, levelek alatt, egész télen és amikor eljön az idő, életre kelnek. Aki nem hiszi szórjon szét ősszel a kert egyik sarkába, saláta, retek, répa, petrezselyem, paradicsom, hagyma magokat és meglátja, hogy tavasszal életre kelnek. Amikor a palántáink még csak ájuldoznak a májusi szélben, ezek a kísérleti növények már gyümölcsöt nevelnek.
Nincs ez így minden növény esetében! Azt sem kell elfelejteni, hogy sok magot megesznek a madarak, egerek, rovarok.

Fokhagyma - 3 nyári növény. Magja kicsi, gerezd alakú, amit ha elültetünk, lesz belőle egy gerezd fokhagyma első évben. Ha ezt elültetjük, lesz belőle egy fej fokhagyma a második évben. A fejet szétszedjük gerezdekre, melyeket elültetjük a harmadik évben. Mindegyik gerezdből lesz egy fej fokhagyma ami fel is fog magzani. Itt két lehetőség adódik: 1. Újból vetjük a magokat és 2. vetjük a gerezdeket. A 3 éves gerezdekből minden évben fejek alakulnak ki melyek fel is magzanak.

Hagyma - 3 nyári növény. Az apró fekete magokból első évben lesznek dughagymák. Ezekből a következő évben lesznek újhagymák, melyeket a legtöbb esetben meg is szokták enni (az összeset mert nagyon finom). Ezek a hagymák megnőnek nagyra és fel is magzanak, de ezek a magok nem termékenyek. A legtöbb esetben a virágszárakat elszokták fektetni.  A legszebb hagymákat ki kell válogatni és  és következő évben el kell ültetni. Ezek fel fognak magzani és a magokat be kell gyűjteni. Ezekből már lesz termés.

Petrezselyem, sárgarépa, paszternák, karfiol, cékla, mángold: kétnyáriak. Első évben a magból kifejlődik a gyökér. Ősszel pincébe tároljuk, vagy a földben hagyjuk de letakarjuk szalmával. Következő évben felmagzik. 

Saláta, sóska, spenót, kapor: egynyáriak. A legszebbek megmaradnak magnak, vagyis nem szedjük le. Ezek fel fognak magzani.

Borsó (bab, szója): egynyári. Ha magot akarunk fogni, a kiválasztott növényekről nem szedjük le a termést. Hagyjuk, hogy a hüvely száradjon meg és zörögjön benne az érett szem. Hamarosan folytatom!

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 224
Tegnapi: 203
Heti: 2 426
Havi: 6 415
Össz.: 1 568 112
Oldal: Magtól magig
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2018 - biovetomag.hupont.hu