Bio vetőmagok saját kertemből

Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen".

A TALAJ ÉS PALÁNTAFÖLD

A talaj minőségéről árulkodnak a rajta fejlődő vad növények.
- A lucerna jelzi a talaj alacsony nitrogéntartalmát.
- A tyúkhúr jelzi, hogy a talajban sok a tápanyag, a humusz. Ezen a helyen érdemes zöldségágyást kialakítani, fóliasátrat vagy üvegházat építeni.
- A csalán jelzi a nitrogén és vas jelenlétét a talajban. A burjánzó csalán a túltrágyázott talajt jelzi. Ott nő, ahol valamikor trágyadomb volt, azaz ahol sok a humusz.
A talaj minőségét javíthatjuk szerves trágyával, komposzttal, szénporral, fahamuval és esetleg kvarchomokkal. Lehet vegyszerezni is, de az már nem a biogazdálkodás része.
Én, ősszel, a betakarítás után, ráengedem a kertre a baromfikat, hogy csemegézzenek és közben trágyázzanak, kapirgáljanak. Késő ősszel, a kertet jól beszórjuk trágyával, majd ha megjelenik a talaj-menti fagy beszántjuk. Tavasszal felrotáljuk, és ha szükséges át is gereblyézzük.
A palántázáshoz komposztot vagy virágföldet használok amit felesbe összekeverek mosott kvarc homokkal.
Lehet használni földet a kertből, amit át kell rostálni és sütőben, vagy kemencében, felmelegíteni 70-80 Celsius fokra fél órán keresztül. Nem magasabb hőfokra mert akkor tönkretesszük a benne lévő értékes ásványi anyagokat. A felmelegítés célja, a gyommagok és károkozók lárváinak kiirtása.  

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 56
Tegnapi: 250
Heti: 1 568
Havi: 3 912
Össz.: 2 644 609

Látogatottság növelés
Oldal: A talaj
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2024 - biovetomag.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »