Bio vetőmagok saját kertemből

Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen".

Uborka

Fajták jellemzői, leírás, tulajdonságok

 

1. Csemege keseredésmentes

2. Fürtös kordonos

3. Salátauborka

4. Kígyóuborka

5. Uborkadinnye (banánuborka)

6. Keserű uborka - momordica charantia még szaporítás alatt

 

Általánosságok
Nagy tápanyag és víz igényű növény. Termesztehő ágyáson vagy lugason.
Az uborkákat érdemes palántázni, habár erről nem esik szó a szakirodalomban. Március-áprilisban cserepekbe helyezzünk 2-3 szem magot, 2 cm mélyen, locsoljuk be alaposan és 20-25°C hőmérsékleten csíráztassuk. Májusban ültethető ki szabadföldbe. A szabadföldi direkt vetést május-júniusban végezzük el. A magokat 20 cm-es közönként vessük, sortávolság 80 cm. Ügyeljünk a talaj állandó nedvesen tartásáról.

 

1. Uborka - csemege, keseredésmentes

ubi_nok.jpg

Bőtermő, korai konzervuborka szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Termése 14-16 cm, középzöld, hengeres, apró szemölcsös, fehér tüskés Ellenálló a varasodásra és lisztharmattal szemben, és toleráns a mozaik vírussal szemben. Én lugast használok támaszként, idönként kötözöm és szedem az alsó leveleket.
Vetés: május-június szabadföldbe, mélység 2 cm.60-80 cm-es távolság, egy fészekbe 2-3 szem magot teszek. Betakarítás júliustól októberig folyamatosan. Kedveli a félárnyékos területet. 

 

2. Uborka - fürtös, kordonos

ubi_furtos_lugas.jpg

Termeszthető tavasztól őszig, fóliában és szabdföldbe egyaránt, bakháton vagy lugason. Magvetés ideje: palántázás márciusban, kiültetés májusban. Palántanevelés ideje 4-5 hét. Sabadföldben vetés áprilisban. Vetési mélység 2-5 cm., tőtávolság 20 cm, sortávolság 80 cm.
Tápanyag, víz és fény igényes.
Termése hosszúkás, rücskös, színe zöld, hossza 8-12 cm. Friss fogyasztásra, savanyításra alkalmas de jól tárolható pincébe.
Természetes C- vitamin forrás. Segíti a gyomor működését, vízhajtó hatású. Jót tesz a bőrnek. 

 

 

3. Uborka - salátauborka

ubi_salata.jpg

 A salátauborka hosszú gyümölcsöket terem, finom frissítő ízzel. Hossza 25-35 cm. A fehér ropogós húsa lédús és nagyon ízletes a salátákban. Ez az uborka szabadföldi termesztésre ideális. Garantált a magas hozam és a jó ellenállás a betegségekkel szemben.

 

 

4. Kígyóuborka

ubi_kigyo_2.jpg

Illusztráció - forrás internet

Hossza 30-40 cm. Szuper zöldség az alábbi tulajdonságai miatt. Kígyóuborka a B-vitaminok forrása.  Hidratálja a testet és visszapótolja a napi vitaminszükségletet.  Segíti a test méregtelenítő folyamatait. Az uborkában a legtöbb vitamin megtalálható, amire a szervezetnek szüksége van egy nap. Bőr-és hajápolás hatással bír. Az uborka szilícium és kén tartalma ösztönzi a haj növekedését. Az uborka héja, kiváló a leégett illetve irritált bőrre, csakúgy mint az aloe vera. Gyulladásgátló tulajdonságai csökkentik a szem duzzanatokat. Rákölő hatása van. Kiváló az üveg felületeke tisztítására.  Az uborkában lévő hatóanyagok segítik a zsanérok mozgását. Egy szelet uborkát nyelvvel a szájpadhoz nyomva 30 másodpercig, a kiáramló fitokemikáliák megölik a rossz leheletért felelős baktériumokat. Fogyás és emésztés elősegítő. Meggyógyítja a cukorbetegséget, csökkenti a koleszterin-szintet és a vérnyomást. Az uborka leve egy olyan hormont tartalmaz, amely a hasnyálmirigy sejtjeit inzulin előállítására serkenti. Az uborka jó mind az alacsony és a magas vérnyomás kezelésére. Segít köszvényben és ízületi fájdalomban szenvedőkön. Az uborka a szilícium-dioxid kiváló forrása, amely arról ismert, hogy erősíti a kötőszövetet.

 

 

5. Uborkadinnye (banánuborka)

bananuborka_1.jpg

Régen a Kárpát medence egyik különlegessége volt, ami nem hiányzott a háztáji kertekből. Ma már ritkaságnak számít  Szabadföldi és fóliában termesztésre egyaránt alkalmas. Gyümölcse 25-30 cm hosszú, barázdás. Enyhén görbült, banánszerű formájáról kapta nevét. Zölden uborkára hasonlít, érett állapotában íze a sárgadinnyére emlékeztet. Uborkához hasonlóan használhatjuk fel. 

 

 

 

6. Keserű uborka - momordika charantia

Momoka uborka

momordica_5578.jpg

A termés mérete 22-25 cm, zöld, rücskös, bordázott. A tömege elérheti a 400 grammot. Érett állapotban narancssárga, piros magokkal. Éretten nem ajánlót a  fogyasztása, mivel a magok mérgezők. Nem túl nagy hozamú, maximum 3-5 kg/tő. Víz és meleg igényes. Ellenáll minden betegségnek. A keserű uborka egy zöldség ami trópusi klímán terem, és már évezredek óta használják a tradicionális gyógyászatban.Magyarországon még kevésbé ismert és elterjedt uborka fajta. A latin neve még szokatlan, ezért én elnevezem önkényesen momoka uborkának. Honos Kínában, Indiában, Kelet Afrikában, az Amazonász vidékén, Dél Amerikában és a karibi szigeteken. A gyakorlati tapasztalatok alapozzák meg az orvosi praktikákat. Mostanában az orvosi társadalom inkább egy gyógyszer kereskedelmi köré vált és nem igazán foglakozik a betegek gyógyításával. Az inzulinfüggő cukorbetegek, akik fogyasztották a momoka uborkát, három hét alatt meggyógyultak olyan mértékben, hogy már nem kellet inzulinozzák magukat. Hat hét után a vércukor szintjük normális határok közé került és egy év után, az egészségállapotuk stabillá vált. 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 283
Tegnapi: 203
Heti: 2 485
Havi: 6 474
Össz.: 1 568 171
Oldal: Uborka
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2018 - biovetomag.hupont.hu