Bio vetőmagok saját kertemből

Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen". Én hiszek és bízok a Természetben. És Te?

Uborka

Fajták jellemzői, leírás, tulajdonságok

 

1. Csemege keseredésmentes

2. Fürtös kordonos

3. Salátauborka

4. Kígyóuborka

5. Uborkadinnye (banánuborka)

6. Keserű uborka - momordica charantia még szaporítás alatt

 

Általánosságok
Nagy tápanyag és víz igényű növény. Termesztehő ágyáson vagy lugason.
Az uborkákat érdemes palántázni, habár erről nem esik szó a szakirodalomban. Március-áprilisban cserepekbe helyezzünk 2-3 szem magot, 2 cm mélyen, locsoljuk be alaposan és 20-25°C hőmérsékleten csíráztassuk. Májusban ültethető ki szabadföldbe. A szabadföldi direkt vetést május-júniusban végezzük el. A magokat 20 cm-es közönként vessük, sortávolság 80 cm. Ügyeljünk a talaj állandó nedvesen tartásáról.

 

1. Uborka - csemege, keseredésmentes

ubi_nok.jpg

Bőtermő, korai konzervuborka szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Termése 14-16 cm, középzöld, hengeres, apró szemölcsös, fehér tüskés Ellenálló a varasodásra és lisztharmattal szemben, és toleráns a mozaik vírussal szemben. Én lugast használok támaszként, idönként kötözöm és szedem az alsó leveleket.
Vetés: május-június szabadföldbe, mélység 2 cm.60-80 cm-es távolság, egy fészekbe 2-3 szem magot teszek. Betakarítás júliustól októberig folyamatosan. Kedveli a félárnyékos területet. 

 

2. Uborka - fürtös, kordonos

ubi_furtos_lugas.jpg

Termeszthető tavasztól őszig, fóliában és szabdföldbe egyaránt, bakháton vagy lugason. Magvetés ideje: palántázás márciusban, kiültetés májusban. Palántanevelés ideje 4-5 hét. Sabadföldben vetés áprilisban. Vetési mélység 2-5 cm., tőtávolság 20 cm, sortávolság 80 cm.
Tápanyag, víz és fény igényes.
Termése hosszúkás, rücskös, színe zöld, hossza 8-12 cm. Friss fogyasztásra, savanyításra alkalmas de jól tárolható pincébe.
Természetes C- vitamin forrás. Segíti a gyomor működését, vízhajtó hatású. Jót tesz a bőrnek. 

 

 

3. Uborka - salátauborka

ubi_salata.jpg

 A salátauborka hosszú gyümölcsöket terem, finom frissítő ízzel. Hossza 25-35 cm. A fehér ropogós húsa lédús és nagyon ízletes a salátákban. Ez az uborka szabadföldi termesztésre ideális. Garantált a magas hozam és a jó ellenállás a betegségekkel szemben.

 

 

4. Kígyóuborka

ubi_kigyo_2.jpg

Illusztráció - forrás internet

Hossza 30-40 cm. Szuper zöldség az alábbi tulajdonságai miatt. Kígyóuborka a B-vitaminok forrása.  Hidratálja a testet és visszapótolja a napi vitaminszükségletet.  Segíti a test méregtelenítő folyamatait. Az uborkában a legtöbb vitamin megtalálható, amire a szervezetnek szüksége van egy nap. Bőr-és hajápolás hatással bír. Az uborka szilícium és kén tartalma ösztönzi a haj növekedését. Az uborka héja, kiváló a leégett illetve irritált bőrre, csakúgy mint az aloe vera. Gyulladásgátló tulajdonságai csökkentik a szem duzzanatokat. Rákölő hatása van. Kiváló az üveg felületeke tisztítására.  Az uborkában lévő hatóanyagok segítik a zsanérok mozgását. Egy szelet uborkát nyelvvel a szájpadhoz nyomva 30 másodpercig, a kiáramló fitokemikáliák megölik a rossz leheletért felelős baktériumokat. Fogyás és emésztés elősegítő. Meggyógyítja a cukorbetegséget, csökkenti a koleszterin-szintet és a vérnyomást. Az uborka leve egy olyan hormont tartalmaz, amely a hasnyálmirigy sejtjeit inzulin előállítására serkenti. Az uborka jó mind az alacsony és a magas vérnyomás kezelésére. Segít köszvényben és ízületi fájdalomban szenvedőkön. Az uborka a szilícium-dioxid kiváló forrása, amely arról ismert, hogy erősíti a kötőszövetet.

 

 

5. Uborkadinnye (banánuborka)

bananuborka_1.jpg

Régen a Kárpát medence egyik különlegessége volt, ami nem hiányzott a háztáji kertekből. Ma már ritkaságnak számít  Szabadföldi és fóliában termesztésre egyaránt alkalmas. Gyümölcse 25-30 cm hosszú, barázdás. Enyhén görbült, banánszerű formájáról kapta nevét. Zölden uborkára hasonlít, érett állapotában íze a sárgadinnyére emlékeztet. Uborkához hasonlóan használhatjuk fel. 

 

 

 

6. Keserű uborka - momordika charantia

Momoka uborka

momordica_5578.jpg

A termés mérete 22-25 cm, zöld, rücskös, bordázott. A tömege elérheti a 400 grammot. Érett állapotban narancssárga, piros magokkal. Éretten nem ajánlót a  fogyasztása, mivel a magok mérgezők. Nem túl nagy hozamú, maximum 3-5 kg/tő. Víz és meleg igényes. Ellenáll minden betegségnek. A keserű uborka egy zöldség ami trópusi klímán terem, és már évezredek óta használják a tradicionális gyógyászatban.Magyarországon még kevésbé ismert és elterjedt uborka fajta. A latin neve még szokatlan, ezért én elnevezem önkényesen momoka uborkának. Honos Kínában, Indiában, Kelet Afrikában, az Amazonász vidékén, Dél Amerikában és a karibi szigeteken. A gyakorlati tapasztalatok alapozzák meg az orvosi praktikákat. Mostanában az orvosi társadalom inkább egy gyógyszer kereskedelmi köré vált és nem igazán foglakozik a betegek gyógyításával. Az inzulinfüggő cukorbetegek, akik fogyasztották a momoka uborkát, három hét alatt meggyógyultak olyan mértékben, hogy már nem kellet inzulinozzák magukat. Hat hét után a vércukor szintjük normális határok közé került és egy év után, az egészségállapotuk stabillá vált. 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 444
Tegnapi: 583
Heti: 2 679
Havi: 10 678
Össz.: 1 543 347
Oldal: Uborka
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2018 - biovetomag.hupont.hu