Bio vetőmagok saját kertemből

Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen".

Csicsóka és burgonya (krumpli, pityóka)

 

ELADÓ GUMÓK 2024

 ÁTMENETILEG SZEMÉLYES ÁTVÉTEL NEM LEHETSÉGES

ÁTÉPÍTÉSEK MIATT!

Vegyszermentes, hagyományos technológiával termesztett növények magjai, melyek évről évre vethetők. A magokat első évben ajánlom fel szaporítani.

 

Tasak árak - egységesen 750 Ft/tasak  (1200 Ft helyett)

Minimális rendelés - 4 tasak   (3 000 Ft)

Rendelés esetében, elégséges megadni csak a három számjegyű kódot.

 Kód                                      MEGNEVEZÉS                               db/task  P 
 338       
       
       
       

 

 Fajták jellemzői, leírás, tulajdonságok

 

1. Csicsóka

     a. Fehér, rücskös (nemesített)

     b. Fehér, sima, hosszúkás (Erdély) nem rendelhető

     c. Piros, sima, hosszúkás (Erdély) nem rendelhető

2. Burgonya

1.Csicsóka - csókapityóka, földialma, tótrépa

      a. Fehér, rücskös (nemesített)

Magyarország éghajlata megfelel a csicsóka termesztéséhez. Általában a kert sarkában van a helye, ahol más, igényesebb növényeket nem lehet megtermelni. Nagyon jó szolgálatot tesz gyeptörésben és akkor, ha gyomos, gyepes telkek részt akarunk művelés alá venni. A csicsóka a nyirkos talajokat kedveli, de a leggyengébb, kötött talajokon is megél. Ez a növényi is meghálálja a trágyázást. A csicsókát lehet ültetni ősztől tavaszig (októbertől áprilisig), fészkekbe. Gumója ültetésével szaporítjuk, és eddig legjobban a földből - földbe módszer vált be. A bekerítetlen, erdő közeli kertekben ajánlatos a tavaszi ültetés, mert a gumókat a vaddisznók előszeretettel túrják ki. A csicsóka leveles szára viszont az őzek, a szarvasok és a nyulak kedvelt takarmánya. Ahol egyszer megtelepítettük a csicsókát, ott néhány évig nem kell újra ültetni, mert kiszedéskor rendszerint marad a földben annyi gumó, amennyiből a következő évben is fejlődnek bokrok. Négy-ötévi egy helyben maradás után azonban a gumók elaprózódnak. Ilyenkor új helyre kell őket telepíteni.

Ültetés, gondozás

Sortávolság 60-80 cm, fészkek közti távolság 50-60 cm, mélység minimum 6 cm. Ha kevés van a vetőgumókból, akkor hosszában ketté lehet őket vágni, ha pedig nagyok, akkor négybe. Vethető csirázásig (októbertől áprilisig). Ehető virágzás után (október), csirázásig (egész télen májusig). Fejlődés közben rossz íze van. Csírázás után olyan kemény, hogy meg sem lehet főzni. A csicsóka kezdetben lassan nő. Ebben az időben a tövek környékét kapálással kell gyommentesen tartani. Később a hajtások növekedése felgyorsul, és a lombozat egyrészt annyira beárnyékolja a talajt, hogy a gyomok meg sem élnek alatta, másrészt a gyökérzet feldarálja más növények gyökereit. A csicsóka sárga virágai a napraforgóéhoz képest kisebbek, és jóval később, augusztus közepén virágzanak, magot nem érlel. Szára akár 3-4 méter magasra is megnő. Kártevők ritkán támadják meg. Olykor előfordul, hogy a lombozatát a lisztharmat megfertőzi vagy fehérpenészes rothadás lép fel. Előző esetben elegendő egy permetezés, míg az utóbbi betegség ellen a lomb elégetésével védekezhetünk.

Betakarítás

A kifejlett gumók szedését október elején kezdhetjük meg, de folyamatosan is szedhetjük még télen is. A gumók, nem közvetlenül a tövön, hanem 5-30 centiméter hosszú gyökérszáron nőnek, ezért nagyobb területen helyezkednek el. Egy bokor alól öt-nyolc kilogramm gumót szedhetünk fel. A fészkek felszedésénél, először vágjuk le a szárakat 10 cm magasságra a földtől, majd ásóval vágjuk körbe a fészket. Fogjuk meg a szárcsonkokat és emeljük ki a fészket helyéről, majd felfordítva dobjuk a földre. A gumók nagy része leszakad. A nagyok mennek étkezési célra, a kisebbek vetőgumók lesznek.
Ha a gumókat főzés előtt vízben áztatjuk, az édeskés füszer ízük eltűnik. Nyirkos homokban hónapokig eltartható. A legjobb módszer: mindig annyit szedni belőle, amennyit azonnal felhasználunk. A burgonyához hasonlóan készíthető el. Saláta, köret, töltelék, kirántott, sült ételek alapanyaga.

