Bio vetőmagok saját kertemből

Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen".

Permakultúra

 

El jött az ideje annak, hogy ne csak beszéljek róla, hanem alkalmazzam is. Túléltünk 2012-ben egy világ végét, különben nem az elsőt, merthogy volt egy 2000-ben is. Tehát 2013-ban is kell enni, és nem azt amit elénk dob a Multi. Mivel senki nem gondoskodik rólunk, akkor nem marad más megoldás mint "csináld magad". Azt eszel amit termesztesz!
A trágyát sokkal jobb hóra teríteni, mert lehet látni mit dolgozzunk. A permakultúrához ez nem szükséges, de mivel nálam a baromfik termelik az "anyagot" és néha elkel a takarítás, szépen beterítettem a kertet.
Akinek van kedve és bátorsága csinálja együtt velem. Leírom és fotókkal dokumentálom lépésről lépésre mind azt amit "elkövetek". Garanciát nem vállalok, mert most csinálok először permakultúrát. Az igaz, hogy 2012-ben a dinnyés terület felét mulcsal takartam, és nem volt rossz.  

 

2013_tragyazas.jpg

 

2013_tragyazas_1.jpg

 
A kertnek felét már ősszel bevetettem búzával. Ennek több előnye van:
- Liszt és kenyér a családnak, takarmány a baromfiknak
- A búza kiszorít minden gyomnövényt, megtisztítva a területet.
- Nem kell vásárolni szalmát erre a területre, mivel csak a kalászokat aratjuk le sarlóval.
A következő vetéskor a kert másik részét fogom bevetni búzával, így itt is megtörténik a gyomirtás.
Március elején (pontosabban 03.03. vasárnap), elvetettük a burgonyát Ruth néni módszerével. Most már biztosan 100 emberből 2 követte el ezt az "őrültséget". Ha nem válik be akkor nagyon megszívtam, mert burgonya nélkül maradunk ebben az évben.
Így néz ki a szalma alatt megbúvó burgonya termelés.  

 


perma_2.jpg

 

perma_3.jpg

 

kert_2013_001.jpg

És így fest 4 sor burgonya, fél bála szalma alatt. (Jobb oldalt búza, baloldalt fokhagyma, téli saláta, petrezselyem, retek ...) Ha minden megy mint a karikacsapás, akkor lesz 4-6 láda burgonyánk. Nem kell öntözni, kapálni, gyomlálni, megszakadni. Remélem!!!

 

A kertet terítem szalmával.

permakultura1.jpg


Azért, hogy még nagyobb legyen a kockázat, régi abroncsokat használok burgonya termeléshez, láda helyet. Ugyanis a láda elég sokba kerül és ha nem működik a módszer, akkor kidobtam egy rakás pénzt. Az abroncsokkal nincs mit kezdjek, ezért kísérletnek megfelelnek. A kiválasztott hely félárnyékos, a gyümölcsfák között.
Az abroncs alá elhelyeztem léceket. A belső részt feltöltöttem kb 10 cm vastagon szalmával. Ugyancsak szalmával tömtem ki az abroncs íves üreges részét azért, hogy legyen helye a gumóknak fejlődni. Elhelyeztem a szalmára egy réteg komposztot, amire szépen elhelyeztem 5 szem székelyföldi pityókát. Az abroncsot megtöltöttem komposzttal, betakarva a gumókat.
Hogy az abroncs fekete az most jó, mert szívja a meleget, de később (május második felében) le fogom meszelni, mert nem akarok sült-krumplit termelni.

 

perma_4.jpg 
perma_5.jpg

Miután kibújnak a növények és elérik a 20 cm magasságot, meghagyom csak a felső leveleket. Az abroncsra elhelyezek két lécet és felteszem a következő abroncsot. Az íves üreges részét szintén kitömöm szalmával és feltöltöm komposzttal a növény szárai körül, úgy hogy csak a csúcs levelek maradjanak kint. Kézzel tömörítem egy kicsit a komposztot és jól megöntözöm. Ezt a műveletet meg fogom ismételni ameddig el nem érem az 1,2 - 1,3 méter magasságot. Ehhez időben kell még szerezzek abroncsokat, mert most nincs csak 4 darabom.  

 

Hát ezt nem tudom kihagyni! A Kormány megemelte az üzemanyag árát, autópálya díjat, biztosítást. Én meg kivontam az autót forgalomból! Ebben (mármint az autóban, kis busz) szárítom a kukoricát, búzát. A Kormány ezzel a lépéssel a következőket veszítette: nem vásárolok üzemanyagot, nem fizetek súlyadót, autópálya matricát, nem fizetek biztosítást, nincs műszaki vizsga díj, nem vásárolok anyagokat az autó fenntartásához (fagyálló, abroncsok, hólánc, olaj, szélvédő mosó stb). És hogyan oldom meg az ügyeket gépkocsi nélkül? Bérautóval! Napi 3 000 Ft. Havonta két alkalommal bérelek autót és megoldok mindent. Ki a vesztes?.... Nem én vagyok a hülye! Még hogy gazdaság élénkítő program! Meg, kilábalás a gazdasági válságból!? Lassan már csak gyufát fogok vásárolni az üzletből, hogy legyen mivel meggyújtsam a .....  kanócot.
Kár, hogy nincs az autómon 8 kerék... ;o)

 

És jött Március 15, a nagy havazással és faggyal! Attól féltem, hogy az elvetett burgonyának, annyi. De nem! A szalma megvédte és április végén kibújt. Készíthetem a következő abroncsot.

kert_108.jpg

 Május 24.2013. a burgonya szépen megnőtt. Összekötöm a szárakat egy zsinórral és minden alsó levelet levágok hónaljból, ollóval. 

kert_109.jpg

 

Az abroncs üregét feltöltöm szalmával és felteszem a helyére. Komposzttal feltöltöm az abroncs belsejét, eltávolítom a kötést és feltöltöm teljesen az abroncsot.

 

kert_112.jpg

Gyengéden tömörítem a szárak körül a komposztot, majd jól megöntözöm. Mostantól kell figyelni a kolorádóbogarakat és időben összeszedni őket.


 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 79
Tegnapi: 250
Heti: 1 591
Havi: 3 935
Össz.: 2 644 632

Látogatottság növelés
Oldal: Permakultúra
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2024 - biovetomag.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »