Bab - Phasoleus vulgaris
Önporzó
ELADÓ MAGOK 2024
ÁTMENETILEG SZEMÉLYES ÁTVÉTEL NEM LEHETSÉGES
ÁTÉPÍTÉSEK MIATT!
Vegyszermentes, hagyományos technológiával termesztett növények magjai, melyek évről évre vethetők. A magokat első évben ajánlom fel szaporítani.
Magok tárolása: a tasakokat tegye egy befőttesüvegbe. Tegyen mellé pár babérlevelet és egy darab vászonba néhány szem rizst, (páraelszívó), majd zárja le és tegye sötét, hűvös helyre. Igy évekig biztonságosan lehet tárolni őket. A következő magvakat érdemes hűtőbe tárolni: bab, borsó, kukorica, napraforgó, gabonák.
Tasak árak - egységesen 750 Ft/tasak (1200 Ft helyett)
Minimális rendelés - 4 tasak (3 000 Ft)
Rendelés esetében, elégséges megadni csak a három számjegyű kódot.
Zöld színnel jelölt magok még vannak készleten.
Sárga színnel jelölt magok már fogytán vannak.
Üres sáv: magok már nincsenek, vagy még nincsenek készleten
Piros színnel jelölt, szaporítás és nemesítés vetésből megmaradt magok
P - ajánlott a palántázás, magasabb hozam érdekében
Kód | MEGNEVEZÉS | db/tasak | P |
007 | |||
008 | Bab - tarka bokor (Kárpátalja) ösmag | 30 | |
009 | Bab - fehér kifejtő (kukoricával vetni) ösmag | 30 | |
010 | Bab - Lima (karós) sfv.- IV,V. ősmag | 15 | |
011 | |||
012 | |||
013 | Bab - libamáj karós ösmag | 30 | |
014 | Bab - libamáj gyöngy bokor ösmag | 30 | |
015 | Bab - virágbab karós ösmag | 15 | |
016 | Bab - iráni tehénbab (karós) sfv.- IV.V. ősmag | 30 | |
017 | Bab - Máramarosi karós ösmag | 30 | |
018 | Bab - tehénbab (karós) sfv.-IV,V. sárga, lapos, vaj ősmag | 30 | |
019 | Bab - méteres (arany) karós ösmag | 30 | |
020 | Bab - méteres (fekete) karós ösmag | 30 | |
021 | Bab - tarka bokor (zsidó írásos) ösmag | 30 | |
022 | |||
023 | |||
Fajták jellemzői, leírás, tulajdonságok
Bab - vajbab (bokor) ősmag
Bab - karós zöld hüvelyű (Értényi bab) ősmag
Bab - méteres bab arany
Bab - méteres bab fekete
Bab – bokros vajbab (barna szemek)
Bab – bokros, fehér szemek (gyöngy)
Bab – tarka karósbab (Erdély) ősmag
Bab – fehér karós bab (Erdély) ősmag
Bab – fehér óriás (bivaly) karósbab (Erdély) ősmag
Bab – Juliska bab ősmag
Bab – saláta bab (Érdély) fekete szem
Bab – karós tarkabab, (Erdély) barna
Bab – karós, Lima bab (lapos fehér-bordó csíkokkal) ősmag
Bab – libamáj ősmag
Bab – vörösbab (vesebab) bokor ősmag
Bab – Moth bab, India, apró
Bab - Mungó bab, India,
Bab – óriás fehér bab (bokor)ősmag
Bab – óriás virágbab (karós) ősmag
Bab – Vörös királynő zöldbab (Erdély)
Bab - lóbab ősmag
Bab - óriás lóbab (Lengyelórszág) ősmag
Bab - Máramarosi zöldbab (támaszték a kukorica) ősmag
Bab - bakabab (karós)
Bab - tarka bab (bokor) zsidó írásosnak is nevezik ősmag
Bab - Erdélyi tehénbab (barna folt) - karós ősmag
Bab - szójabab ősmag
Bab - aranyeső (bokor) ősmag
Bab - menyecske (bokor) ősmag
Bab - menyecske (karós) ősmag
Bab - adzuki (bokor) Kína
Bab - barna gyöngybab (bokor) Erdély ősmag
Bab - Ámish (karós) ősmag
Bab - libamáj gyöngy ősmag
Általánosságok
A babot célszerű mindig ugyanarra a helyre vetni, mivel a gyökere nitrogént termel, ami a földbe matad. Így éről-évre szebb a termés.
