Bio vetőmagok saját kertemből

Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen". Én hiszek és bízok a Természetben. És Te?

Csicsóka és burgonya (krumpli, pityóka)

 Fajták jellemzői, leírás, tulajdonságok

 

1. Csicsóka

     a. Fehér, rücskös (nemesített)

     b. Fehér, sima, hosszúkás (Erdély)

     c. Piros, sima, hosszúkás (Erdély)

2. Burgonya

 

 

 

1.Csicsóka - csókapityóka, földialma, tótrépa

      a. Fehér, rücskös (nemesített)

Magyarország éghajlata megfelel a csicsóka termesztéséhez. Általában a kert sarkában van a helye, ahol más, igényesebb növényeket nem lehet megtermelni. Nagyon jó szolgálatot tesz gyeptörésben és akkor, ha gyomos, gyepes telkek részt akarunk művelés alá venni. A csicsóka a nyirkos talajokat kedveli, de a leggyengébb, kötött talajokon is megél. Ez a növényi is meghálálja a trágyázást. A csicsókát lehet ültetni ősztől tavaszig (októbertől májusig), fészkekbe. Gumója ültetésével szaporítjuk, és eddig legjobban a földből - földbe módszer vált be. A bekerítetlen, erdő közeli kertekben ajánlatos a tavaszi ültetés, mert a gumókat a vaddisznók előszeretettel túrják ki. A csicsóka leveles szára viszont az őzek, a szarvasok és a nyulak kedvelt takarmánya. Ahol egyszer megtelepítettük a csicsókát, ott néhány évig nem kell újra ültetni, mert kiszedéskor rendszerint marad a földben annyi gumó, amennyiből a következő évben is fejlődnek bokrok. Négy-ötévi egy helyben maradás után azonban a gumók elaprózódnak. Ilyenkor új helyre kell őket telepíteni.

Ültetés, gondozás

Sortávolság 60-80 cm, fészkek közti távolság 50-60 cm, mélység minimum 6 cm. Ha kevés van a vetőgumókból, akkor hosszában ketté lehet őket vágni, ha pedig nagyok, akkor négybe. A csicsóka kezdetben lassan nő. Ebben az időben a tövek környékét kapálással kell gyommentesen tartani. Később a hajtások növekedése felgyorsul, és a lombozat egyrészt annyira beárnyékolja a talajt, hogy a gyomok meg sem élnek alatta, másrészt a gyökérzet feldarálja más növények gyökereit. A csicsóka sárga virágai a napraforgóéhoz képest kisebbek, és jóval később, augusztus közepén virágzanak, magot nem érlel. Szára akár 3-4 méter magasra is megnő. Kártevők ritkán támadják meg. Olykor előfordul, hogy a lombozatát a lisztharmat megfertőzi vagy fehérpenészes rothadás lép fel. Előző esetben elegendő egy permetezés, míg az utóbbi betegség ellen a lomb elégetésével védekezhetünk.

Szüretelés

A kifejlett gumók szedését október elején kezdhetjük meg, de folyamatosan is szedhetjük még télen is. A gumók, nem közvetlenül a tövön, hanem 5-30 centiméter hosszú gyökérszáron nőnek, ezért nagyobb területen helyezkednek el. Egy bokor alól öt-nyolc kilogramm gumót szedhetünk fel. A fészkek felszedésénél, először vágjuk le a szárakat 10 cm magasságra a földtől, majd ásóval vágjuk körbe a fészket. Fogjuk meg a szárcsonkokat és emeljük ki a fészket helyéről, majd felfordítva dobjuk a földre. A gumók nagy része leszakad. A nagyok mennek étkezési célra, a kisebbek vetőgumók lesznek.
Ha a gumókat főzés előtt vízben áztatjuk, az édeskés füszer ízük eltűnik. Nyirkos homokban hónapokig eltartható. A legjobb módszer: mindig annyit szedni belőle, amennyit azonnal felhasználunk. A burgonyához hasonlóan készíthető el. Saláta, köret, töltelék, kirántott, sült ételek alapanyaga.

Körbe ásom

a_csicsoka_szureteles_1.jpg

Megemelem

a_csicsoka_szureteles_2.jpg

Kiemelem a fészket

a_csicsoka_szureteles_3.jpg

Megforgatva ledobom

a_csicsoka_szureteles_4.jpg

Összeszedés

a_csicsoka_szureteles_6.jpg

A szüretnek vége

a_csicsoka_szureteles_5.jpg

 

       b. Fehér, sima, hosszúkás (Erdély)

csicsoka_feher.jpg

 

       c. Piros, sima, hosszúkás (Erdély)

 

 csicsoka_piros.jpg

 

 

 

2. Burgonya

Gumoról szaporitjuk, magrol nemesitjük.

Hamarosan folytatom!

Még nincs eladó szaporitó anyagom, de dolgozunk rajta 3 éve. 

Csicsóka receptek

Csicsóka fasírt

Hozzávalók:
- 10-12 db közepes csicsóka
- liszt
- ízlés szerint: őrölt bors, vegamix, só,
- petrezselyem, fokhagyma
- olaj, a tepsi kenéséhez.
Elkészítése: A csicsókát, amit jó alaposan megtisztítottunk, kefével megsúroltunk lereszeljük, kicsit megsózzuk, és állni hagyjuk pár percig, ezután a levétől kinyomkodjuk.
Hozzátesszük a lisztet és ízlés szerint a fűszereket, amit természetesen tovább variálhatunk.
( pl. vöröshagyma, snidling…)
Alaposan összegyúrjuk, gombócokat formázunk belőle, majd kicsit ellapítjuk.
Süthetjük forró olajban, vagy tepsiben, mindkettő nagyon finom.
A tepsisnek nagy előnye, hogy nem szívja tele magát zsiradékkal.
A reszelésből kimaradt csicsóka darabokat, forró olajban meg lehet sütni. Bármilyen főzelék mellé kiváló feltét, de egy hatalmas adag salátával is nagyon finom!

Csicsóka püré recept

Hozzávalók: csicsóka, tej, zsírszegény tejszín, zsírszegény, margarin
fokhagyma, só, víz.
Elkészítés:
A megtisztított csicsókát feldarabolom, sóval, reszelt fokhagymával ízesítem, kevés víz hozzáadásával (nem kell ellepnie!) megfőzöm. Ha megpuhult krumplinyomóval áttöröm, kevés margarinnal, tejszínnel és tejjel kikeverem.
Köretként tálalhatjuk, mint a burgonyapürét.

Csicsóka pogácsa

20 dkg főtt csicsóka, 30 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 dkg élesztő megfuttatva, 1 dkg só, 1 dl tej, 1 db tojás, 1 tojás sárgája kenéshez, 3 dkg dióbél. Az anyagokat összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük, vékonyra nyújtjuk a tésztát és háromba hajtogatjuk, majd vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Tetejére diót szórunk.

Csicsókaköret

A csicsókát megmossuk, meghámozzuk, felkarikázzuk. Teflonedényben kevés vajon megpároljuk, sóval, borsfűvel, fokhagymával, petrezselyemmel fűszerezzük. Roston sült hal vagy csirke mellé gyorsan elkészíthető kímélő, egészséges és fogyókúrás étel.

Ínyenc csicsóka

Hozzávalók:
1 kg csicsóka gumó,

- 1dl olívaolaj,
-
só,
-
2 gerezd fokhagyma,
-
1dl tejszín,
- 10 dkg reszelt füstölt sajt

Elkészítése:
A csicsókát vízzel és kefével megtisztítjuk, lesikáljuk (nem hámozzuk).

- Hosszanti irányban vékony szeletekre vágjuk.
- Tepsibe tesszük, sózzuk ízlés szerint, meglocsoljuk az olívával.
- Rászórjuk az apróra vágott fokhagymát. Jól összekeverjük.
- Ráöntjük a tejszínt, megszórjuk a reszelt sajttal.
- Forró sütőben kb. 20 perc alatt puhára sütjük. Akkor jó, mikor a sajt megpirul.
Gyors vacsorának nagyon finom. Vagy bármilyen húsféléhez köretként tálaljuk.

Csőben sült csicsóka

Hozzávalók: 0,5 kg csicsóka,1,5-2 dl tejszín,3 tojás,só, bors, rozmaring.
Elkészítés:
A csicsókát tisztítsd meg (ami nem könnyű feladat, mert igen göcsörtös), és vékony karikákra vágva szórd bele egy tálba. Fűszerezd sóval, borssal, rozmaringgal, add hozzá a tejszínt és a három tojást. Keverd össze a masszát. Öntsd az egészet egy jénai tálba, és alacsony hőfokon süsd meg. (Kb. 25-30 perc alatt elkészül.)
Magyaros rakott csicsóka: ugyanúgy kolbásszal és tojással készül, csak a krumpli helyett csicsókával.
Téli reszelt csicsókasaláta almával és dióval: a hozzávalókat lereszeljük, összekeverjük a dióval és ízlés szerinti öntettel.

Csicsóka-rösti

A zöldséget durván lereszeljük, egy tojással és némi liszttel összekeverjük, olajon ropogós tócsnikat sütünk belőle

Csicsókachips:

A hajszálvékonyra szeletelt zöldséget bő olajban ropogósra sütjük.

 

Csicsókás pogácsa 2.

Hozzávalók 6 főre: - 40 dkg finomliszt - 20 dkg tisztított főtt csicsóka - 15 dkg margarin / 10 dkg zsír olvasztv  - 2,5 dkg élesztő - 1 tojás - 4 ek búzakorpa - 4 ek lenmag - 1 ek só - fehér bors - fekete bors ízlés szerint - szükség esetén 1-2 ek tejföl Elkészítés: A csicsókát megfőzzük, ha megfőtt megtisztítjuk, pépesítjük, kissé hagyjuk hűlni. Az élesztőt megfuttatjuk. Amikor a csicsóka éppen langyos már, a többi összetevővel, és ha kell, 1-2 kanál tejföllel könnyen gyúrható tésztát készítünk belőle. Kicsit pihentetjük, ha van időnk, akkor úgy 15 percet, ha nincs, nem muszáj, kihagyható. A tésztát lisztezett deszkán nagyjából ujjnyi vastagra nyújtjuk. Késsel bekockázzuk a tetejét. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Zsírozott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a pogácsákat. Tetejüket pirospaprikás tejjel megkenjük, és hagyjuk kelni.Amikor megkelt (kb. fél óra), előmelegített sütőben pirosra sütjük. 40 percig

Csicsókás nokedli

Hozzávalók:
- 20 dkg főtt csicsóka összetörve (nem püré, hanem kissé darabos volt nekem)
- 15 dkg Diabestar liszt, 1 tojás
- pici langyos víz
- 1 teáskanál burgonya pehely
- csipet só

Elkészítés:
- Összekavarni, ne legyen folyós, inkább összeálló.

- Fél órát pihentetni. Ha kell még lehet lazítani vízzel, de akkor újra pihentetni kell egy kicsit.
- Utána lobogó nem sós vízben (elég sós így is, mert a Diabestar lisztben van só - vagy max egy kis csipet só)
- Feljön a víz színére, forr egyet és ki lehet szedni.
- Pici olajat lehet rá tenni, ha lecsöpögött, hogy ne ragadjon össze.
Nagyon finom nokedli akár egy csirkepörkölt mellé is.

 

Csicsókás lángos

Hozzávalók:
- 25 dkg Diabestar liszt (infó a lisztről:
- 15 dkg főtt és tört csicsóka
- 1 dl tej
- 20 g friss élesztő
- csipet fruktóz
- 15 g burgonyapehely
- 15 g szárított paradicsom
- pici víz
- só nem kell bele, mert sós ez a liszt
Elkészítés:
- Az élesztőt felfuttatjuk a fruktózos langyos tejben.
- A burgonyapelyhet felengedjük kevés jó meleg, vagy forró vízzel.
- Ha az élesztő felfutott összegyúrjuk a hozzávalókat.
- A szárított paradicsomot apróra vágva tegyük a száraz hozzávalókhoz mielőtt összegyúrjuk.
- Ezután egy éjszakára tegyük hűtőbe. Másnap reggelre megkel.
- Forró olajban lehet sütni. Nem nagyon szívja magába az olajat ez a tészta, de a felesleget papírtörlővel le lehet itatni róla. Sovány sajttal és tejföllel lehet tálalni. A csicsóka miatt érdekes, izgalmas íze van a lángosnak.

Csicsókakrémleves 1.

Hozzávalók 3 főre:
- 60 dkg csicsóka

- 2 közepes fehérrépa

- 0,7 l. zöldség alaplé

- 1 fej salátahagyma

- 2-3 ek olívaolaj

- 1 dl tejszín

- só
- frissen tört fehér bors
Elkészítés:
- A csicsókát és a fehérrépát megpucoljuk, kockákra vágjuk.

- A finomra vágott salátahagymát az olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a zöldségeket és magasabbra véve a hőt, néhány percig  pirítjuk.
- Felöntjük az alaplével, sóval és borssal ízesítjük.
- Lefedve, közepes lángon puhára főzzük a zöldségeket.
- Botmixerrel pürésítjük, majd szitán átpasszírozzuk/ szűrjük.
- Hozzáadjuk a tejszínt, ha szükséges, teszünk még bele sót/ borsot.
- Összeforraljuk és kész.

- Szárazon felhevített serpenyőben a dióbelet illatosra pirítjuk.
- Pirított dióval és kék-sajt kockákkal tálaljuk a levest.

Csicsókakrémleves 2.- tárkonyos

 Hozzávalók 3 főre:

- 0,5 kg csicsóka
- 1 kicsi fej krumpli
- fél fej vöröshagyma
- 1 ek vaj
- só
- őrölt bors
- tárkony
- petrezselyemzöld
- fél tk ételecet
- 1 tk étkezési keményítő
- 2 dl tejszín  
Elkészítés:
- Megtisztítjuk és apró kockára vágjuk a zöldségeket, majd a vajon mind a hagymát, mind a csicsókát megfuttatjuk.

- Felöntjük fél liter vízzel, majd beletesszük a felkockázott krumplit is.
- Sóval, őrölt fekete borssal, tárkonnyal és petrezselyemzölddel ízesítjük.

- Miután megfőttek a zöldségek, botmixer segítségével pépesítjük.

- Az étkezési keményítőt elkeverjük a tejszínnel, majd a tejszínt a levesbe öntjük és még egyszer felforraljuk

- Egy teáskanál ecettel és ha szükségét látjuk, a fentebbi fűszerekkel utánaízesítjük.

Előkészület: 15 perc, főzés: 30 perc

 

Csicsókás burgonyagombóc

Hozzávalók 6 főre:

Gombóchoz:

- 1 kg friss csicsóka , felkockázva

- 1,2 kg burgonya, felkockázva

- só

- víz

- 3 tojás

- 3 ek házi sertészsír

- 60-70 dkg liszt (esetleg több)
Párolt káposztához:
- 40-50 dkg friss fejes káposzta

Hagymás -backonos feltéthez:

- 1 ek étkezési olaj

- 2 vöröshagyma, felkockázva

- 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva

- só

- 20 dkg bacon, felcsíkozva

- 2 cs virsli (140 g)
Tálaláshoz:
- tejföl
- reszelt sajt
 
Elkészítjük a párolt káposztát.
A gombóchoz az 1 kg csicsókát és az 1,2 kg burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk. Külön főzzük meg a kettőt sós, bő vízben. A burgonyát 25 percig, a csicsókát kb. 8 percig. Egy tálban leszűrés után összetörjük, és belerakjuk a sót, a tojásokat, a zsírt, a lisztet, majd jól összekeverjük, hogy formázható masszát kapjunk. Kigombócozzuk, és olajos, sós, forró vízben kifőzzük kb. 6-8 perc alatt. Ha feljön a víz tetejére a gombóc, készre főtt. Végül lecsepegtetve tálba szedjük. A hagymás-baconos feltéthez egy ek olajba belerakjuk a  felkockázott 2 fej hagymát, a finomra vágott 2 gerezd fokhagymát és a sót, majd fedő alatt 20 perc alatt puhára pároljuk. Beletesszük a felcsíkozott bacont és a felkarikázott virsli, és még 10 percig fedő alatt, kevés keveréssel sütjük. Szórunk rá kevés friss borsot, és tálalhatjuk reszelt sajttal és tejföllel.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 258
Tegnapi: 210
Heti: 1 259
Havi: 7 017
Össz.: 1 516 698
Oldal: Csicsóka és pityóka
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2018 - biovetomag.hupont.hu