Körbe ásom

a_csicsoka_szureteles_1.jpg

Megemelem

a_csicsoka_szureteles_2.jpg

Kiemelem a fészket

a_csicsoka_szureteles_3.jpg

Megforgatva ledobom

a_csicsoka_szureteles_4.jpg

Összeszedés

a_csicsoka_szureteles_6.jpg

A betakarításnak vége

a_csicsoka_szureteles_5.jpg

 

       b. Fehér, sima, hosszúkás (Erdély)

csicsoka_feher.jpg

 

       c. Piros, sima, hosszúkás (Erdély)

 csicsoka_piros.jpg

 

 

2. Burgonya

Gumoról szaporitjuk, magrol nemesitjük.

Még nincs eladó szaporitó anyagom, de dolgozunk rajta 8 éve. 

 

Csicsóka receptek

Csicsóka fasírt

Hozzávalók:
- 10-12 db közepes csicsóka
- liszt
- ízlés szerint: őrölt bors, vegamix, só,
- petrezselyem, fokhagyma
- olaj, a tepsi kenéséhez.
Elkészítése: A csicsókát, amit jó alaposan megtisztítottunk, kefével megsúroltunk lereszeljük, kicsit megsózzuk, és állni hagyjuk pár percig, ezután a levétől kinyomkodjuk.
Hozzátesszük a lisztet és ízlés szerint a fűszereket, amit természetesen tovább variálhatunk.
( pl. vöröshagyma, snidling…)
Alaposan összegyúrjuk, gombócokat formázunk belőle, majd kicsit ellapítjuk.
Süthetjük forró olajban, vagy tepsiben, mindkettő nagyon finom.
A tepsisnek nagy előnye, hogy nem szívja tele magát zsiradékkal.
A reszelésből kimaradt csicsóka darabokat, forró olajban meg lehet sütni. Bármilyen főzelék mellé kiváló feltét, de egy hatalmas adag salátával is nagyon finom!

Csicsóka püré recept

Hozzávalók: csicsóka, tej, zsírszegény tejszín, zsírszegény, margarin
fokhagyma, só, víz.
Elkészítés:
A megtisztított csicsókát feldarabolom, sóval, reszelt fokhagymával ízesítem, kevés víz hozzáadásával (nem kell ellepnie!) megfőzöm. Ha megpuhult krumplinyomóval áttöröm, kevés margarinnal, tejszínnel és tejjel kikeverem.
Köretként tálalhatjuk, mint a burgonyapürét.

Csicsóka pogácsa

20 dkg főtt csicsóka, 30 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 dkg élesztő megfuttatva, 1 dkg só, 1 dl tej, 1 db tojás, 1 tojás sárgája kenéshez, 3 dkg dióbél. Az anyagokat összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük, vékonyra nyújtjuk a tésztát és háromba hajtogatjuk, majd vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Tetejére diót szórunk.

 Csicsókaköret

A csicsókát megmossuk, meghámozzuk, felkarikázzuk. Teflonedényben kevés vajon megpároljuk, sóval, borsfűvel, fokhagymával, petrezselyemmel fűszerezzük. Roston sült hal vagy csirke mellé gyorsan elkészíthető kímélő, egészséges és fogyókúrás étel.

Ínyenc csicsóka
Hozzávalók:
1 kg csicsóka gumó,

- 1dl olívaolaj,
-
só,
-
2 gerezd fokhagyma,
-
1dl tejszín,
- 10 dkg reszelt füstölt sajt

Elkészítése:
A csicsókát vízzel és kefével megtisztítjuk, lesikáljuk (nem hámozzuk).

- Hosszanti irányban vékony szeletekre vágjuk.
- Tepsibe tesszük, sózzuk ízlés szerint, meglocsoljuk az olívával.
- Rászórjuk az apróra vágott fokhagymát. Jól összekeverjük.
- Ráöntjük a tejszínt, megszórjuk a reszelt sajttal.
- Forró sütőben kb. 20 perc alatt puhára sütjük. Akkor jó, mikor a sajt megpirul.
Gyors vacsorának nagyon finom. Vagy bármilyen húsféléhez köretként tálaljuk.

Csőben sült csicsóka

Hozzávalók: 0,5 kg csicsóka,1,5-2 dl tejszín,3 tojás,só, bors, rozmaring.
Elkészítés:
A csicsókát tisztítsd meg (ami nem könnyű feladat, mert igen göcsörtös), és vékony karikákra vágva szórd bele egy tálba. Fűszerezd sóval, borssal, rozmaringgal, add hozzá a tejszínt és a három tojást. Keverd össze a masszát. Öntsd az egészet egy jénai tálba, és alacsony hőfokon süsd meg. (Kb. 25-30 perc alatt elkészül.)
Magyaros rakott csicsóka: ugyanúgy kolbásszal és tojással készül, csak a krumpli helyett csicsókával.
Téli reszelt csicsókasaláta almával és dióval: a hozzávalókat lereszeljük, összekeverjük a dióval és ízlés szerinti öntettel.

Csicsóka-rösti

A zöldséget durván lereszeljük, egy tojással és némi liszttel összekeverjük, olajon ropogós tócsnikat sütünk belőle

Csicsókachips:

A hajszálvékonyra szeletelt zöldséget bő olajban ropogósra sütjük.

Csicsókás pogácsa 2.

Hozzávalók 6 főre: - 40 dkg finomliszt - 20 dkg tisztított főtt csicsóka - 15 dkg margarin / 10 dkg zsír olvasztv  - 2,5 dkg élesztő - 1 tojás - 4 ek búzakorpa - 4 ek lenmag - 1 ek só - fehér bors - fekete bors ízlés szerint - szükség esetén 1-2 ek tejföl Elkészítés: A csicsókát megfőzzük, ha megfőtt megtisztítjuk, pépesítjük, kissé hagyjuk hűlni. Az élesztőt megfuttatjuk. Amikor a csicsóka éppen langyos már, a többi összetevővel, és ha kell, 1-2 kanál tejföllel könnyen gyúrható tésztát készítünk belőle. Kicsit pihentetjük, ha van időnk, akkor úgy 15 percet, ha nincs, nem muszáj, kihagyható. A tésztát lisztezett deszkán nagyjából ujjnyi vastagra nyújtjuk. Késsel bekockázzuk a tetejét. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Zsírozott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a pogácsákat. Tetejüket pirospaprikás tejjel megkenjük, és hagyjuk kelni.Amikor megkelt (kb. fél óra), előmelegített sütőben pirosra sütjük. 40 percig

Csicsókás nokedli

Hozzávalók:
- 20 dkg főtt csicsóka összetörve (nem püré, hanem kissé darabos volt nekem)
- 15 dkg Diabestar liszt, 1 tojás
- pici langyos víz
- 1 teáskanál burgonya pehely
- csipet só

Elkészítés:
- Összekavarni, ne legyen folyós, inkább összeálló.

- Fél órát pihentetni. Ha kell még lehet lazítani vízzel, de akkor újra pihentetni kell egy kicsit.
- Utána lobogó nem sós vízben (elég sós így is, mert a Diabestar lisztben van só - vagy max egy kis csipet só)
- Feljön a víz színére, forr egyet és ki lehet szedni.
- Pici olajat lehet rá tenni, ha lecsöpögött, hogy ne ragadjon össze.
Nagyon finom nokedli akár egy csirkepörkölt mellé is.

Csicsókás lángos

Hozzávalók:
- 25 dkg Diabestar liszt (infó a lisztről:
- 15 dkg főtt és tört csicsóka
- 1 dl tej
- 20 g friss élesztő
- csipet fruktóz
- 15 g burgonyapehely
- 15 g szárított paradicsom
- pici víz
- só nem kell bele, mert sós ez a liszt
Elkészítés:
- Az élesztőt felfuttatjuk a fruktózos langyos tejben.
- A burgonyapelyhet felengedjük kevés jó meleg, vagy forró vízzel.
- Ha az élesztő felfutott összegyúrjuk a hozzávalókat.
- A szárított paradicsomot apróra vágva tegyük a száraz hozzávalókhoz mielőtt összegyúrjuk.
- Ezután egy éjszakára tegyük hűtőbe. Másnap reggelre megkel.
- Forró olajban lehet sütni. Nem nagyon szívja magába az olajat ez a tészta, de a felesleget papírtörlővel le lehet itatni róla. Sovány sajttal és tejföllel lehet tálalni. A csicsóka miatt érdekes, izgalmas íze van a lángosnak.