A zsizsik ellen, melyek lárvái benne vannak a babokban, úgy tudunk védekezni, hogy betakarítás után, a termést kiterítjük száradni, majd betesszük a mélyhűtőbe 1-2 napig. Kivesszük, megszárítjuk és továb tároljuk hűvös, száraz, sötét helyen.
Bab - bokorbab, vajbab (sárga, szemek feketék)
Évről évre vethető. Korai, bő-termésű, szálkamentes. Virágja halvány lila. Növény magassága 60-70 cm, hüvelyek színe sárga, hengeralakú, hossza 16-20 cm. A szemek érés után feketék. Fejtet, száraz babnak is bevált. Íze, illata kitűnő. Alkalmas másodvetésnek is.
Hibridből elkülönített, 4 év munka eredménye. Saját termék, ezért nevezhetjük Értényi vajbabnak is. Újravetve 2009 évtől.
Bab - karós, zöld hüvelyű (Étényi bab)
Évről évre vethető. Folyton termő, bő-termésű futóbab. Hüvelyek hossza 16-20 cm. A szemek érés után szürkék-tarkák. Zöldbabnak és fejtet száraz babnak egyaránt hasznosítható. Zöldbabként az íze és illata csodálatos. Gyerekkoromban, az 50-es években, ilyen bab nőtt a kukoricásban. Jól tűri a szárazságot, folyton termő.
Hibridből elkülönített, 4 év munka eredménye. Saját termék, ezért nevezhetnénk Értényi zöld-hüvelyű futóbabnak. Újravetve 2009 óta.
Bab - méteres bab arany és 04. méteres bab fekete
Ázsiából származik ezért jól bírja a meleget és a napos helyet. Támaszt igényel. Évről évre vethető. Folyton termő, futóbab. Hüvelyek hossza 80-100 cm. A szemek érés után barnák illetve feketék. Zöldbabként hasznosítható, nem szálkásodik. Az íze enyhén fűszeres és finom.
A szemek kicsik és távol vannak elhelyezve egymástól a hüvelyben.
Bab – bokros vajbab (barna szemek)
Bab – gyöngybab, fehér szemek (bokor)
Két fajtát szaporítok: apró fehér gyöngy és nagy fehér gyöngy. Az utóbbi háromszor nagyobb mint a közismert hagyományos apró gyöngybab. A képen a nagy fehér gyönygbab látható.
Bab – tarka karósbab (Erdély)
Bab – fehér karós bab (Erdély)
Korai, gyors és erőteljes növekedésű, bőtermésű. Vetés áprilisban, 1-2 cm mélységre 3-4 szem csoportban, 10 cm távolság csoportok között.
Igénytelen, jól tűri a szárazságot. Viragja fehér, hüvelyek hossza 8-10 cm.
Bab – fehér óriás (bivaly) karósbab (Erdély)
Bab – Juliska bab
Régi magyar fajta amit kezdünk elfelejteni, pedig a régmúlt falusi porták jellegzetes növénye volt, szép fehér, vajszínű virágaival. Sárga hüvelyű, szálkamentes karós-bab, ami akár két méterre is felkúszik. Bőtermő, és azon ritka babfajták közé tartozik, melyet zöldbabként hüvelyestül is meg lehet enni. Hüvelyestül zöldbabfőzelékbe vagy levesbe finom, zöld-köretnek is mennyei, friss fűszernövényekkel. Szárazbabként, a sóleten át a csülkös bablevesig egész télen élvezhetjük zamatát. Betakarítás: a csörgőre száradt hüvelyeket kifejtjük. A szemeket egy napra, fagyasztóba tesszük, majd a párától jól leszárítva zárható befőttes üvegekbe helyezzük. Így kerülhetjük el, hogy a babunk zsizsikes legyen. Ettől még csíraképes marad és tavasszal nyugodtan tudjuk vetni. Vetés : áprilisban, bokrokba 4-5 szemenként, mélység 2-3 cm. és ahogy megjelenik a növény karózni kell. Kerítés mellett is nevelhető. Másodvetésre is alkalmas júniusban.
Bab – salátabab fekete (Érdély)
Bab – karós tarkabab, (Erdély) barna
Bab – karós, Lima bab (lapos fehér-bordó csíkokkal)
Bab – libamájbab (bokor)
Bab – vörösbab (vesebab) bokor
Bab – Moth bab, India, apró
Bab - Mungó bab, India
Bab – óriás fehér bab (bokor)
Bab – óriás virágbab (karós)
Vetés: április - május, egy karó mellé három szem, 4-5 centi mélyen. Nem igényes, de akkor terem szépen ha öntözzük. A 4-5 hétig tartó folyamatos virágzásukkal és gyönyörű vegyes színeikkel (fehér és piros virágok) feldobják a kertünk egyhangúságát. Akár 2,5 méter magasra fel tud kúszni, ezért lugasra is lehet futtatni. Erőteljes növekedésű, bőtermő, hatalmas hüvelyeibe három-négy szemet érlel és egészen szeptemberig folyamatosan terem. Kifejtőbabnak és szárazbabnak egyaránt kiváló. A kifejtőbab nagysága megfőzve majdnem akkora mint egy gyufás skatulya. Finom gesztenye íze miatt régen a gesztenyepürét pótolták vele. Fagyasztva is tárolható.
Bab – Vörös királynő zöldbab (Erdély)
Bab - lóbab
A lóbab (takarmánybab) értékes, régi kultúrnövény. Termesztésére főleg a mérsékeltebb klímájú területek alkalmasak. Egyéves, tavaszi vetésű növény. A magnagyság szerint létezik: nagy, közepes és kis magvú. A kisebb magvúak igénytelenebbek. Nagyon fontos a korai vetés; március elején el kell vetni (4-6 C-on már csírázik). A vetés mélysége a talaj állapotától függően 4 - 7 cm. Sortávolság 24 cm. Vetőmagmennyiség: 500 ezer mag/ha vagy 300-350 kg/ha. Gyökérzete fejlett, mélyre hatoló sok oldalgyökérrel. Szára merev, felálló és csupasz, fajtától függően 60-160 cm magas. A levelek és az egész növény szürkés-zöld színű. Fürtvirágzata 2-10 virágból áll. A virágszíne fehér és az evezőkön fekete, barna vagy liláspiros folt van. A virágok mézelők és nagyobbrészt öntermékenyülők.Másodvetésnek alkalmas juniusban. Újravetve 2007 óta.
A hüvelyek felállók és 2-5 mag fejlődik ki bennük. Éréskor sötét barnák vagy feketék lesznek.
A mag nagysága, színe fajtánként változó (zöldes, sárgás vagy világos barna). A lóbab vízigényes növény, ezért csak nyirkos, páratelt, jó csapadékeloszlású vidéken termeszthető sikeresen. Meleg igénye nem nagy, fényigénye közepes, így a mérsékelt és hűvösebb klímájú területeken is termeszthető. A rövidebb tavaszi fagyokat is eltűri. Meghálálja az istállótrágya utóhatását, de a nitrogén túlsúlyra vigyázni kell, mert rosszul köt magot. Betegségei: a fuzáriumos gyökérrothadás, a levél és hüvelyfoltosság, a rozsda és a mozaikvírus kártevői, a fekete levéltetű és a zsizsik. Vízigénye a virágzás és a magkötés idején a legnagyobb. A lóbab július végén, augusztus közepén érik. Akkor aratható, amikor a felső hüvelyek is feketék, a magvak kemények és a levelek nagy része már lehullott. Mivel a magvak nedvességtartalma 13-16 % körül van aratáskor, ezért nincs szükség szárításra. Szellős helyen zsákokban is tárolható, de tárolás előtt zsizsikteleníteni kell a lóbabot.
Magja fehérjében gazdag, nyersfehérjetartalma 26-28 %. A takarmánytápokba keverve az import fehérjék (szójaliszt) részbeni helyettesítésére is alkalmas.
Emberi táplálkozásra is felhasználható. A cukrász és a sütőiparban kezd elterjedni. Zöldfőzelékként vagy konzervként is használják.
Termesztése hazánkban azért is figyelmet érdemel, mert a jövőben vetőmagexportja is számításba jöhet. A talaj termékenységére gyakorolt hatása is jelentős; mivel elég sok légköri nitrogént köt meg és nagyon jó elővetemény.
A hosszú ideig tárolt lóbab színe megváltozik világos zsömleszínről, vöröses barnára.
Bab - óriás lóbab (Lengyelórszág)
Bab - Máramarosi zöldbab (támaszték a kukorica)
Bab - bakabab (karós)
Bab - tarka bab (bokor) zsidó írásos
Régi magyar fajta. A szemek színe barna, sötétbarna mintázattal. Főleg zöldbabként használják mivel nem szálkásodik. Viszonylag széles sárga hüvelyű, lilás cirmos mintázattal.
Bab - Erdélyi tehénbab (barna folt) - karós
27. Bab - szójabab
Általánosságok
Igen nagy hozamú növény: 1 szem = 1 növény = 100-120 betakarított szem. Igénytelen, jól tűri a szárazságot, elnyomja a gyomokat, nem zsizsisedik, ellenáll minden betegségnek és feljavítja nitrogénnel a talajt.
A bokorbabra emlékeztető megjelenésű, fajtától függően 20–200 cm magasra növő, dudvás szárú, egynyári növény. Szára az alsó harmadban erősen elágazik. Karógyökere 1.5–2 m mélyre hatol le a talajba, de az oldalelágazások és a hajszálgyökerek zöme a talaj felső, 20–30 cm-es rétegében található. Önbeporzó, laza fürtvirágzata a levelek hónaljában foglal helyet, amelynek színe, lila, rózsaszín vagy fehér. A szára, levele, és termése finom, barna szőrrel borított
Magja a veteménybabhoz hasonlóan lapított, 2-5 szem fejlődik egy 3-8 cm-es hüvelyben.
A maghéj kemény, sérülésre igen érzékeny, a sérült mag nem csírázik ki.
A szalmáját hasznosítják mint: takarmány, takarmányadalék, alom, tüzelőanyag és ipari rostanyag.
Folyamatosan újravetem és szelektálom - nemesítem a szóját 2010-től.
Jelenleg a növények elérik a 80 - 100 cm magasságot és többnyire 3-4 szem van a hüvelyekben.
A szója proteinben gazdag élelmiszerek helyettesítője és növényi olaj forrás. A szójabab 18% olajat és 35% fehérjét tartalmaz. A kipréselt olaj 95%-át étkezési olajnak dolgozzák fel. Az olajtalanított szárazanyag állattenyésztés használja fel takarmányozási célra, főleg az iparszerű haltenyésztésben.
Elsősorban húspótlékként terjedt el. A szójabab azon kevés növények egyike, amely nemcsak gazdag fehérjében, de megtalálhatók benne azok az esszenciális aminosavak, amik a húsban is.
A szójabab-feldolgozás legalapvetőbb terméke a szójasajt (tofu), ami úgy készül hogy a szójatejben levő szárazanyagot csomósítják, majd ezt préselik lágy sajttá.
A sajt egy másik készítési módja (Indonézia) hogy az egészben hagyott babokat áztatás, részleges főzés után préselik le, némi ecet társaságában. Ez a tempeh, aminek a tofunál magasabb a fehérjetartalma.
Ha só, rizsbor és szezámolaj vagy rizsecet segítségével tartósítják, az eredmény a Kínában közkedvelt, erős ízű sufu lesz, amit gyakran kínai sajtnak neveznek.
A másik módja a tartósításnak a tofu erjesztése: ennek büdös tofu a neve, és elkészítési módjai nagyon változatosak lehetnek. A büdös tofu elkészítése több hónapig is eltarthat. A jelszó: minél inkább könnybe lábad tőle az ember szeme, annál finomabb. Nem létezik központi szabályozás az előállítás módjára, mindenki a saját titkos receptjére esküszik.
Egy másik jellegzetes japán szójaétel a natto. Ez abba a kategóriába tartozik, mint a büdös tofu, amit az orr és száj elsőre nem sorolna az emberi fogyasztásra alkalmas dolgok közé. A baktérium (Bacillus subtilis) hozzáadásával rothasztott, nyúlós, ragadós trutyiban úszó babszemeket a legtöbb japán imádja. A szaga leginkább nagyon érett sajtéra hasonlít, íze enyhén sós. Szárítva is rágcsálják, ekkor nem olyan tragikus a szaga, mint a friss változatnak.
Házi szójatej recept
Hozzávalók: 100 g száraz szójabab, 7,5 dl víz, egy csipetnyi só.
Elkészítés:
Előző este áztassuk be a szójababot.
Szűrjük le, mossuk át, majd a víz felével turmix- vagy aprítógépben pürésítsük.
Egy lábosba öntsük ki, adjuk hozzá a maradék vizet, egy csipet sót, s forraljuk fel.
A keletkező habot fölözzük le.
Forrás után még 20 percig hagyjuk takarék lángon, időnként megkavarjuk.
Egy tál fölé helyezzünk szűrőruhát, borítsuk rá a főzetet, majd gondosan préseljük ki belőle a friss szójatejet
A megmaradt szójabab pürét tegyük félre, a szójatejet ízesíthetjük, vagy natúr formájában főzésre használhatjuk.
Hűtőben 3 napig eláll.
Bab – Iráni tehénbab
Bab - aranyeső (bokor)
Kárpátmedence ős honos bokor bab. Folyton termő, nem szálkásodik.
Bab - menyecskebab (bokor)
Bab - menyecske (karós)
Bab - adzuki (bokor)
Bab - barna gyöngybab (bokor) Erdély
Hamarosan folytatom!