Bio vetőmagok saját kertemből

Falun élni nagyon jó! És ez így is lesz, ameddig a városi ezt meg nem tudja! ... Ne harcolj a sötétség ellen. Gyújtsál gyertyát. Sokan fognak követni.

Bab

Fajták jellemzői, leírás, tulajdonságok 

 

01. Bab - vajbab (bokor)  ős mag

02. Bab - karós zöld hüvelyű (Értényi bab) ős mag

03. Bab - méteres bab arany

04. Bab - méteres bab fekete

05. Bab –  bokros vajbab (barna szemek)

06. Bab – bokros, fehér szemek (gyöngy)

07. Bab – tarka karósbab (Erdély)  ős mag

08. Bab – fehér karós bab (Erdély)  ős mag

09. Bab – fehér óriás (bivaly) karósbab (Erdély)  ős mag

10. Bab – Juliska bab  ős mag

11. Bab – saláta bab (Érdély) fekete szem

12. Bab – karós tarkabab, (Erdély) barna

13. Bab – karós, Lima bab (lapos fehér-bordó csíkokkal)  ős mag

14. Bab – libamáj ős mag

15. Bab – májbab (vesebab) bokor ős mag

16. Bab – Moth bab, India, apró

17. Bab - Mungó bab, India,

18. Bab – óriás fehér bab (bokor)ős mag

19. Bab – óriás virágbab (karós)  ős mag

20. Bab – Vörös királynő zöldbab (Erdély)

21. Bab - lóbab  ős mag

22. Bab - óriás lóbab (Lengyelórszág) ős mag

23. Bab - Máramarosi zöldbab (támaszték a kukorica) ős mag

24. Bab - bakabab (karós)

25. Bab - tarka bab (bokor) ős mag

26. Bab - Erdélyi tehénbab (barna folt) - karós  ős mag

27. Bab - szójabab ős mag

28. Bab - aranyeső (bokor) ős mag

29. Bab - menyecske (bokor)  ős mag

30. Bab - menyecske (karós)  ős mag

31. Bab - adzuki (bokor) Kína

32. Bab - barna gyöngybab (bokor) Erdély  ős mag

33. Bab - Ámish (karós) ős mag

34. Bab - libamáj gyöngy  ős mag

 

Általánosságok

A babok egynyári, önporzó növények. Vetési idejük március, április. Lóbab - február és juniusi másodvetés.
A babokról néhány adat amit az elmúlt szaporítási, nemesítési tevékenységem ideje alatt tapasztaltam.
- Nagy általánosságban, a hosszúkás, hegyes végű babszemek futó (karós) baboktól származnak. Értelem szerűen, a gömbölű, vagy hosszúkás de tompa végű babszemek, bokor (gyalog) baboktól származnak.
- Az újravetések során, még 7 év után is, kiválasztódnak különböző fajta babok. Ezek többnyire karós (futó) babok, melyek a bokorbabokból választódnak ki. Színük, többnyire sötét szürke, barna vagy fekete, még akkor is ha az elvetett babok fehér színűek voltak.
- Állítom, hogy az ősbabok futó babok voltak, fekete színű szemekkel, rendkívül ellenállóak betegségekkel és az extrém időjárással szembe. Termékenységük figyelemre méltó: 3 - 3,5 kg hüvely/tő. A hüvelyek szélesek, színük többnyire sárga. Folyton termő fajták.
- Van olyan futóbab, ami 2 termést hoz. Ezekről kevesen tudnak, mivel az első termés betakarítása után a töveket kihúzzák és a területet felhasználják egy második vetéshez. Első termést le hozzák mint bokor bab, a növény pihen egy hónapig, majd felfut a lugasra és a fagyok beálltáig hozza a második termést mint futóbab.
- Az újonnan beszerzett babokat (de különben minden növényemet) 2-3 évig "elvonókúrára" fogom, hasonló módon mint a kábítószerfogyasztókat. Nem kapnak műtrágyát sem vegyszereket. Ez idő alatt a növények immunrendszere megerősödik, ellenállóvá válnak a betegségekkel szemben és olyan anyagokat termelnek ami elriasztja a kártevőket (tetvek, zsizsik).
- A tapasztalataim alapján mondhatom, hogy amennyiben rendszeresen szedjük a zsenge babokat, a bokor folyamatosan virágzik és hoz új termést. Ha nem gyűjtjük be a zsenge hüvelyeket, akkor a bokor megérleli a hüvelyket és kiszárad. Ilyenkor a termést be kell gyűjteni. Így lesz kifejtő babunk vagy vetőmagunk. A kiszáradt bokrot vissza kell vágni 5-10 cm magasra és tovább kell gondozni (öntözni). Hozni fog új hajtásokat, virágzik és neveli a második termést, ami zöldbabként fogyasztható.

A zsizsik ellen, melyek lárvái benne vannak a babokban, úgy tudunk védekezni, hogy betakarítás után, a termést kiterítjük száradni, majd betesszük a mélyhűtőbe 1-2 napig. Kivesszük, megszárítjuk és továb tároljuk hűvös, száraz, sötét helyen.  

 

01. Bab - bokorbab, vajbab (sárga, szemek feketék)

vajbab_2.jpg

 

 

 

 vajbab_bokor.jpg

 

Évről évre vethető. Korai, bő-termésű, szálkamentes. Virágja halvány lila. Növény magassága 60-70 cm, hüvelyek színe sárga, hengeralakú, hossza 16-20 cm. A szemek érés után feketék. Fejtet, száraz babnak is bevált. Íze, illata kitűnő. Alkalmas másodvetésnek is.  
Hibridből elkülönített, 4 év munka eredménye. Saját termék, ezért nevezhetjük Értényi vajbabnak is.  Újravetve 2009 évtől.

 

02. Bab - karós, zöld hüvelyű (Étényi bab)

bab_zoldhuvelyu_3.jpeg

 

ertenyi_karosbab_os_bab.jpg

Évről évre vethető. Folyton termő, bő-termésű futóbab. Hüvelyek hossza 16-20 cm. A szemek érés után szürkék-tarkák. Zöldbabnak és fejtet száraz babnak egyaránt hasznosítható. Zöldbabként az íze és illata csodálatos. Gyerekkoromban, az 50-es években, ilyen bab nőtt a kukoricásban. Jól tűri a szárazságot, folyton termő.
Hibridből elkülönített, 4 év munka eredménye. Saját termék, ezért nevezhetnénk Értényi zöld-hüvelyű futóbabnak. Újravetve 2009 óta.

 

03. Bab - méteres bab arany és 04. méteres bab fekete

bab_-_meteres_1.jpg

meteresbab_arany_india.jpg

meteres_bab_fekete_india.jpg

Ázsiából származik ezért jól bírja a meleget és a napos helyet. Támaszt igényel. Évről évre vethető. Folyton termő, futóbab. Hüvelyek hossza 80-100 cm. A szemek érés után barnák illetve feketék. Zöldbabként hasznosítható, nem szálkásodik. Az íze enyhén fűszeres és finom.
A szemek kicsik és távol vannak elhelyezve egymástól a hüvelyben.

 

05. Bab – bokros vajbab (barna szemek)

 

06. Bab – gyöngybab, fehér szemek (bokor)

gyongybab_orias_bokor_.jpg

Két fajtát szaporítok: apró fehér gyöngy és nagy fehér gyöngy. Az utóbbi háromszor nagyobb mint a közismert hagyományos apró gyöngybab. A képen a nagy fehér gyönygbab látható.

 

07. Bab – tarka karósbab (Erdély)

tarka_karos_bab.jpg

 

 

08. Bab – fehér karós bab (Erdély)

Korai, gyors és erőteljes növekedésű, bőtermésű. Vetés áprilisban, 1-2 cm mélységre 3-4 szem csoportban, 10 cm távolság csoportok között.
Igénytelen, jól tűri a szárazságot. Viragja fehér, hüvelyek hossza 8-10 cm.

 

09. Bab – fehér óriás (bivaly) karósbab (Erdély)

 

10. Bab – Juliska bab

juliska_bab_.jpg

Régi magyar fajta amit kezdünk elfelejteni, pedig a régmúlt falusi porták jellegzetes növénye volt, szép fehér, vajszínű virágaival. Sárga hüvelyű, szálkamentes karós-bab, ami akár két méterre is felkúszik. Bőtermő, és azon ritka babfajták közé tartozik, melyet zöldbabként hüvelyestül is meg lehet enni. Hüvelyestül zöldbabfőzelékbe vagy levesbe finom, zöld-köretnek is mennyei, friss fűszernövényekkel. Szárazbabként, a sóleten át a csülkös bablevesig egész télen élvezhetjük zamatát. Betakarítás: a csörgőre száradt hüvelyeket kifejtjük. A szemeket egy napra, fagyasztóba tesszük, majd a párától jól leszárítva zárható befőttes üvegekbe helyezzük. Így kerülhetjük el, hogy a babunk zsizsikes legyen. Ettől még csíraképes marad és tavasszal nyugodtan tudjuk vetni. Vetés : áprilisban, bokrokba 4-5 szemenként, mélység 2-3 cm. és ahogy megjelenik a növény karózni kell. Kerítés mellett is nevelhető. Másodvetésre is alkalmas júniusban.

 

11. Bab – salátabab fekete (Érdély)

 

12. Bab – karós tarkabab, (Erdély) barna

bab-tarka_bab.jpg

 

 

13. Bab – karós, Lima bab (lapos fehér-bordó csíkokkal)

lima_bab_2.jpg

limabab.jpg

 

 

 

14. Bab – libamájbab (bokor)

libamaj_bab.jpg

 

 

15. Bab – májbab (vesebab) bokor

bab-erdelyi_barna_bab.jpg

 

 

16. Bab – Moth bab, India, apró

17. Bab - Mungó bab, India,

18. Bab – óriás fehér bab (bokor)

19. Bab – óriás virágbab (karós)

feher_bivalybab_karos_lengyel.jpg

Vetés: április - május, egy karó mellé három szem, 4-5 centi mélyen. Nem igényes, de akkor terem szépen ha öntözzük. A 4-5 hétig tartó folyamatos virágzásukkal és gyönyörű vegyes színeikkel (fehér és piros virágok) feldobják a kertünk egyhangúságát. Akár 2,5 méter magasra fel tud kúszni, ezért lugasra is lehet futtatni. Erőteljes növekedésű, bőtermő, hatalmas hüvelyeibe három-négy szemet érlel és egészen szeptemberig folyamatosan terem. Kifejtőbabnak és szárazbabnak egyaránt kiváló. A kifejtőbab nagysága megfőzve majdnem akkora mint egy gyufás skatulya. Finom gesztenye íze miatt régen a gesztenyepürét pótolták vele. Fagyasztva is tárolható.

 

20. Bab – Vörös királynő zöldbab (Erdély)

bab-voros_kiralyno.jpg

 

 

21. Bab - lóbab

A lóbab (takarmánybab) értékes, régi kultúrnövény. Termesztésére főleg a mérsékeltebb klímájú területek alkalmasak. Egyéves, tavaszi vetésű növény. A magnagyság szerint létezik: nagy, közepes és kis magvú. A kisebb magvúak igénytelenebbek. Nagyon fontos a korai vetés; március elején el kell vetni (4-6 C-on már csírázik). A vetés mélysége a talaj állapotától függően 4 - 7 cm. Sortávolság 24 cm. Vetőmagmennyiség: 500 ezer mag/ha vagy 300-350 kg/ha. Gyökérzete fejlett, mélyre hatoló sok oldalgyökérrel. Szára merev, felálló és csupasz, fajtától függően 60-160 cm magas. A levelek és az egész növény szürkés-zöld színű. Fürtvirágzata 2-10 virágból áll. A virágszíne fehér és az evezőkön fekete, barna vagy liláspiros folt van. A virágok mézelők és nagyobbrészt öntermékenyülők.Másodvetésnek alkalmas juniusban. Újravetve 2007 óta.

lobab1.jpg
A hüvelyek felállók és 2-5 mag fejlődik ki bennük. Éréskor sötét barnák vagy feketék lesznek.

lobab_2.jpg
A mag nagysága, színe fajtánként változó (zöldes, sárgás vagy világos barna). A lóbab vízigényes növény, ezért csak nyirkos, páratelt, jó csapadékeloszlású vidéken termeszthető sikeresen. Meleg igénye nem nagy, fényigénye közepes, így a mérsékelt és hűvösebb klímájú területeken is termeszthető. A rövidebb tavaszi fagyokat is eltűri. Meghálálja az istállótrágya utóhatását, de a nitrogén túlsúlyra vigyázni kell, mert rosszul köt magot. Betegségei: a fuzáriumos gyökérrothadás, a levél és hüvelyfoltosság, a rozsda és a mozaikvírus kártevői, a fekete levéltetű és a zsizsik. Vízigénye a virágzás és a magkötés idején a legnagyobb. A lóbab július végén, augusztus közepén érik. Akkor aratható, amikor a felső hüvelyek is feketék, a magvak kemények és a levelek nagy része már lehullott. Mivel a magvak nedvességtartalma 13-16 % körül van aratáskor, ezért nincs szükség szárításra. Szellős helyen zsákokban is tárolható, de tárolás előtt zsizsikteleníteni kell a lóbabot.
Magja fehérjében gazdag, nyersfehérjetartalma 26-28 %.  A takarmánytápokba keverve az import fehérjék (szójaliszt) részbeni helyettesítésére is alkalmas.
Emberi táplálkozásra is felhasználható. A cukrász és a sütőiparban kezd elterjedni. Zöldfőzelékként vagy konzervként is használják.
Termesztése hazánkban azért is figyelmet érdemel, mert a jövőben vetőmagexportja is számításba jöhet. A talaj termékenységére gyakorolt hatása is jelentős; mivel elég sok légköri nitrogént köt meg és nagyon jó elővetemény.

 

22. Bab - óriás lóbab (Lengyelórszág)

bab-orias_lobab.jpg

 

 

23. Bab - Máramarosi zöldbab (támaszték a kukorica)

bab-maramarosi_zoldbab.jpg

 

 

24. Bab - bakabab (karós)

baka_bab.jpg

 

 

25. Bab - tarka bab (bokor)

bab-cifra_bab.jpg

tarka_vilagos_bokor.jpg

Régi magyar fajta. A szemek színe barna, sötétbarna mintázattal. Főleg zöldbabként használják mivel nem szálkásodik. Viszonylag széles sárga hüvelyű, lilás cirmos mintázattal.

26. Bab - Erdélyi tehénbab (barna folt) - karós

tehenbab_bokor_barna_folt.jpg

 

 

27. Bab - szójabab

szoja_2.jpg

Általánosságok

Igen nagy hozamú növény: 1 szem = 1 növény = 100-120 betakarított szem. Igénytelen, jól tűri a szárazságot, elnyomja a gyomokat, nem zsizsisedik, ellenáll minden betegségnek és  feljavítja nitrogénnel a talajt.
A bokorbabra emlékeztető megjelenésű, fajtától függően 20–200 cm magasra növő, dudvás szárú, egynyári növény. Szára az alsó harmadban erősen elágazik. Karógyökere 1.5–2 m mélyre hatol le a talajba, de az oldalelágazások és a hajszálgyökerek zöme a talaj felső, 20–30 cm-es rétegében található. Önbeporzó, laza fürtvirágzata a levelek hónaljában foglal helyet, amelynek színe, lila, rózsaszín vagy fehér. A szára, levele, és termése finom, barna szőrrel borított
Magja a veteménybabhoz hasonlóan lapított, 2-5 szem fejlődik egy 3-8 cm-es hüvelyben.
A maghéj kemény, sérülésre igen érzékeny, a sérült mag nem csírázik ki.
A szalmáját hasznosítják mint: takarmány, takarmányadalék, alom, tüzelőanyag és ipari rostanyag.

Folyamatosan újravetem és szelektálom - nemesítem a szóját 2010-től.
Jelenleg a növények elérik a 80 - 100 cm magasságot és többnyire 3-4 szem van a hüvelyekben.

szoja_6.jpg
A szója proteinben gazdag élelmiszerek helyettesítője és növényi olaj forrás.  A szójabab 18% olajat és 35% fehérjét tartalmaz. A kipréselt olaj 95%-át étkezési olajnak dolgozzák fel. Az olajtalanított szárazanyag állattenyésztés használja fel takarmányozási célra, főleg az iparszerű haltenyésztésben.
Elsősorban húspótlékként terjedt el. A szójabab azon kevés növények egyike, amely nemcsak gazdag fehérjében, de megtalálhatók benne azok az esszenciális aminosavak, amik a húsban is.
A szójabab-feldolgozás legalapvetőbb terméke a szójasajt (tofu), ami úgy készül hogy a szójatejben levő szárazanyagot csomósítják, majd ezt préselik lágy sajttá.
A sajt egy másik készítési módja (Indonézia) hogy az egészben hagyott babokat áztatás, részleges főzés után préselik le, némi ecet társaságában. Ez a tempeh, aminek a tofunál magasabb a fehérjetartalma.
Ha só, rizsbor és szezámolaj vagy rizsecet segítségével tartósítják, az eredmény a Kínában közkedvelt, erős ízű sufu lesz, amit gyakran kínai sajtnak neveznek.
A másik módja a tartósításnak a tofu erjesztése: ennek büdös tofu a neve, és elkészítési módjai nagyon változatosak lehetnek. A büdös tofu elkészítése több hónapig is eltarthat. A jelszó: minél inkább könnybe lábad tőle az ember szeme, annál finomabb. Nem létezik központi szabályozás az előállítás módjára, mindenki a saját titkos receptjére esküszik.
Egy másik jellegzetes japán szójaétel a natto. Ez abba a kategóriába tartozik, mint a büdös tofu, amit az orr és száj elsőre nem sorolna az emberi fogyasztásra alkalmas dolgok közé. A baktérium (Bacillus subtilis
) hozzáadásával rothasztott, nyúlós, ragadós trutyiban úszó babszemeket a legtöbb japán imádja. A szaga leginkább nagyon érett sajtéra hasonlít, íze enyhén sós. Szárítva is rágcsálják, ekkor nem olyan tragikus a szaga, mint a friss változatnak.

Házi szójatej recept

Hozzávalók: 100 g száraz szójabab, 7,5 dl víz, egy csipetnyi só.
Elkészítés:
Előző este áztassuk be a szójababot.
Szűrjük le, mossuk át, majd a víz felével turmix- vagy aprítógépben pürésítsük.
Egy lábosba öntsük ki, adjuk hozzá a maradék vizet, egy csipet sót, s forraljuk fel.
A keletkező habot fölözzük le.
Forrás után még 20 percig hagyjuk takarék lángon, időnként megkavarjuk.
Egy tál fölé helyezzünk szűrőruhát, borítsuk rá a főzetet, majd gondosan préseljük ki belőle a friss szójatejet
A megmaradt szójabab pürét tegyük félre, a szójatejet ízesíthetjük, vagy natúr formájában főzésre használhatjuk.
Hűtőben 3 napig eláll.

 

28. Bab – Iráni tehénbab

irani_tehenbab_karos.jpg

 

 

29. Bab - aranyeső (bokor)

aranyeso_bokor.jpg

 Kárpátmedence ős honos bokor bab. Folyton termő, nem szálkásodik.

 

 

30. Bab - menyecskebab (bokor)

p1020017.jpg

 

 

 

31. Bab - menyecske (karós)

menyecskebab_karos.jpg

 

 

32.Bab - adzuki (bokor)

adzuki_bokor_kina.jpg

 

 

  33. Bab - barna gyöngybab (bukor) Erdély

barna_gyongybab_bokor.jpg

 

 

 

Hamarosan folytatom!

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 391
Tegnapi: 412
Heti: 1 751
Havi: 5 660
Össz.: 1 369 471
Oldal: Bab
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2017 - biovetomag.hupont.hu