Csicsókakrémleves 1.

Hozzávalók 3 főre:
- 60 dkg csicsóka

- 2 közepes fehérrépa

- 0,7 l. zöldség alaplé

- 1 fej salátahagyma

- 2-3 ek olívaolaj

- 1 dl tejszín

- só
- frissen tört fehér bors
Elkészítés:
- A csicsókát és a fehérrépát megpucoljuk, kockákra vágjuk.

- A finomra vágott salátahagymát az olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a zöldségeket és magasabbra véve a hőt, néhány percig  pirítjuk.
- Felöntjük az alaplével, sóval és borssal ízesítjük.
- Lefedve, közepes lángon puhára főzzük a zöldségeket.
- Botmixerrel pürésítjük, majd szitán átpasszírozzuk/ szűrjük.
- Hozzáadjuk a tejszínt, ha szükséges, teszünk még bele sót/ borsot.
- Összeforraljuk és kész.

- Szárazon felhevített serpenyőben a dióbelet illatosra pirítjuk.
- Pirított dióval és kék-sajt kockákkal tálaljuk a levest.

Csicsókakrémleves 2.- tárkonyos

 Hozzávalók 3 főre:

- 0,5 kg csicsóka
- 1 kicsi fej krumpli
- fél fej vöröshagyma
- 1 ek vaj
- só
- őrölt bors
- tárkony
- petrezselyemzöld
- fél tk ételecet
- 1 tk étkezési keményítő
- 2 dl tejszín  
Elkészítés:
- Megtisztítjuk és apró kockára vágjuk a zöldségeket, majd a vajon mind a hagymát, mind a csicsókát megfuttatjuk.

- Felöntjük fél liter vízzel, majd beletesszük a felkockázott krumplit is.
- Sóval, őrölt fekete borssal, tárkonnyal és petrezselyemzölddel ízesítjük.

- Miután megfőttek a zöldségek, botmixer segítségével pépesítjük.

- Az étkezési keményítőt elkeverjük a tejszínnel, majd a tejszínt a levesbe öntjük és még egyszer felforraljuk

- Egy teáskanál ecettel és ha szükségét látjuk, a fentebbi fűszerekkel utánaízesítjük.

Előkészület: 15 perc, főzés: 30 perc

Csicsókás burgonyagombóc

Hozzávalók 6 főre:

Gombóchoz:

- 1 kg friss csicsóka , felkockázva

- 1,2 kg burgonya, felkockázva

- só

- víz

- 3 tojás

- 3 ek házi sertészsír

- 60-70 dkg liszt (esetleg több)
Párolt káposztához:
- 40-50 dkg friss fejes káposzta

Hagymás -backonos feltéthez:

- 1 ek étkezési olaj

- 2 vöröshagyma, felkockázva

- 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva

- só

- 20 dkg bacon, felcsíkozva

- 2 cs virsli (140 g)
Tálaláshoz:
- tejföl
- reszelt sajt
 
Elkészítjük a párolt káposztát.
A gombóchoz az 1 kg csicsókát és az 1,2 kg burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk. Külön főzzük meg a kettőt sós, bő vízben. A burgonyát 25 percig, a csicsókát kb. 8 percig. Egy tálban leszűrés után összetörjük, és belerakjuk a sót, a tojásokat, a zsírt, a lisztet, majd jól összekeverjük, hogy formázható masszát kapjunk. Kigombócozzuk, és olajos, sós, forró vízben kifőzzük kb. 6-8 perc alatt. Ha feljön a víz tetejére a gombóc, készre főtt. Végül lecsepegtetve tálba szedjük. A hagymás-baconos feltéthez egy ek olajba belerakjuk a  felkockázott 2 fej hagymát, a finomra vágott 2 gerezd fokhagymát és a sót, majd fedő alatt 20 perc alatt puhára pároljuk. Beletesszük a felcsíkozott bacont és a felkarikázott virsli, és még 10 percig fedő alatt, kevés keveréssel sütjük. Szórunk rá kevés friss borsot, és tálalhatjuk reszelt sajttal és tejföllel.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 251
Tegnapi: 447
Heti: 1 760
Havi: 15 417
Össz.: 2 605 110
Oldal: Csicsóka és pityóka
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2024 - biovetomag.hupont.hu

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat